maanantai 4. elokuuta 2014

Kirja-arvostelu: Eline Oftedal - Norjalaiskuviot


Sain Gummerukselta arvostelukappaleeksi Eline Oftedalin kirjan Norjalaiskuviot.
Kirjassa toteutetaan perinteisiä norjalaisneulekuvioita nykyaikaisissa tuotteissa. Miltä näyttäisi baskeri tai WC-paperin päällinen kyseisillä kuoseilla? Varmaankin ensimmäisenä herää kysymys: Mikä on veeceepaperin päällinen? No, samaa mietin minäkin. En ole koskaan kuullutkaan sellaisesta. Mutta sehän on juuri sitä mitä nimi kertoo - WC-paperin päällinen - jotta WC:n ilme pysyisi siistinä ja kauniina.

Kirjassa esitellään neljä perinteistä norjalaisneulekuviota,
Marius, Voss, Setesdal ja Fana.
Jokaisesta kuosista on luotu aivan uudenlaisia tuotteita Ipadin suojuksista neuleshortseihin.
Kirja antaa ideoita ja inspiraatiota siihen, mitä kaikkea tutusta kuosista voikaan luoda. Ei siis kannata olla liian kaavoihin kangistunut, vaan antaa ideoiden ja luovuuden lentää.

Kirjassa on kolmen tasoisia töitä, helppo - keskitaso - vaikea.

Ohjeet ovat selkeät ja tarkat, ja kirjan lopussa on kerrottu erilaisista tekniikoista, mm. mitä tarkoittaa 'suljettu neule' tai miten ruutupiirroksia seurataan. Kirjassa kerrotaan myös vinkkejä tuotteiden viimeistelyyn ja huoltoon.
Ohjeissa mainitaan tarkasti käytettävien lankojen värit ja menekit, sekä mitä muita välineitä työssä tarvitaan.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla luoda itse uusia kuoseja. Olisi hauskaa suunnitella vaikka lapasiin tai villasukkiin omanlaiset kuviot. Nykyään kirjoneule on suosittua, ja sen huomaa vaikkapa siinä, mikä tuote myy ja mikä ei, kirjoneuleella neulotut tuotteet menevät kuin kuumille kiville.
Netin käsityökirppikset ovat pullollaan kudonnaisia, ja niitä löytyy paljon myös ihan perinteisiltä kirpputoreilta. Ihmiset neulovat paljon, omaksi ilokseen ja myyntiin.

Kirjassa kerrotaan myös hyödyllinen vinkki siihen, miten ostaa yhteensopivat langat. Ei nimittäin ole yhdentekevää mitä värejä yhdistelet, koska valmiissa tuotteessa värit saattavatkin näyttää ihan erilaiselta kuin mitä alunperin suunnittelit. Toinen väri saattaa syödä toisen.
Siispä kirjoittaja suosittelee ottamaan mustavalkokuvan langoista - kuvassa näet miten värit käyttäytyvät ja onko kontrasti sopivan voimakas. Jos kontrasti näyttää kuvassa selkeältä, on se sitä myös valmiissa tuotteessa.

Tietoa kirjailijasta:
Eline Oftedal on Oslossa asuva neulesuunnittelija, 
joka työskentelee myös kansainvälisen politiikan alalla. 
Hänen neulemallejaan on julkaistu muun muassa Vogue Knitting -lehdessä. 
Kolmannen polven intohimoinen neuloja tarttuu puikkoihin niin kotona nojatuolissaan 
kuin matkoilla lentokentän odotusaulassa.
(Gummerus)

Eline Oftedal - Norjalaiskuviot
ISBN 9789512094370
Gummerus kustannus

Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Suvikukka2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti