maanantai 11. elokuuta 2014

Kirja-arvostelu

Sukupolvien silmukat - Pia Ketola & työryhmä


Sukupolvien silmukat on kaunis kirja. Kannessa komeilee virkattuja ja neulottuja lapasia ja sukkia, jotka henkivät ajan patinaa menneiltä vuosilta. 

Jokaisen työn taustalla on kerrottuna tarina ja alkuperä, kaikki tieto mikä on ollut saatavilla. 
Kirja sisältää rajan taakse jääneen Karjalan sukka- ja lapasmalleja, joita on löydetty museoiden, arkistojen ja kotien kätköistä. Nämä kansanomaiset mallit ovat peräisin 1700-luvulta 1940-luvulle.
Kirja sisältää näistä kaikista malleista tarkat, nykyaikaistetut ohjeet ja mallikuvat.

Teos on yhdistelmä historiaa ja neule- sekä virkkausohjeita. Historiallinen kerronta sitoo kaiken yhteen. Jokainen työ saa sisällön ja syvällisemmän merkityksen kun tiedät jotakin sen menneisyydestä: kuka sen on tehnyt, suunnitellut tai millainen käyttötarkoitus sillä on ollut.

Kuviot ja mallit ovat melko graafisia, selkeitä muotoja ja toistoa. Ideoita on silti haettu myös luonnosta.
Kirjan sivuilta löytyy myös värjäysohje, miten saada aikaan viippuvaappuvaista lankaa. Luonnonvärejä on kutsuttu Karjalassa moaheiniksi ja kirjavaksi värjättyjä lankoja sijokkaiksi eli viippuvaappuvaisiksi. Tämä monivärivärjäystekniikka tekee langasta kauniin eläväisen ja neulepintana siitä tulee kuin läikkyvä, auringossa kimalteleva vedenpinta.

Sukupolvien silmukat –teos antaa ideoita ja inspiraatiota neulontaan ja virkkaukseen. Kirjan työt ovat värikkäitä ja ne sisältävät erikoisia tekniikoita ja ovat muotokieleltäänkin hieman vieraampia kuin mihin ehkä olemme normaalisti tottuneet. Miltä kuulostaisi villalangasta neulotut sakkolalaiset kirkkosormikkaat vuodelta 1880, Sortavalan tytön virkatut kintaat, juhlakäyttöön suunnitellut neulotut sormikkaat, joissa sormissa pitkät tupsut, tai pirtanauha kalsut.

Kirjan työryhmään kuuluvat Pia Ketonen, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen.

Kirja-arvostelu on tehty arvostelukappaleen pohjalta.
Kuvat kirjasta kuvannut Suvikukka.

Sukupolvien silmukat
ISBN 978-952-301-013-0
Kustantaja: Maahenki
Tiedote löytyy täältä.

Suvikukka2014
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti