tiistai 26. elokuuta 2014

Villan kotoisa kosketus

Villan kotoisa kosketus - Ingalill Johansson - Ewa K. Andinsson
Neulo, virkkaa ja huovuta kotiin


Teos leikittelee kuvilla, se luo mielikuvia ja hivelee aisteja. Paperin rouheus yhdistettynä Pohjolan viileisiin maisemiin, villan lämpöön ja graafisiin väreihin ja muotoihin. Kirjan työt mukailevat yhtenevää, hillittyä värilinjaa – mustaa, harmaata ja luonnonvalkoista. Ihan kuin luonnossakin, villan luonnollisia värejä.
Kirja on keskittynyt nostattamaan lukijalle erilaisia tunnetiloja, se on pullollaan ideakuvia, ja Pohjoismaisia maisemia. Pohjoismaisista maisemista kirja onkin innostuksensa saanut.

Kirjan työt on jaettu kolmeen eri väriteemaan, luonnonvalkoiseen, harmaaseen ja mustavalkoiseen.
Kirjan tarkoitus on saada lukija huomaamaan miten hyvin perinteiset neuletyöt sopivat myös nykyaikaiseen ja moderniin kotiin. Ideat ovat innovatiivisia ja erikoisia, kuten vaikka neulottu peilinkehys, palmikkoneuleinen tuolinpäällinen tai kohokuvioinen lampunvarjostin.
En tiedä ovatko kaikki työt niinkään käytännöllisiä, mutta näyttäväthän ne kauniilta ainakin kirjasta katsottuna.

Toisaalta monet kirjan ideat ja työt ovat jo kertaalleen nähtyjä. Pullonsuojukset, tyynynpäälliset ja peitteet ovat varmasti tulleet vastaan muuallakin, mutta kirja pitäytyy silti tiukassa, hillityssä värimaailmassaan ja luo siten hieman erilaista ilmettä lukijoilleen.
Mustavalkoiset työt ovat ilmeeltään vaihtoehtoisen raikkaita. Isoäidinneliöt näyttävät hyvältä myös yksinkertaisina mustavalkoisina. Aina ei tarvita värejä.

Kirjassa on myös huovutettuja töitä, kuten mustavalkoinen neulottu matto, graafisilla kuvioilla. Voimakasta kontrastia mutta silti jotenkin hillittyä ja rauhallista. Kun värimaailma on kotonakin hilltty, näyttävät nämä pehmoiset neuleet hyvältä siinä ohessa.

Puolet sivumäärästä käsittelee valmiita töitä kotoisissa ympäristöissään tunnelmakuvien kera, toinen puoli sisältää työohjeita sekä neule- ja virkkausvinkkejä.

Uskon, että kirja onnistuu luomaan lukijalleen mielikuvia, se auttaa pääsemään sisään Pohjolan tunnelmiin, ja vaikka neulominen ei aina onnistuisikaan, antaa kirja silti mukavan aistikokemuksen.

Arvostelukappale saatu KustannusMäkelältä.

Suvikukka2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti