tiistai 12. toukokuuta 2015

Irti sokerista


Hyvä paha sokeri

Vatsa kipeä sokeriherkkujen jälkeen? Oletko ajatellut vähentäväsi sokerin syömistä? Entä miltä tuntuisi ajatus siitä, että jättäisit kaiken sokerin pois? Se tarkoittaisi myös piilosokereita, joita saa mehuista, (kuivatuistakin)hedelmistä, kasviksista ym. 
Et saisi myöskään syödä hunajaa tai muita sokerinkorvikkeita.

Itsestäni ajatus tuntuu haasteelliselta, vaikka vatsani onkin jumissa täytekakun ja mokkapalojen jälkeen, joita äitienpäivänä ja sen jälkimainingeissa olen nyt syönyt. Toki myös vehnällä on osansa tässä turvotuksessa, ja sekin olisi hyvä jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Uskon kuitenkin, että sokerin poisjättäminen voisi helpottaa oloani ja olenkin viime vuosien aikana vähentänyt sokerin käyttöä mm. leivonnassa, mutta teehen täytyy silti aina hitusen laittaa. Ja moniin ruokiinkin tulee helposti lisättyä vähän siirappia tai intiaanisokeria makuja vahvistamaan. Makeisten suhteen olen alkanut välttää sokerimakeisia, koska jo muutaman napsittuani vatsaani alkaa koskea ja on turvonnut olo. Samaa vaikutusta ei tule suklaasta, ja niinpä sitten olenkin mutustellut enemmän suklaata viime aikoina.

Sarah Wilsonin irti sokerista –  8 viikon puhdistuskuuri ja keittokirja yksissä kansissa – kirja on maailmanlaajuinen jättimenestys. Kirja opastaa miten jättää sokeri kokonaan pois ruokavaliosta. Kirja kertoo miksi näin on hyvä tehdä ja millaisia vaikutuksia sillä on ihmisen kehoon ja mieleenkin. Teos sisältää lisäksi 108 sokeritonta reseptiä.
Sarah opastaa mukavan lempeästi ”sinun ei ole mikään pakko aloittaa kuuria, mutta voit kuitenkin kokeilla…” ja ainakin omalta kohdaltani voin sanoa, että kaikki mikä pitää tehdä jää helposti tekemättä, mutta kun mieltää asian kokeiluksi niin siihen on jotenkin helpompi suhtautua ja asia on helpommin sulateltavissa.

Tiesitkö, että ihminen syö yli kilon sokeria viikossa? Kilon! Tuntuu ihan käsittämättömältä, voiko se pitää paikkansa… Mutta ehkäpä siihen on laskettu kaikki sokeri mitä ihminen syö, tiedostaen ja tietämättään.

Helpotusta sokerittomaan elämään tuo rasvan lisääminen ruokavalioon. Tai rasvan ja proteiinien. Niiden avulla lakkaa himoitsemasta herkkuja, mikä on osa sokeririippuvuutta. Rasvasta ja proteiinista tulee kylläiseksi ja ne hillitsevät mielitekoja. Lisäksi apua antaa kirjan reseptit, joista löytyy niin makeita kuin suolaisiakin ruokia ja välipaloja.

Ainahan sitä kannattaa kokeilla jos oman hyvinvoinnin parantamiseen on olemassa keinoja. "Katsotaan nyt"-asenteella ei ainakaan tule liikaa suorituspaineita. Ja kannattaa huomioida myös se, että 8 viikon kuurin jälkeen sokeri voidaan palauttaa ruokavalioon, kohtuudella. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti