maanantai 15. kesäkuuta 2015

Syreenit lautasella


Sami Tallbergin Villiyrttiruokakirjaa selatessani löysin muutaman tutun kasvin, jotka kelpaavat myös ravinnoksi. Syreeni on yksi niistä. Mitenköhän minulla oli sellainen mielikuva, että syreeni olisi jopa myrkyllinen, tai vähintään nyt syötäväksi kelpaamaton. Mutta väärässä olin oletuksineni. Syreeni sopii ruoanlaittoon vallan mainiosti. Ja vaikkei maku niin kovin säväyttäisikään, niin kukkaset ovat kauniin värisiä ja sopivat hienosti vaikka leivonnaisten koristeluun. Ja sitähän minä sitten päätin tietysti heti kokeillakin. Keräsin syreeninkukkia, nypin ne yksitellen tarjottimelle ja laitoin huoneenlämpöön kuivumaan. Eihän ne kukkaset tietenkään muotoaan kuivuessaan/kuivuttuaan säilytä, mutta värin olettaisin pysyvän kauniin siniviolettina. Minusta on hauska testailla kaikenlaista ja nyt kun olen jo kuusenkerkät keittänyt mehuksi ja siirapiksi, tehnyt kasviuutoksia ja kuivattanut villiyrttejä niin täytyihän tämäkin ajatus pistää toteen. Parin päivän päästä nähdään millaiseen muotoon ja väriin päädytään kun kukkaset ovat täysin kuivuneet. Jos testi onnistuu hyvin, aion kerätä syreeninkukkia lisää, kuivattaa ne ja käyttää leivonnaisten koristelussa. Ensi kuussa on tarkoitus juhlistaa pienokaisemme 1-vuotissyntymäpäiviä ja kukkaset sopivat hyvin teemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti