maanantai 13. heinäkuuta 2015

Kaunista koukkuamalla


Onko koukkuaminen sinulle tuttu juttu? Jos ei, niin et ole tuskin ainoa. Ihan uusi juttu se on minullekin. Koukkuaminen on siis yksi tapa luoda neuletta, se on neulomisen ja virkkaamisen välimuoto – hauska sellainen. Koukkuamisella saa aikaan monenlaisia erilaisia pintoja, ja usealla värillä tehdyissä töissä kuviot näyttävät selkeiltä.

Koukkuamisessa käytetään hieman erikoiselta näyttävää välinettä, joka on yhdistelmä pitkää sukkapuikkoa ja virkkuukoukkua. Pitkän, sileän puikon toisessa päässä on stoppari ja toisessa päässä koukku. Mutta koukkuaminen sujuu kyllä myös perinteisellä virkkuukoukulla, sillä minäkin tähän tekniikkaan tutustuin.

Olen ihminen, joka tarvitsee oppiakseen käytännön ohjeet, ottamalla mallia toisen tekemisestä. Kirjoissahan ei sellaista mahdollisuutta ole mutta onneksi on kuitenkin mallikuvia, joista saa hieman osviittaa. Ja tietysti siitäkin on apua, että ymmärtää kirjallisten neuleohjeiden päälle. Sanoisinkin, että ihan ummikolle tämänkin tekniikan oppiminen kirjan kautta voi tuottaa aluksi ongelmia, mutta jos olet sinnikäs ja asiasta kiinnostunut niin aina on mahdollista oppia. Niin minäkin opin, ainakin sen perustekniikan. Ja siitähän kaikki lähtee – perusasioiden osaamisesta. Sen jälkeen voi aina paneutua uusiin tapoihin ja malleihin. Opittuani koukkuamisen perusteet, totesin, että tämähän on hauskaa. Neuletta syntyy ripeästi ja tekniikka on yksinkertainen kun sen oppii. Neulepinta näyttää osittain neulotulta, osittain virkatulta mutta siinä on silti omat erityiset piirteensä, jotka erottavat sen näistä kahdesta perinteisestä tyylistä.

Jos haluat oppia tekniikasta lisää, suosittelen lämpimästi Moreenin uutuutta Kaunista koukkuamalla – uutta tyyliä perinteisellä tekniikalla. Kirjan on kirjoittanut Dora Ohrenstein. Ja kun puhutaan perinteisestä, tekniikan juuret ulottuvat aina 1800-luvulle saakka, se vain on ajan saatossa jäänyt unohduksiin kunnes se nousi jälleen ihmisten tietoisuuteen. Kaunista koukkuamalla –kirja sisältää yli 30 erilaista silmukkamallia sekä kirjoittajan suunnittelemia malleja: vaatteita, mattoja, asusteita ja monia muita. Ohjeet ovat selkeät ja kirjan takaosasta löytyy sanasto, symbolit ja kuvalliset opasteet silmukoiden tekoon.

Ainoa harmitus on se vasenkätiselle yleinen, eli ohjeet on tehty oikeakätisille. Kokeneelle neulojalle se tuskin on ongelma, mutta aloittelijalle se saattaa aluksi tuottaa vaikeuksia hahmottaa tekniikoita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti