torstai 31. maaliskuuta 2016

Kaunista kotiin, pihaan ja parvekkeelle - laudasta


Ulla Vestola
ASKARTELE JA NIKKAROI LAUDASTA
Kaunista kotiin, pihaan ja parvekkeelle

Lumet sulaa, aurinko paistaa ja kevätsade puhdistaa ilmaa. Kesä on siis kovaa kyytiä tulossa ja mikäs sen mukavampaa kesäpuuhastelua kuin nikkarointihommat! Kotiin tai mökille tarvitaan aina jotakin pientä tai suurta ja jos itse sen pystyy valmistamaan niin onhan se aina etu.

Minervan uutuuskirjassa askarrellaan laudasta, niin raakalaudasta, höylätystä laudasta kuin kierrätyslaudastakin. Jokainen saa vapauden valita materiaalin omien tarpeidensa mukaisesti. Mies heti kommentoi, että eihän tästä kirjasta löydy tarkkoja mittoja ollenkaan, mutta itse en asiaa ollut edes tullut ajatelleeksi. Kirja antaa ideoita ja työohjeet löytyvät kuvina ja sanallisesti ja mitat ovat mielestäni sellaisia, että jokainen päättää ne itse. Kirjan nikkarointityöt ovat sen verran helponlaisia, että niihin kykenee varmasti jokainen jolla saha ja vasara käsissä pysyvät.

Kirjan työt ovat tosiaan suunniteltu niin yksinkertaisiksi, että niiden tekemiseen ei tarvita suurta määrää työkaluja, vain saha, pora, ruuvinväännin ja hiomakone riittävät. Ideoita löytyy 23 kappaletta ja ne on jaoteltu kahdeksi kokonaisuudeksi keväästä kesään ja syksystä talveen.

Kirjan ohjeilla syntyy isot ja pienet taimilaatikot ja hyllyköt. Kuormalavoista rakennetaan seinäkkeitä taimille ja keittiöön rakennetaan hyllyjä valmiista puulaatikoista. Laudasta syntyy myös pannunalusia, penkkejä puutarhaan, terassille pöytä ja eteiseen naulakko. Minua viehätti erityisesti todella yksinkertaiset mutta näyttävät hyllyköt tai pikemminkin lyhtytelineet sekä 'räsymattopenkki', joka on tehty erivärisiksi maalatuista lankunpätkistä. 

Muotoilija Ulla Vestola luo moderneja koristeita ja hyötyesineitä kodin sisä- ja ulkotiloihin. Hänen ideoitaan on esitelty useissa suomalaisissa ja ulkomaisissa lehdissä. Häneltä on aiemmin ilmestynyt askartelukirja Tikkuja ristiin (Minerva 2013).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti