tiistai 20. syyskuuta 2016

Keittiön muutosOllaan asuttu omassa kodissa kohta kuukauden ja tässä ajassa ollaan ehditty uudistamaan olohuone, lastenhuone, makuuhuone ja keittiö. Mitään isompia remontteja ei ole tarvinnut tehdä, eikä pintapuolisinkaan olisi heti tarvinnut tehdä mitään. Halusin kuitenkin jotakin omaa ja siitä syystä maalasimme vähän seinäpintoja uusiin sävyihin.

Keittiössä osa seinistä oli maalattu yläkuvassa näkyvällä tummalla limellä ja vastapäinen seinä kuvan karmien kaltaisella petroolilla. Toinen pitkistä seinistä oli tapetoitu mustavalkoisella tapetilla. Ovenkarmit oli maalattu samalla sävyllä kuin nuo ikkunakarmit, eli petroolilla. Lattialistat ovat tummat. 
En oikeastaan tiedä mistä tuo keittiön uusi sävymaailma edes tuli, en nimittäin ole mikään sinisen suuri ystävä. Mutta jostakin se vain päähän pälkähti, että keittiöstä tulee sininen. Sen oikean sävyn löytäminen olikin sitten eri juttu. Etsin sitä oikeaa sävyä Teknoksen sisämaalivärikartasta, mutta niistä pienistä ruuduista ei pystynyt hahmottamaan värejä kunnolla joten hain väriliikkeestä isompia värilastuja, liimasin niitä keittiön seinään ja vertailin, pähkäilin ja tutkailin miltä mikäkin värisävy näyttää. Jotenkaan en kuitenkaan silti löytänyt sitä mielessäni olevaa sinisen sävyä kyseisestä kartasta ja siksi kokeilin etsiä sitä Pinterestistä. Keräsin kasan ideakuvia, tein niistä kollaasin ja lähetin sen Teknokselle sähköpostilla ja kysyin ammattilaisilta, että löytyisikö siitä toivomani värisävy. Eipä kulunut aikaakaan kun postiluukusta kolahti kirje Teknokselta, ystävällinen designasiantuntija oli laatinut ideakuvani pohjalta värisävyliuskoja, joilla keittiön seinät voisi maalata. Näin jälkeenpäin minua hieman hävettää, että puolestani nähtiin niin paljon vaivaa tuon oikean värisävyn etsimisessä, kun sen lopullisen sävyn valitsin kuitenkin sieltä valmiista värikartasta. 
Mielessäni oli 50-luvun tyyliin sopiva turkoosiin taittava sininen, mutta jostakin syystä sellaiset sävyt toivat mieleeni sairaalan tai leikkaussalin, toisaalta taas vaaleansinisestä tulee helposti mieleen lakanat ja kalsongit, ja niitä mielikuvia en välttämättä tahtoisi yhdistää keittiöön. 


Lopullinen väri on tällainen hieman harmaalla taitettu taivaansininen. Jostakin syystä mieleeni tulee sana "pellavansininen". Eihän sellaista edes ole olemassakaan, mutta ehkä mielikuvani liittyy pellavan sävyyn sointuvaan sinisen sävyyn.


Lime seinä muuttui siis taivaansiniseksi ja petroolin sävy tummempaan taivaansinisen sävyyn, kumpainenkin väri on Teknoksen kartasta: T1189 ja T1190.


Maaliksi valitsin BIORA 7 seinämaalin. Kysyin Teknokselta mikä maali sopisi erityisesti tällaiseen vanhaan rintamamiestyyliseen taloon, jossa hengittävyys täytyy ottaa huomioon. Minulle suositeltiin seinäpinnoille BIORA BALANCE (täyshimmeä), 7 (himmeä) tai 20 (puolihimmeä). Näistä BIORA 7 on vesihöyryä läpäisevin. Listoihin ja oviaukkojen karmeihin pohjamaaliksi FUTURA AQUA 3 ja pintamaaliksi FUTURA AQUA 20. Karmeihin valitsin harmaalla taitetun valkoisen, T1373 ja lattialistoihin tummanharmaan, liki mustan T1383.

BIORA 7 seinämaali on vesiohenteinen akrylaattidispersiomaali. Sillä oli helppo maalata, koostumukseltaan se oli paksuhkoa ja valumatonta. Jo yksi maalauskerta antoi peittävän, tasaisen ja himmeän pinnan, 4x4 metriseen seinään maalia kului noin litra / maalauskerros.

BIORA 7 on mahdollisimman käyttöturvallinen, koska se on täysin liuotinvapaa ja maalatessa siitä haihtuu vain vettä. Sillä voidaan maalata betoni-, rappaus-, tasoite-, tiili- sekä rakennuslevypintoja.
Tuote on saanut Suomen Allergia- ja Astmaliiton allergiatunnuksen sekä pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin käyttöoikeuden.

Tässä kuvassa näkee sävyeron aiemman petroolin ja nykyisen sinisen välillä.

* * *
Nyt kun seinät ovat valmiit, on kiva ideoida somistuksia, DIY-ideoita unohtamatta.


Yhden seinän jätin vielä maalamatta, tutkailen ja katsastelen tilaa hetkisen ja mietin sitten uudelleen mitä tälle tapettiseinälle teen. Tapettipinta on suhteellisen siisti, joten jos maalaan, maalaan suoraan tapetin päälle. Kyseisellä seinällä on melko runsaasti kaapistoja kiinnitettynä seinään, ja niiden irrotus olisi aika haastavaa, ja tapetin irrottaminen siististi saattaisi koitua ongelmalliseksi. Tapetin alla on luultavasti useampi kerros vanhempia tapetteja ja niiden alla huokoinen levy.

Keittiön patteri tuottaa hieman päänvaivaa, koska aiempi talon omistaja on maalannut sen kahteen otteeseen, lujalla turkoosilla ja aiemmalla limellä, joka irtoili muovimaisina liuskoina patterin pinnalta. Nyt pitäisi vielä jotenkin irrottaa tiukassa olevat limenväriset maalikohdat pois, jotta pääsisi maalaamaan patterin sille kuuluvalla maalilla. Miksi patterit yleensä edes pitää maalata, sitä tässä olen pohtinut, samoin kuin valokatkaisimetkin on peitetty maalilla. Ei kovin siistinnäköistä, ja lisäksi vaikeasti irrotettavaa.


Mies siivosi kellaria ja löysi edellisten asukkaiden jättämiä puunkappaleita. Niiden joukossa oli tämä ihana vanha lauta, jonka alkuperäistä käyttökohdetta en osaa sanoa. Ehkä se ollut hyllynä, ehkä keinulautana. Nyt siitä kuitenkin tehtiin rustiikkinen hylly. Nuo ihanat valurautaiset kannattimet ostin muinoin eräästä paikallisen liikkeen jäämistöstä ja ne ovat odottaneet sitä oikeaa paikkaansa jo jonkin aikaa. Kun näin tuon laudan, tiesin heti, että se tulee yhdistää näihin hyllynkannattimiin. 
Laudankappaleen minä hioin sileäksi ja poistin samalla pinnasta vanhat lohkeilevat maalinjämät, öljysin pinnan Osmocolorin puuöljyllä, annoin kuivua ja sitten mies saikin kiinnittää hyllyn paikoilleen. Hieman tuo lauta oli käyrä, mutta ihan hyvin sen silti kiinni seinään saatiin.

Metkatuotteen peltirasiat pääsivät vihdoin ansaitulle paikalleen, samoin kuin Perinnemestarin kirjat ja muutama tärkeä esine. Liikaa tälle hyllylle ei kannata painoa varata.

Verhon keittiön toiseen ikkunaan tein pellavakankaasta ja tummanharmaasta satiininauhasta. Ompelin suorakaiteen mallisen verhokappaleen, yläreunaan tankoa varten kuja ja sivuille satiininauhat, joilla saadaan aikaan niin sanottu valelaskosverho.

Jos jotakuta kiinnostaa, niin keittiön kaapistot ovat Ikeasta.*Blogiyhteistyö Teknoksen kanssa*
3 kommenttia:

  1. Tulikin kivan näköistä.tuo sininen on jotenkin niin rauhoittavan värinen. Harmaa vanha lauta on vain niin ihanaa ja sopivilla kannattimilla siitä saa upean sisustuselementin. Terkuin Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mielestäni myös tuo vanha lauta jotenkin vain sopii hyvin sinisen kanssa.

      Poista