sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Leivo itse tortillat!


Tortillat on kivaa pikkupurtavaa, mutta ne ovat myös täyttävää ruokaa. Meillä oli äidin kanssa monesti tapana tehdä tortilloja perjantai-iltaisin saunan jälkeen ja itse tehden ne ovat paljon parempia. Ensimmäisen kerran tein tortillat ihan alusta alkaen itse yläasteella kotitaloustunnilla ja sen jälkeen niitä on tullut tehtyä melko usein. Kaupan valmiita tortilloja tulee ostettua toisinaan kun ei ole aikaa tai energiaa alkaa itse leipoa. Mutta eihän näihin oikeasti kovin paljon aikaa kulu. Viidessä minuutissa on taikina noin kymmeneen tortillaan valmis ja kaulitseminen vie noin vartin, paistaminen toisen. Eli jos vaikka kaverin kanssakin leipoo niin nopeasti valmistuvat ja maku on ihan eri luokkaa kuin kaupan vakuumipusseissa myytävissä lätysköissä.

OHJE

2 dl kylmää vettä
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 4-5 dl vehnäjauhoja

Sekoita suola ja öljy veteen ja lisää joukkoon tarvittava määrä jauhoa. Taikinasta ei kannata tehdä liian jämäkkää koska silloin lättysten kaulimisesta tulee työlästä, eli mitä notkeampi taikina, sitä parempi sitä on kaulita. Tokikin taikinan täytyy olla kasassa pysyvää. 
Vaivaa taikina kimmoisaksi ja jaa se noin 10 pieneen palloon. Kauli jokainen pallo ohueksi lätyksi hyvin jauhotetulla alustalla. Jauhoa kannattaa lisätä aina välillä koska ohut taikinalevy tarttuu helposti alustaansa kiinni. Paista tortillat kuumalla paistinpannulla molemmin puolin, ilman öljyä tai rasvaa. Tortillat ovat kypsiä kun ne saavat pintaansa ruskeita pisteitä. Paistamisen jälkeen tortillat kannattaa laittaa leivinliinan alle, jotta ne pysyvät pehmeinä. Sitten vain syömään. Toiset tykkää lämpimästä täytteestä, meillä ne syödään kylmällä täytteellä. Pilkon kurkkua, tomaattia, ananasta ja juustoa kulhoihin, lisäksi tarjolla on salaattia tai kiinankaalta, tonnikalaa ja majoneesia tai itse maustettua kermaviilikastiketta. 





2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Pitääkin kokeilla tehdä itse, kun aina silloin tällöin syömme niitä. Liisa

    VastaaPoista
  2. Olepa hyvä! Ihmettelen miksei näistä ole tullut blogattua aiemmin koska näitä tosiaan on meillä syöty viimeiset reilut 15vuotta :) Huh, kuinka aika meneekin nopeaan...
    Vehnäjauhot voi korvata durumjauhoilla ja karkeampiakin jauhoja voi kokeilla, toki se vaikuttaa aina taikinaan ja kaulittavuuteen sekä rakenteeseen.

    VastaaPoista