maanantai 28. marraskuuta 2016

Suomalaisen kansanuskon sanakirja


Olenkin aina miettinyt, että missä se hyvä onni oikein viipyy. Löydän nimittäin tuosta vain neliapiloita oikeastaan mistä vain missä kuljen. Mutta syy taitaakin olla niissä viisiapiloissa, joita usein löydän myös. Ne siis kuuleman mukaan tuovatkin mukanaan huonoa onnea. Hmph. Enpäs tiennyt tuotakaan, muutoin olisin jättänyt ne keräämättä. 

Suomalaisen kansanuskon sanakirja esittelee tiiviisti ja kattavasti suomalaisen
muinais- ja kansanuskon olennot, ilmiöt ja termit. Asiat on esitelty kansanuskon näkökulmasta ja ruohonjuuritasolle vietyinä: kansan on annettu puhua omalla suullaan. Suomalaisen perinteen ohella esillä on saamelainen näkökulma.

Suomalaiseen kansanuskoon liittyy lukuisia mielenkiintoisia asioita, jotka usein ovat mystisiä tai tuonpuoleiseen liittyviä. Meinasin käyttää sanaa yliluonnollinen, mutta aiemmin ihmiset eivät tällaista termiä juurikaan tunteneet, heille sellaisetkin asiat, jotka meille ovat yliluonnollisia olivat luonnollisia. Ihmiset olivat enemmän yhtä luonnon kanssa ja loitsut, noidat ja tuonpuoleinen olivat osa jokapäiväistä elämää. Vaivaan jos toiseenkin löytyi apu luonnosta tai jostakin erikoiselta kuulostavasta tavasta. Ihmisillä oli monenlaisia uskomuksia, joista useilla oli negatiivinen sävy. Esimerkiksi monet linnut ja niiden näkeminen tarkoitti kuolemaa, kärsimystä tai huonoa onnea. Myös viikonpäivistä perjantailla oli pahaenteinen maine, kun taas torstai oli voimallinen päivä taikojentekoon ja sunnuntaina syntyneillä lapsilla oli kyky nähdä näkymätöntä. 
Kirjasta löytyy selitykset myös sille miksi kampelan suu on vino, keitä olivat jatulit, mikä on hyypiä, mistä syntyy näärännäppy tai mitä tarkoittaa päivännäkemättömät mukulat.

Tätä kirjaa ei ehkä ole tarkoitus lukea kannen avattuaan kerralla loppuun, vaan se toimii sanakirjana tai tietokirjana, jota sopii käyttää vaikkapa silloin kun kohtaa vieraan termin. Tämä teos sopii vallan hyvin yhteen vastaavaa aihealuetta käsittelevän toisen uutuuskirjan kanssa jos ja kun kaipaa hieman tarkempaa selvitystä suomalaisen kansanuskon aiheista. Suomalaisen kansanuskon sanakirja on mielenkiintoinen ja kattava tietopaketti aiheesta kiinnostuneelle.


Risto Pulkkinen & Stina Lindfors
Gaudeamus 2016

Mitä kerrotaan kuusta, sen löydät kirjasta!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti