keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Punajuuri maustaa juustokakun

Kun Primamausteilta ottivat yhteyttä ja kysyivät haluaisinko ideoida heidän joulukuvastoonsa leivontajuttuja niin suostuin heti. Mielessäni alkoi muotoutua lista kaikista eri vaihtoehdoista mitä tehdä ja raaka-aineista mitä tahtoisin kokeilla. Aina kun saa mahdollisuuden testata mielenkiintoisia juttuja ja tutustua uusiin asioihin niin kannattaa suostua.


Rakastan värikkäitä ruokia ja punajuurta olen aiemminkin käyttänyt paljon leivonnassa, lähinnä värin puolesta väriä antamassa esimerkiksi pulla- ja sämpylätaikinassa ja kakuissa. Olen tehnyt tuoreista punajuurista mehua ja pakastanut sen jääpalamuotteihin, ja tarpeen mukaan lisännyt punajuurimehu-jääpaloja taikinan joukkoon. Punajuurilla värjäämisen olen kokenut toisinaan haasteelliseksi sillä väri ei aina ole paistamisen jälkeen ollut toiveitteni kaltainen. En tiedä mistä johtuu, että esimerkiksi kakkutaikinan paistamisen jälkeen punainen väri on lähes kokonaan kaikonnut. Mutta, onnekseni punajuurta saa myös jauheena. Punajuurijauhe on ihananväristä, täyteläisen fuksianpunaista ja intensiivistä. Jo maustemitallinen antaa kauniin vaaleanpunaisen sävyn. Yritän välttää teollisten väriaineiden käyttöä leivonnassa, ihan jo mielenkiinnosta luonnollisia väriaineita kohtaan. On kiinnostavaa saada luontaisesti aikaan eri värejä. Tähän kakkuun käytin punajuurijauhetta noin 2 teelusikallista. Punajuurijauhe antaa värin lisäksi myös makua, se ei ole niin 'multainen' kuin tuoreessa punajuuressa mutta hienostuneesta mausta tunnistaa silti punajuuren.

Punajuurta en ole tavannut juustokakkujen yhteydessä pahemmin, tämän kakun tehtyäni eräässä raakakakkukirjassa näin yhden kakun, jossa käytettiin punajuurta. Punajuuren maku on aika erikoinen, leveän makea ja maamainen. Mielessäni kävi ajatus lisätä täytteeseen vadelmaa koska se toisi täytteeseen tietynlaista kirpeyttä ja syvyyttä, mutta halusin kuitenkin kokeilla punajuurta ihan yksinään. Valkosuklaan kanssa se on toimiva makupari. Lisäsin tässä kakussa vadelmat koristeeksi yhdessä kuivattujen ruusunterälehtien kanssa. Ripottelin päälle myös vähän punajuurijauhetta ja kultapulveria. Alunperin suunnittelin kakkuun koristeeksi syötäviä kultahippuja mutta niitä ei ollut juuri silloin saatavilla ja toisekseen aloin miettiä ovatko nuo kultatuotteet niin kovin terveellisiä. Ainakin tuossa kultapulverissa luki englanninkielinen varoitusteksti, jossa mainittiin tuotteen aiheuttavan syöpää. No sitä en ainakaan itselleni tai muille halua. Tuskin se nyt vaarallista silti on noin minimaalisena määränä mutta saa se silti olon hieman epävarmaksi jos elintarvikkeessa on tuollainen teksti.

Tein kakusta kaksi erilaista versiota, suklaan kanssa ja ilman. Kuvasin kummatkin vaihtoehdot koska en ollut ihan varma sopiiko tuo valutettu suklaareunus kakkuun vai ei. Aina kannattaa ottaa varman päälle, eikö totta. Mutta hyvältähän nuo suklaavalut kakussa näyttivät. Antavat ryhtiä ja makua. Tummasuklaa ja punajuurihan ovat nekin oiva pari. Alla oleva kuva päätyikin lopulta Priman joulukuvastoon. Ruokakuvien otto on mukavaa puuhaa, mutta kuvausolosuhteet tuottavat usein päänvaivaa - valoa on liian vähän tai liikaa tai sitten vain kameran ja käyttäjänsä yhteistyö ei toimi halutulla tavalla. Ruokakuvauksesta piti tulla jo vuosi sitten kirja Docendolta mutta eipä ole vieläkään näkynyt. Sen minä tahtoisin.

Punajuuri-valkosuklaa-juustokakku (15 cm irtopohjavuoka)

Pohja
100 g digestivekeksejä
25 g voita
hyppysellinen jauhettua kardemummaa

Täyte
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g valkosuklaanappeja
2 tl aitoa vaniljasokeria
2 tl punajuurijauhetta
2 liivatelehteä

Koristeeksi mm.
vadelmia, syötäviä kukkia, punajuurijauhetta, 
syötävää helmiäispulveria, sulatettua suklaata.


Murskaa digestivekeksit pohjaa varten ja lisää keksimurujen joukkoon sulatettu voi ja jauhettu kardemumma. Sekoita tasaiseksi massaksi. Levitä ja painele massa irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistumisen ajaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sulata suklaanapit  mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon maustamaton tuorejuusto ja sulatettu suklaa. Lisää massaan vaniljasokeri ja punajuurijauhe. Sekoita lopuksi massan joukkoon kuumaan vesitilkkaan sulatetut liivatelehdet ohuena nauhana.

Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle. Anna juustokakun oleentua jääkaapissa yön yli. Koristele kakku vadelmilla, syötävillä kukilla, punajuurijauheella ja ripauksella syötävää helmiäispulveria.


Halutessasi voit koristella kakun reunat sulatetulla tummalla suklaalla. Tällöin kakku kannattaa laittaa hetkeksi aikaa pakkaseen, jotta suklaan valumat onnistuvat parhaiten. Suklaa on helppo sulattaa silikonisessa suklaansulatuspullossa (Primamausteet). Kaada kuuma suklaasula kylmän kakun reunoille, kylmä pinta jähmettää kuuman suklaan nopeasti.


Katso Priman joulukuvasto täältä.











2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, että noinkin pienestä määrästä punajuurijauhetta tuli ihan punajuuren makua kakkuun. Miten kaunis väri kakussa onkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Jauheen maku on todella intensiivinen joten se antaa aika helposti makua jo pienilläkin määrillä.

      Poista