sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Tee se itse liima - helppo & nopea!

Helppo itse tehtävä liima / liisteri syntyy tavallisista raaka-aineksista, joita luultavasti joka kodista löytyy - vehnäjauhoista ja vedestä. Tällä liimalla on turvallista liimailla lasten kanssa ja on se näin aikuisenakin kiva upottaa kätensä turvallisin mielin liisteriin kun tietää ettei se vahingoita ihoa. Myös perunajauhoista voi tehdä vastaavaa liimaa. Sen sanotaan olevan ominaisuuksiltaan jopa parempaa kuin vehnätärkkelystä sisältävän liiman, mutta omien kokemusteni pohjalta voin kyllä suositella tätä vehnäjauhopohjaista hyvillä mielin. 

Inspiraation pohjalla oli pääsiäinen ja lasten kanssa puuhastelu. Itsetehdyn liiman valmistaminen kiinnosti koska kaikki mitä voi tehdä myös itse kiinnostaa. Ja vielä se, että valmistus vie vain hetken ja liima on heti käyttövalmista, oli myös plussaa. 

Jauhopohjaisilla liimoilla on liimailtu iät ajat. Se sopii niin tapettien kiinnittämiseen kuin askarteluun. Olen kuullut myös, että kangastakin voi tapetin tapaan kiinnittää tällaisella liimalla seiniin. 

Meillä projektina oli tehdä ohutpintaisia paperimunia. Munien pohjana käytin pieniä vesi-ilmapalloja, joihin puhalsin ilmaa. Pallojen päälle liimasin itsetehdyllä liimalla pieniä paperinpaloja. Ohut paperi toimii parhaiten ja jos haluaa käyttää kierrätysmateriaaleja niin puhelinluetteloiden sivut ovat tähän tarkoitukseen oivallisia. Revin sivuista soiroja ja niistä taas pienempiä palasia, jotka liimasin pallon pintaan limittäin. Jo ohutkin paperikerros riittää pitämään pallon kasassa. 

Muistan joskus käyttäneeni vastaavaan projektiin yleis-/puuliimaa ja kuivuttuaan lopputulos ei ollut laisinkaan näin hyvä kuin vesi-jauhoseoksella. DIY-liima jämäköittää paperin kuivuttuaan täysin. Muoto pysyy halutunlaisena eikä se menetä muotoaan vaikka pallot tipahtaisivat lattialle. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla myös narupallojen teossa. Myös isommat paperiprojektit kiinnostaisivat mutta vielä en ole keksinyt mitä käyttäisin niissä pohjana.  

Kun liima papereineen on kokonaan kuivunut ilmapallo puhkaistaan ja revitään pallon sisältä varovasti pois. Liimattu paperi kestää myös maalaamista, minä maalasin pallot kalkkimaalilla. 


DIY -liima


1 osa jauhoja

2 osaa vettä


Sekoita jauhot veteen tasaiseksi seokseksi. Kuumenna seosta joko mikrossa tai kattilassa kunnes seos paksunee. Jos käytät mikroa tarkista seoksen paksuus vähintään 20 sekunnin välein koska seos paksunee todella nopeasti. Saostuessaan jauhoista muodostuu klimppejä nesteen joukkoon, silloin vain sekoitetaan seos tasaiseksi. 
Tein oman seokseni ulkomaisen ohjeen pohjalta enkä tiennyt varmasti miten pitkään seosta tulee kuumentaa tai miten paksua sen tulee olla. Joissakin resepteissä seos jätettiin vetiseksi, joissakin rakenne oli hyvinkin paksua. Omani muistuttaa jälkimmäistä. Ja oikeastaan paksumpi seos on helpompaa käsitellä, se ei valu eikä sotke. Joten jos haluat paksua liimaa kannattaa seosta kuumentaa noin 1-2 minuuttia mikrossa lyhyin väliajoin tarkastellen rakennetta. Helpointa liiman kuumentaminen on varmasti kattilassa, siinä koostumuksen näkee koko ajan. Kokeilemalla rohkeasti löytyy se parhain tapa ja koostumus.

Olen säilyttänyt omaa liimaani pilttipurkissa huoneenlämmössä nyt jo viikon verran ja edelleen se on käyttökelpoista. Olettaisin, että jääkaappi käy säilytykseen myös. Kannattaa sitäkin kokeilla!



Julkaistu ensi kerran 14.3.2018


2 kommenttia:

  1. Onko tasavarma että itsetehty liisteri,on pitävä ja ei jää kupruja eli vehnäjauhoista:)

    VastaaPoista