sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Huoletonta hyvää!


Mies tuossa joku päivä tuumasi ettei keittiöömme ole hetkeen ilmestynyt uutta ruokakirjaa. No nyt on. Herkkua kerrakseen, ja vieläpä ilman valkoista sokeria ja gluteenia. Huoletonta hyvää on Dr.Sugar- bloggaaja Jinnan ja vegaaniherkkujen taiteilijan Johannan resepteistä koottu kirja, joka vie lukijan makumatkalle vegaanisten herkkujen maailmaan.

Tämä Readme.fi:n julkaisema kirja on visuaalisesti kaunis. Pidän kovasti sivujen mattapintaisuudesta ja suurista kokosivun kuvista, joiden ilme on harkittu ja joissa herkut ovat selkeästi esillä. Vesi herahtaa kielelle pelkästään kuvia katselemalla! 

Raaka-aineina kirjassa käytetään mm. kookosta eri muodoissaan, agavesiirappia, tattarijauhoja, kasvimaitoja, raakasuklaata, pellavansiemeniä, taateleita ja aquafabaa. Jälkimmäinen on siis säilykekikherneen, pavun tai tofun lientä. Olen tietoinen sen mahdollisuuksista mutten ole koskaan kokeillut valmistaa siitä mitään. Yllätys olikin miten monikäyttöistä se on.

Kirjasta löytyy kakkuja, leivonnaisia, jäätelöä, makeisia, lisukkeita, juomia sekä hyvää syötävää aamiaiselle ja välipaloiksi. Banaanileipää, erilaisia chiavanukkaita ja lusikoitavia kulhoherkkuja, sekä kuohkeita vohveleita. Jäätelöissä maistuu kahvi, veriappelsiini, Pina Colada ja kurpitsa. Leivonnaisten raaka-aineissa on ehkä joillekin yllättäviä ainesosia, kuten brownieissa mustapapuja ja kikherneitä suklaatikkareissa. Minä kokeilin jokin aika sitten tehdä suklaapalloja kidneypapujen kera ja hyviä tuli! Pavuista saa kivaa kuohkeutta taikinamassoihin. Suklaamoussella täytetyt suklaapiiraat näyttävät niin ihanilta ja taatelipiirakan voisin kuvitella maistuvan hurmaavan toffeiselta. Makeis-osiosta nappaisisin kitaani kaiken twix-patukoista maapähkinäpalloihin ja minttusuklaisiin. Kirja on alusta loppuun hallitun hurmaava. Reseptien kimppuun tekisi mieli hyökätä heti. Näihin toukokuun lämpöihin sopisi erityisen hyvin kirjan kylmät juomat ja pirtelöt ja iltaisin huopaan kääriytyneenä olisi ihana lusikoida purkista suoraan suuhun suolakinuskikastiketta ja taatelitahnaa. Nam!

Huoletonta hyvää
Lappalainen Jinna, Oikarinen Johanna



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti