keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Helpot myslikeksit kinuskin kera!


Nopeus on valttia. Ei siksi, että minulla olisi kiire mihinkään, vaan siksi, että helpot ja nopeat herkut vain saavat hyvälle mielelle. Mitä kauemmin jonkin asian kanssa joutuu tuhertaa, sitä enemmän se vie energiaa ja sitä suuremmat mahdollisuudet on ikäville tuntemuksille turhautumisesta epätoivoon. Niitäkin tunteita nimittäin voi keittiössäkin helposti kokea. Ainakin minä. Mutta on asiassa vielä se käytännön puolikin, sähköä kuluu vähemmän ja tiskiä syntyy vähemmän (yleensä). 

Se, että jokin on helppo ei tarkoita, että se olisi tylsä tai mitäänsanomaton. Olen tullut siihen päätelmään, että monesti helppo on paljon maukkaampaa kuin jokin monimutkainen sähellys. 

Keittiössä tykkään kokeilla kaikkea uutta ja omituista. Oikaisen usein resepteissä tai luon niitä itse. Teen asioita mututuntumalta. On siis toisinaan hankala sanoa paljonko mitäkin olen laittanut kun lorauttelen ja kaatelen mausteita ja jauhoja sen verran kuin hyvältä tuntuu ja näyttää. Muille jaettaviin resepteihin panostan kuitenkin tarkemmin. 


Saadessani mediatiedotteen itselleni uudesta tuotteesta pyysin saada näistä tuotenäytteen. Muutaman mutkan jälkeen postista saapui paketti täynnä Sysmän luomuherkkuja, mm. mansikka-mustikka -luomumysliä. Mysli sisältää mm. luomuhampunsiemeniä, luomupellavansiemeniä, luomuauringonkukansiemeniä sekä tietysti luomutäysjyväkaurahiutaleita sekä pakastekuivattuja mansikoita ja mustikoita. Tuotteeseen ei ole lisätty lainkaan sokeria. Tuotevalikoimiin kuuluu lisäksi pari muutakin myslisekoitusta: omena-karpalo ja hunaja-vilja. Muita tuotteita ovat luomu-viljapihvit ja luomusipulikeitto, joka on ainoa markkinoilla oleva luonnonmukaisesti tuotettu sipulikeittoseos. Tuotteeseen ei ole lisätty säilöntäaineita, aromivahventeita eikä lisäaineita saati rasvaa. Pakettini sisälsi myös viljapihvejä, jotka olivatkin mielenkiintoinen tuote! En ole aiemmin törmännyt vastaavaan, seos koostuu nimensä mukaisesti vain viljoista ja mausteista. Pussillinen sekoitetaan veden joukkoon, annetaan turvota ja sitten massasta paistetaan pannulla pihvejä, jotka voi nauttia sellaisenaan tai lisäämällä seokseen oman maun mukaan muita lisukkeita. 

Sysmän luomuherkut Oy on itselleni ihan uusi tuttavuus. En muista nähneeni näitä tuotteita lähikaupassani. Tosin asioin pääsääntöisesti Lidlissä. Tuotteita on kuitenkin saatavissa elintarvikekaupoista ympäri Suomen. Sysmän Luomuherkut Oy on perustettu vuonna 1999. Yritys toimii Anita ja Markku Nikin luomumaatilan yhteydessä Sysmässä, jonne on rakennettu elintarvikkeiden jatkojalostukseen sopivat tuotantotilat. Perheyritys on erikoistunut valmistamaan elintarvikkeita luomuviljasta kuluttajille ja suurtalouksille. (lähde)


Pidän myslistä. Nuorena söin mysliä sellaisenaan, ilman mitään kosteutta. Suklaa-pähkinä-mysli oli ehdoton lempparini. Myslit käyvät myös leivontaan, se tuo kivaa suutuntumaa vaikka leipätaikinaan tai muffinseihin. Tällä kertaa käytin mysliä kaurakeksitaikinaan, jossa korvasin kaikki kaurahiutaleet myslillä. Sokerin määrän puolitin, teen niin yleensä aina kuin vain on mahdollista. Pienten keksien sijaan tein yhden ison keksin ja käytin sitä kakkupohjan tapaan marjojen ja itsetehdyn kinuskin kera.

Myslikeksi

50 g voita sulatettuna
2 dl Sysmän mustikka-mansikka luomumysliä
1 rkl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria (intiaanisokeri käy myös, siitä tulee kivan toffeinen maku)
1 muna

Sekoita kaikki aineet sekaisin ja tee taikinasta joko pieniä keksejä tai yksi iso keksi lusikoimalla taikinaa leivinpaperin päälle uunipellille. Isoa keksiä tehdessä levitä taikina ohueksi kiekonmalliseksi levyksi lusikan avulla. Paista uunin ylätasolla 200*asteessa noin 5-7 minuuttia.

Keitä kinuski kattilassa sekoittamalla 2 dl kuohukermaa ja 1 dl tummaa siirappia kunnes kinuski on valmista. Mausta merisuolalla (muutama pyöräytys myllystä).

Anna myslikeksin jäähtyä hetki ja laita sitten sen päälle 1 dl puolukoita ja 1 dl mustikoita suoraan pakastimesta tai mahdollisuuksien mukaan tuoreina. Kaada lämmin kinuski keksin ja marjojen päälle ja ripottele pinnalle halutessasi kookoshiutaleita. 

Tällä ohjeella isosta keksikakusta tulee noin 6-8 palaa, riippuen kuinka herkkusuita pöydässä istuu.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti