perjantai 10. elokuuta 2018

Myskikurpitsanlehdet lautasella


Arjen pikaruokaa


Tänä keväänä meidän perheessä on syöty lähes päivittäin pastaa. Se on niin vaivaton ja nopea laittaa, ja eri variaatioita on helppo keksiä. Toisinaan tunnen syyllisyyttä siitä, että syödään niin yksipuolisesti mutta sitten taas mietin, että syöväthän jotkut joka päivä pelkkää perunaa eri lisukkeilla. Että onko siinä oikeastaan paljon eroa, hiilaripitoisia kummatkin. Perunaa en itse muutenkaan mielelläni syö kovin usein koska se ei ole kovin vatsaystävällistä.

Tästäkin piti tulla alunperin pastaa mutta kuten tavallista vaihdoin lennossa suuntaa, lapset kun tykkäävät myös itsetehdyistä tortilloista. Samasta taikinasta saa tehtyä helposti sekä narupastaa että tortilloita. Alunperin näin ohjeen Jamie Oliverin ohjelmassa ja halusin testata sitä samantien. Kyseinen pastataikina syntyy vaivattomasti vain kahdesta raaka-aineesta: pinaatista ja jauhoista. Myöhemmin kokeilin käyttää pinaatin sijaan vuohenputkenlehtiä ja nyt käytin... MYSKIKURPITSANLEHTIÄ! Voit varmaan olla ihan että "whaaaat!" mutta kyllä, myös myskikurpitsan lehtiä voi syödä, kuten sen kukkiakin. Eikö olekin mielenkiintoista! 

Etsin nimittäin netistä tietoa, että miten voisin hyötykäyttää tuota kaikkialle leviävää myskikurpitsaani, joka ei ikävä kyllä tuota lainkaan itse kurpitsaa. Olen pohtinut pääni puhki syitä siihen ja sittemmin sainkin vastauksen, että se on ihan normaalia, ettei satoa heti kuulu. Että kasvi tekee ensin poikakukkia ja sen jälkeen vasta tyttökukkia, joista satoa saadaan. Hieman kyllä epäilen ehtiikö satoatuottavia kukkia enää tässä vaiheessa tulla, saati valmiita kurpitsoja. Lehtiä kyllä tulee ihan älyttömästi ja kukkiakin ilmestyy joka päivä muutama. Kukat tosin lakastuvat melkein heti auettuaan. Etsiessäni myskikurpitsankukkareseptejä löysin ohjeen, jossa tehtiin ruokaa myös kasvin lehdistä ja olin ihan innoissani. Vihdoinkin löysin tapoja käyttää hyödykseni tuota innokaskasvuista kasviani. Löytämässäni ohjeessa lehdistä tehtiin sipulin kanssa pannulla valmistettavaa lisuketta, ikäänkuin kaalihöystettä. Minä taas ajattelin kokeilla jotakin ihan toisenlaista: pastaa! Joka muuttui siis hetkessä tortilloiksi. Hieman piti soveltaa ja lisätä tarpeen vaatiessa lisää nestettä taikinaan, jotta koostumuksesta tuli oikeanlainen.

Myskikurpitsanlehtitaikinasta tuli oikein hyvää ja tortillat oli helppo valmistaa. Jauhoina käytin Hungry Chef 00-vehnäjauhoja, jotka soveltuvat erinomaisesti pastataikinan tekoon, ja siten myös tortillataikinan valmistamiseen. Huomattavaa makua lehdistä ei taikinaan juurikaan tule mutta ihanaa vihreää väriä sitäkin enemmän, ja mikä tärkeintä ne ovat erittäin terveellisiä ja sisältävät runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Lapset söivät tortilloja mukisematta ja kehuivat hyvää makua. Piilottamalla pari kourallista terveellisiä vihreitä taikinaan sain lapsillekin tärkeitä ravintoaineita ujutettua herkkujen lomaan. 

Kurpitsanlehdissä on mm. fosforia, kalsiumia, rautaa, kaliumia sekä A-, B- ja C-vitamiineja.

Monet täyttää tortillansa lämpimillä täytteillä mutta meillä ne on syöty aina kylminä. Perinteisesti täytteeksi on laitettu salaattia, kurkkua, tomaattia, ananasta, juustoa, tonnikalaa ja majoneesia. Samalla linjalla mentiin tälläkin kertaa. Esikoinenkin syö kerrankin kasviksia ja jostakin ihmeellisestä syystä hän on hulluna persiljaan! Pari päivää sitten oltiin ravintolassa ja annoksesta puuttunut persilja meinasi tuoda ison harmin, onneksi tarjoilija toi kuitenkin pyydettäessä keittiöstä muutaman persiljantupsun. Meillä persiljaa kasvaa kasvulavalla ja sieltä saan haettua muksullekin. Salaattikin saadaan omasta maasta, kuten tietysti myös nuo kurpitsanlehdet. Tomaatti vielä kypsyy.

Myskikurpitsanlehtitaikina - käy pastaan ja tortilloihin


n. 2-3 dl myskikurpitsanlehtisilppua
2-3 dl 00-jauhoja (myös tavallinen vehnäjauho tai spelttijauhot käy)
1/2 dl kylmää vettä
loraus öljyä
merisuolaa

Määrät ovat suuntaa-antavia koska koostumukseen vaikuttaa paljon lehtien kosteus. Minä käytin nuoria lehtiä mutta luultavasti myös isommat lehdet sopivat hyödynnettäviksi. Keräsin noin 10-12 pientä ja keskisuurta lehteä, jotka huuhtelin kylmällä vedellä ja leikkasin sitten suikaleiksi. 

Laita silputut lehdet monitoimikoneeseen (jossa silppuava terä) ja surauta lehdet pestomaiseksi. Lisää joukkoon jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita taas. Seuraa koostumusta ja lisää tarvittaessa kylmää vettä. Lorauta öljy joukkoon, lisää myös suola ja sekoita. Taikinaa voi vielä alustaa jauhotetulla pöydällä oikean koostumuksen saavuttamiseksi. 

Tortilloja varten ota taikinasta pieniä, ruusukaalen kokoisia, palleroja ja kauli hyvin jauhotetulla pöydällä erittäin ohuiksi kiekoiksi. Paista kiekot kuumalla ja kuivalla paistinpannulla molemmin puolin. Kypsyessään tortillan pinta alkaa kupruilla ja pintaan ilmestyy ruskeita läikkiä. Lado valmiit tortillat lautaselle pyyhkeen alle, jotta ne pysyisivät mahdollisimman pehmeinä. 

Täytä valmiit tortillat haluamallasi tavalla tai syö ne sellaisenaan voin kera!






2 kommenttia:

  1. Kiva kuulla että myskikurpitsankin lehtiä voi käyttää,ja hyvältä kuulostaa tortilladi. Tosin kun en itse kasvata kurpitsoja niin voi olla vaikeaa löytää noita lehtuä, mutta hyvä tietää jos tulee vastaan💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tortillataikinaan sopii hyvin myös pinaatti ja vuohenputkenlehdet. Kaikkea (ravinnoksi kelpaavaa) kannattaa kokeilla :)

      Poista