keskiviikko 5. syyskuuta 2018

Vinkkejä eteeristen öljyjen käyttöön - laventeli, ylang ylang & sitruunaruoho


Eteeriset öljyt ovat nyt suosittuja erityisesti pyykkietikoiden suosion lisääntymisen vuoksi. Etikkaa on käytetty jo vuosikausia yhtenä kodin puhdistusaineena ja nyt se on pompannut markkinoille huuhteluaineen vertaisena tuotteena. Etikka itsessään on melko pisteliäs tuoksultaan joten sen taittamiseksi sopii eteeriset öljyt. Muutamalla tipalla tuoksua desilitraan etikkaa saa jo hyväntuoksuista pyykkiä. 

Eteeriset öljyt sopivat kuitenkin paljon muuhunkin kuin vain tuoksuksi DIY-puhdistusaineisiin. Eteerisiä öljyjä on käytetty jo pitkään mm. aromaterapiassa ja apuna erilaisissa hoidoissa. Eteeriset öljyt vaikuttavat sekä hengitettynä, esimerkiksi höyryhengityksen avulla,  että ulkoisesti mutta yleisesti ottaen ne täytyy aina laimentaa ennenkuin niitä voi laittaa iholle.  Puhtailla eteerisillä öljyillä voidaan tukea niin fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointia. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää esimerkiksi tuoksuissa, kosmetiikassa, kylvyissä ja kynttilöissä. 

Jokaisella puhtaalla eteerisellä öljyllä on omat erityiset käyttökohteensa. Osa auttaa unettomuuteen, osalla on piristäviä ominaisuuksia, osa auttaa seksuaalisiin vaivoihin ja osaa käytetään stressin poistoon. Eteeriset öljyt valmistetaan kasveista, juurista, kukista, hedelmistä, vain puhtaista luonnon raaka-aineista, eikä niihin ole lisätty mitään kemiallista ainetta. Silti eteeristen öljyjen käyttö voi olla haitallista joillekin ihmisille, erityisesti raskaanaolevien, vauvojen ja vanhusten tulee olla erityisen huolellisia öljyjen käytön suhteen.

INCI: Cananga Odorata Flower Oil

Suosittelen tutustumaan tuoksuihin liikkeessä tai myymälässä, jossa tuoksuja pääsee itse tuoksuttelemaan. Pelkkä tuoksukuvaus verkkokaupassa tuoksua aiemmin tuntematta ei välttämättä anna selkeyttävää vastausta. Toki monet tuoksut ovat monille tuttuja muualta joten sen pohjalta uskaltaa tuoksuja tilata ilman tuoksutteluakin. Tällaisia ovat mm. laventeli, ruusu ja sitruuna. Minä sain omat öljyni testattavaksi NHS:lta. Paketti sisälsi laventelin, sitruunaruohon ja ylang ylangin. 

Ylang ylang oli itselleni melko vieras tuoksu mutta pyysin sen testiin tuotekuvauksen perusteella. Sen hyvinvointia edistävät ominaisuudet kaikkiseltaan sopivat hyvin minulle. Ylang ylang mm. lievittää stressiä ja sen oireita, kuten korkeaa verenpainetta ja sydämentykytyksiä. Se rauhoittaa ja kohottaa mieltä, lievittäen suuttumusta, kireyttä ja unettomuutta. Lemmenkukka ylang ylang levittää tuoksullaan rakkautta ja auttaa seksuaaliongelmissa. Hiustenhoidossa ylang ylangia käytetään hoitamaan kuivia hiuslatvoja, ehkäisemään hiustenlähtöä ja antamaan kiiltoa. 

Ylang ylangin tuoksua kuvataan makean kukkaiseksi mutta itse en vielä ole sitä vivahdetta löytänyt. Minun nenääni se on ehkä enemmän lääkkeenomainen, ehkä pihkainen ja teepuuöljyn kaltainen. Silti tuoksua tärkeämmäksi ominaisuudeksi asetan kuitenkin sen lääkinnälliset ominaisuutensa. Olen suurimman osan ajastani ihan liian stressaantunut ja sydämen oireitakin ilmaantuu toisinaan muljahduksina ja tykytyksinä. Tunnen myös itseni usein ahdistuneeksi vailla syytä. 

Muutamia käyttötapoja ja -kohteita ylang ylang öljylle:

* sekoita muutama tippa öljyä veteen sumutepulloon ja suihkaise makuuhuoneeseen, tuoksu rentouttaa ja rauhoittaa. 

* laita tippa öljyä huopahelmiin, esim. käsikoruun rauhoittamaan ja lievittämään kireyttä.

* sekoita muutama tippa öljyä pieneen määrään kylmäpuristettua kookosöljyä ja levitä kuiviin hiuslatvoihin. Ylang ylang lisää kiiltoa ja tuuheuttaa hiuksia, ja antaa samalla lempeän tuoksun. Sen sanotaan myös lisäävän hiusten kasvua joten kookosöljyn kera sitä voi laittaa myös päänahkaan.

* Ylang ylang öljyä käytetään myös ihovoiteissa ikääntymisen "estäjänä". Sekoita tippa öljyä kookosöljyyn,  ja levitä voidetta kasvoille.

* laventeliöljyn kanssa ylang ylang auttaa PMS-oireisiin. Kokeile esimerkiksi tuoksulyhdyssä tai lisää muutama tippa kylpyveteen.


INCI: Cymbopogon Flexuosus Leaf Oil

Sitruunaruoho on tuoksultaan pyöreä, lämmin, aromaattinen. Se on mielialaa kohottava, energisoiva ja antiseptinen, joten se sopii hyvin lihassärkyihin ja jalkakylpyihin. Sitruunaruoho eli lemongrass parantaa verenkiertoa ja ruoansulatusta, voi auttaa alentamaan kolesterolia,  lievittää päänsärkyä, puhdistaa akne-ihoa ja tasoittaa talineritystä. Sopii käytettäväksi kylvyissä, hieronnassa ja tuoksulampuissa. Sitruunaruohoöljyä voidaan käyttää lisäksi myös saippuoissa, kynttilöissä ja hyönteisten karkotuksessa.

Käytä sitruunaruohoa esimerkiksi...
* kirkastamaan ihoa. Lisää muutama tippa öljyä kuumaan veteen ja tee kasvoille höyryhoito.

* tee sitruunaruohöljystä, kookosöljystä ja ripauksesta ruokasoodaa DIY-deodorantti. Lisää kookosöljyyn muutama tippa sitruunaruoholjyä ja lisää joukkoon ripaus ruokasoodaa. Sekoita, ja levitä kainaloon.

* Silkkiset ja kiiltävät hiukset saat kun lisäät 5 tippaa öljyä 1 rkl kookosöljyä ja levität seoksen hiuksiisi. Anna hoidon vaikuttaa tunti ja pese hiukset sitten normaalisti. Hoito auttaa myös hiusten kasvuun.

* Koirille kirppujen poistoon: sekoita veteen sumutepulloon muutama tippa öljyä, sekoita ja sumuta koiran turkkiin. 

* Muutama tippa kylpyvedessä auttaa ahdistukseen.

* Tee helppo ilmanraikastin lisäämällä n. 10 tippaa öljyä  ja 500 ml tislattua vettä sumutepulloon, sekoita ja suihkauta huoneilmaan.



INCI: Lavendula Angustifolia Flower Oil

Laventeli on tunnettu rauhoittavista ominaisuuksistaan. Laventeli on ns. yleisöljy, se on turvallista käyttää myös suoraan iholle. Laventeli on fyysisesti ja psyykkisesti tasapainottava, rauhoittava, puhdistava ja kipuja lievittävä. Se on tehokas ihon uusiutumista nopeuttava hoitoöljy, joka mm. hoitaa palovammoja ja haavoja. Laventeli rauhoittaa sydämentykytystä, lisälyöntisyyttä ja rytmihäiriöitä. Laventelilla hoidetaan myös riippuvuustiloja, pakkomielteitä ja traumoja sekä tasapainotetaan levottomuutta, masennusta ja hermostuneisuutta. Laventeli auttaa lisäksi uniongelmista kärsiviä lapsia ja aikuisia.

Käytä laventeliöjyä...
* auttamaan nukahtamisessa tuoksulyhdyn avulla, sekoittamalla huonetuoksu laventeliöljystä ja tislatusta vedestä ja suihkuttamalla tuoksuvettä huoneilmaan, tai sitten vain nuuhkaiset tuoksua suoraan purkista, sekin jo voi auttaa rentoutumaan tarpeeksi.

* tee karkeasta merisuolasta ja laventeliöljystä ihana rauhoittava jalkakylpy kuuman veden kera.

* tee kipuvoide sekoittamalla pari tippaa laventeliöljyä esimerkiksi kookosöljyyn ja levitä/hiero seos kipeään kohtaan. 

* sekoita 5 tippaa öljyä ja 3 dl vettä, ja saat aikaan toimivan hyttyskarkotteen.

* lisää käyttämäsi shampoon joukkoon laventeliöljyä. Laventeli auttaa hiuksia kasvamaan ja pysymään terveinä.

* tee imurointipuuteria ruokasoodasta ja laventeliöljystä.

* raikasta kainalot levittämällä pari tippaa öljyä kainaloihin.


Eteeriset öljyt ovat erittäin monikäyttöisiä ja valikoima niiden osalta on melko laaja. Jos öljyt kiinnostavat niin kannattaa tutustua niihin paremmin, jotta löydät itsellesi sopivimmat tuoksut. Internet on täynnä lisätietoa ja käyttökohteita joiden avulla saa kaiken hyödyn näistä upeista luonnontuotteista. Ja nälkä kasvaa syödessä kuten sanotaan. Nyt kun olen tutustunut näihin lämpimän pyöreisiin tuoksuihin, tahtoisin kokeilla raikkaampia vaihtoehtoja kuten greippiä, makeaa appelsiinia ja ehkä myös kaneli. Patchouli oli se mitä olisin alunperin tahtonut testiin mutta sillä hetkellä se oli tilapäisesti loppu. Ominaisuuksiltaan sekin olisi ollut sopiva vaihtoehto minulle.

Miten sinä käytät eteerisiä öljyjä? 
Onko niistä ollut apua?


NHS Suomi / Nurme - eteeriset öljyt



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti