torstai 24. helmikuuta 2022

Jäädytetty banoffee-kakku
Terveiset Hiljaiselosta. Arki rullaa kovaa kyytiä etiäpäin mutta inspiraatio ei meinaa pysyä perässä eikä omalle ajalle tunnu löytyvän sopivaa rakoa. Onneksi aina välillä kuitenkin osaset napsahtelee paikoilleen ja aika ja inspiraatio tavoittavat toisensa. Ruokahävikin välttäminen on aina hyvä syy toimia. 

Joku päivä tuli katsottua telkusta Jamie Oliverin ruokaohjelmaa, jossa esiteltiin nopeasti syntyviä ruokia. Yhdessä jaksossa tehtiin banoffee-tyylinen kakku, jonka valmistukseen ei tarvittu kuin tuorejuustoa, banaaneja ja keksejä. Niin ja kinuskia. 

Eilen sitten kärräsin kotiin töistä kasan tummuneita banaaneja ja pistin miehen tuomaan kaupasta tuorejuustoa, jotta pääsin toteuttamaan tuon älyttömän simppelin kakun. Oikeasti, miksen ole tehnyt tätä itse? Tein vastaavan kyllä joskus mutta suklaisella pohjalla ja vadelmaisella täytteellä. Mutta tämä nyt tekemäni banaaninen kakku on kyllä mahtava! Ja tämän valmistaminen onnistuu ihan varmasti jokaiselta. Pohjaan voi murustaa haluamansa keksit ja täytteeseen tulee tosiaan vain ne banaanit ja tuorejuusto. Oliverin ohjeessa täytteeseen laitettiin myös valmista kondensoidusta  maidosta valmistettua kinuskia mutta itse jätin sen pois. Kinuskin makua kakkuun antoi vaahterasiirappi, ja lisäksi laitoin vähän vaniljaa sekä pari pyöräytystä merisuolaa myllystä. 

Kakku hyydytetään jäädyttämällä, ja mitä korkeampi kakkuvuoka sen kauemmin kakku kestää jähmettyä. Itse tein kakun 15 cm vuokaan, jonka korkeus on liki 8 cm, ja tästä syystä annoin kakun jähmettyä pakkasessa yön yli. Kakku kannattaa nostaa jääkaappiin tunti pari ennen tarjoilua, jotta sitä on mukavampi käsitellä. 


Tämä yksinkertainen ja maukas banaanikakku syntyy vartissa mutta jähmettyminen vie vähintään sen 4 tuntia, kakku kannattaakin tehdä edellisenä päivänä pakkaseen, ja siellähän se säilyy pidempiäkin aikoja hyvänä.

Pohja
5-6 digestivekeksiä
1-2 rkl sulatettua voita
ripaus merisuolaa

Täyte
5-7 banaania, mielellään tummuneita, kypsiä ja pehmeitä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
vaniljasokeria
ripaus merisuolaa
1-2 rkl vaahterasiirappia (tai tavallista siirappia)

Murusta pohjaa varten keksit. Sekoita voisula ja keksimurut sekaisin ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle. Laita pohja jääkaappiin jähmettymään. 
Valmista täyte soseuttamalla banaanit joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää banaanien joukkoon tuorejuusto ja mausteet. Kaada täyte pohjan päälle ja anna jähmettyä pakkasessa vähintään 4 tuntia. Halutessasi voit valuttaa jähmettyneen kakun päälle joko itsetehtyä tai valmista kinuskikastiketta. Koristeeksi sopivat  hyvin myös suklaakoristeet.

Julkaistu alunperin 1.2.2019
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti