maanantai 31. joulukuuta 2018

Tulinen sinappi äidin tapaan


Äidin tekemäähän ei mikään voita, mutta olisihan se ihan kiva jos reseptit olisi kirjattu jonnekin, muuallekin kuin tekijänsä päähän. Seurasin kyllä usein kiinnostuneena vieressä kun ruokaa laitettiin mutta tarkat ohjeet kaikkiin äidin herkkuihin on silti saavuttamattomissa. Ehkä syy siihen, ettei äiti niitä ohjeita mihinkään kirjannut oli hänen vaatimattomuutensa. 

"Tämä nyt on vaan tämmöistä." Oikeasti äidin veroista kokkia on vaikea löytää. Sitähän ne lapsenlapsetkin ensimmäisenä pohtivat, että kuka nyt tekee heille ruokaa. Ja sitä minäkin kaipaan - valmista pöytää mihin mennä. Että edes kerran viikossa joku tekisi minulle ruokaa. Tämä vuosi on ollut täynnä menetyksiä. Jotkin perinteet säilyvät ja jatkuvat, jotkut taas on opeteltava tai luotava itse. Suurin pelkoni on, että unohdan. Siksi on pidettävä kiinni kaikesta mistä kiinni pystyy pitämään. Siksi yritin pyrkiä saavuttamaan sellaisen sinapin mitä vain äitini teki. 

Tulisen makea sinappi. Sellainen, joka tuntuu lähes otsassa asti, mutta vähintäänkin nenän varressa. Sellainen, jonka syömiseen tarvittiin tietynlainen tyyli, jotta väkevyys ei saisi nenää kipristymään ja silmiä kostumaan. Mutta toisaalta, ne on juuri ne täydellisen sinapin tuntomerkit.

Tulisen makea sinappi


1 prk Colmans sinappijauhetta
1 dl sokeria
1/2 dl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl etikkaa
4 rkl konjakkia
maun mukaan merisuolaa ja mustapippuria

Sekoita kattilassa ensin sinappijauhe ja sokeri, ja lisää sitten vasta muut aineet ja keitä hetki miedolla lämmöllä. Sokerin kanssa ei kannata nuukailla, koska mitä enemmän on sokeria, sitä enemmän tulisuus maistuu. Äitini ei yleensä konjakkia sinappiin laittanut mutta minä halusin kokeilla sitä. Konjakkia voisi laittaa enemmänkin, sen antama maku kun on aika mieto kokonaisuudessa. Ja muutoinkin jos haluaa vähän löysemmän sinapin niin silloin nestettä tulee laittaa enemmän. Tällä ohjeella tulee noin 3 pientä purkillistä eli noin 5 dl paksua sinappia. Äidin tekemän sinapin koostumus vaihteli mutta vahvuus ja maku oli aina oikeanlainen, samanlainen. Äiti tykkäsi kokeilla uusia juttuja, testailla reseptejä ja lisäillä makuja. Mutta kerman suhteen piti olla tarkkana, ei mitään karrageenikermoja ostettu, eikä kyllä osteta meillekään. Eikä kevyttuotteita, ja lisäaineluettelot käydään tarkasti aina läpi.

2 kommenttia:

 1. No nythän löysin kunnon reseptin sinapille 😋. Ei mitään kananmunia vaan just oikeat aineet.
  Ihanaa joulun oottelua, täällä myös kaipaillaan mestarikokkiäidin kokkailuja ja yritetään saada reseptien hännistä kiinni kokeilemalla. Ikävä asuu kauhan varressa ❤.
  T. Marja Naantalista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! 🥰
   Ja näinhän se on.. Ikävä asuu kauhan varressa. Hyvää joulumieltä täältä sinne!
   Niin ja P. S. maistoin joskus currylla maustettua sinappia ja Ai että kun oli hyvää! Sitä voisin kokeilla itsekin tänä jouluna ❤️

   Poista