sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Värien käyttöä - Sateenkaarikakku


Matkan varrelta otoksia eri testieristä.
Itseasiassa taikinoita en tehnyt kuin yhden koe-erän ennen tätä lopullista kakkua. 
Värejä kyllä kokeilin tehdä ehkä 5-6 testierää.
Keitin mm. punajuurta ja punakaalta, jonka joukkoon lisäsin ruokasoodaa. Soodan tehtävänä oli muuttaa punakaaliliemi siniseksi. Muuttuihan se. Mutta liiasta soodasta lila liemi muuttui jo vihreäksi asti.
Keittämällä väriliemistä ei saanut tarpeeksi vahvoja, ja värjäystarkoitukseen niitä olisi pitänyt lisätä taikinaan/kermaan/tms. niin paljon, että massa olisi juoksettunut.
Niinpä kaikkien kokeilujen jälkeen kaivoimme äidin kaapeista vanhan kunnon mehukoneen esiin, ja mehustimme punajuuren, mustikat, porkkanan, lehtikaalin, pinaatin ja mangoldin. Näin väri säilyi vahvana, ja se myös värjäsi taikinan nopeasti vähällä määrällä.
Ainoastaan mustikkamehu antoi makua taikinaan, eikä sekään huono juttu ole. Muut värjäävät aineet pysyivät neutraaleina makuina taikinassa, ei siis pelkoa, että kakku maistuu kaalilta! :)

Mehustuksen jälkeen kaadoin mehun jääpalamuotteihin ja pakastin ne. Niin ne säilyivät hyvinä pitemmän aikaa, ja palat oli helppo sulattaa tarpeen mukaan tarvittava määrä.
Yllä olevassa kuvassa käytin vain kolmea värjäävää ainetta. Punajuurta tuli tähän erään liian vähän, ja sävy oli lähes huomaamaton kakun kypsyttyä. Vihreä sävy tuli lehtikaalista, ja se näkyi hyvänä myös kypsänä. Mustikkataikinaan lisäsin mukaan myös puristettuja mustikoita, ja väristä tulikin melko tumma.

Lopullisessa taikinassa värit olivat selkeät. Puhdasta vihreää, voimakasta pinkkiä ja siniviolettia. Porkkanasta ei kovin voimakasta oranssia sävyä tullut, mutta nuo muut värit toivat jo näyttävyyttä kakkuun.

...Ja tällaisilta ne näyttivät kypsinä.


Suvikukkasia2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti