torstai 29. tammikuuta 2015

Maami MustikkaMaami Mustikka - Satuja ja satutehtäviä on 4-8-vuotiaiden lasten sanataidekasvatuksen perusteos, jollaista ei ole aiemmin tehty. Uudentyyppisessä satukirjassa Eppu Nuotion tuoreet, raikkaat sadut yhdistyvät sanataideopettaja Maami Snellmanin sanataidetehtäviin sekä kuvittaja Sanna Pelliccionin suunnittelemiin askartelutehtäviin. Vuoden kiertoa noudattavassa kirjassa on 7 satua, joista jokaiseen liittyy sadun maailmaa avaavia ja syventäviä tehtäviä.

Maami Mustikka on hurmaava kirja! Tarinat ovat sykähdyttävän syviä ja moniulotteisia. Lausejärjestys on erikoinen ja sanoilla on leikitelty hauskasti. Sadut ovat mukaansatempaavia – jopa aikuisen mielestä.
Kuvitus on simppeliä ja värit ovat voimakkaita.

Innostuin kirjasta valtavasti. On mukavaa, että joku on valmiiksi antanut vinkkejä siitä, miten tarinaa voidaan lasten kanssa jälkityöstää. Vaikka ideoita omassakin päässä olisi, valmiiksi annetuista tehtävistä voi silti aina löytää jotakin uutta, ja sitä kautta omakin luovuus lähtee uusille reiteille, niin aikuisten kuin lastenkin.
Kirja soveltuu mielestäni vallan mainiosti kerhoihin, päiväkoteihin, eskareihin ja ykkös-kakkosluokkalaisillekin, ja tietysti niille kaikille lapsille, jotka saavat kasvaa kotona. Uskon kirjan tuovan helpotuksen monelle vanhemmalle ja ammattikasvattajalle, varsinkin niille joilla on vaikeuksia keksiä lapsilleen puuhaa ja virikkeitä. Itse ainakin innostuin, ja odotan nuorimmaisen kasvamista taaperoikään, jotta pääsen kummankin lapsen kanssa kirjan kimppuun oikein kunnolla.

Tehtävät ovat helppoja ja helposti ymmärrettäviä. Toteutukseen tarvittavat materiaalit löytyvät varmasti jokaisen kotoa, ja aina voi soveltaa. Kirjassa on myös jokaisen sadun perässä askarteluohje, esim. aarrekartan tai hyvän unen amuletin ohjeet.

Kirja tukee pienten lasten lukemaan oppimista, antaa aikuisille vinkkejä tarinan käsittelyyn sanataiteen keinoin sekä innostaa aikuisia ja lapsia kirjallisuuden pariin. Yhdessäolo kirjan ja tehtävien äärellä lisää lapsen kiinnostusta kieleen, vaikuttaa kielen kehitykseen sekä luo mukavan yhdessäolohetken aikuisen kanssa. Kirja sopii koteihin, päiväkoteihin, alkuopetukseen sekä taidekasvattajille.

Eppu Nuotio (s. 1962) on Berliinissä asuva palkittu kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu yli kuusikymmentä kirjaa, lukuisia tv-sarjoja, näytelmiä, kuunnelmia ja musikaaleja. Hän on toiminut Unicefin Hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 2002.

Maami Snellman (s. 1970) on Vantaan sanataidekoulun vastaava sanataideopettaja, joka rakastaa kirjoja, kirjoittamista ja teatteria. Alkuperäiseltä koulutukseltaan hän on lastentarhanopettaja ja steinerkoulun opettaja. Snellman on kehittänyt aktiivisesti alle kouluikäisten sekä alkuopetusikäisten lasten sanataidetoimintaa vuodesta 2000 lähtien.

Sanna Pelliccioni (s. 1976) on monipuolinen kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on alkuperäiseltä koulutukseltaan biologi ja tekee myös luontokuvituksia. Suositun Onni-poika-kuvakirjasarjansa lisäksi Pelliccioni tekee kuosisuunnittelua, kuvitettuja paperitarvikkeita ja kodin tuotteita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti