keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Lusikasta luotua


Lusikat pois sopasta ja nurkista - nyt tuunataan lusikoista koruja!

Tölkkidesign -kirjasta tutut turkulainen Anu Lahti ja tamperelainen Arja Aalto-Viittala ovat julkaisseet uuden kirjan: Lusikasta luotua. 
Ideana on siis luoda vanhoista hopea- ja alpakkalusikoista ihan jotakin muuta ja uutta. Lusikat muuttavat muotoaan ja muuntuvat niin koruiksi, käyttö- kuin sisustusesineiksi.

Kirjassa esitellään erilaisia materiaaleja ja niiden muokkaamistapoja, raaka-aineita, työkaluja ja työmenetelmiä. Kirjan ideat on suunnattu sekä vasta-alkajille, että jo asiansa osaaville.

Kirjoittajapari sanoo, että kirjaa ei ole tehty otsa rypyssä, eikä sitä ole tarkoitettu kultaseppäalan oppikirjaksi, vaan tekijät kirjan takana esittelevät ideat ja työt siten kuten he itse työt ja työvaiheet toteuttavat. Kirjan alussa on esitelty eri työtapojen tekniikkaohjeet, joita sitten noudatellaan sen mukaan mitä mikäkin ohje vaatii.

Kirjan ohjeissa tuli vastaan huomautus: Älä valmista koruja alpakkalusikoista! Syystä, että alpakka sisältää nikkeliä ja se saattaa altistaa sinut nikkeliallergialle, jollet siitä jo kärsi. Alpakkaiset aterimet käyvät silti moneen muuhun, niistä voi tehdä monenlaisia sisustusesineitä kuten korupuita, lyhtyjä, naulakoita tai vaikka tuulikellon. 

Hopeisista lusikoista voi tehdä esimerkiksi riipuksia, sormuksia, korvakoruja jne.
Kirjassa esitellään muutamia korusarjoja, jotka käsittävät yllämainittuja osasia.

Itseäni kiinnostaisi kovasti kokeilla mitä itse saisin aikaan vanhoista lusikoista. Jokin aika sitten hommasin jo lyöntikirjaimet, ajatuksena koristella niiden avulla lusikoita tai peltipurkkeja. Minulla on se ikävä ominaisuus, että kaiken pitäisi onnistua ja valmistua heti, ja jos asiat eivät mene niinkuin ajattelin, jätän homman siihen ja unohdan sen, tai jatkan sitä joskus aikojen kuluttua. Eli tästä voi päätellä sen, että lyöntihommat eivät ihan menneet kuten ajattelin: hernerokkapurkkiin ei siirtynyt kuvioita ja tonnaripurkin kansi taisi olla liian paksu. Mietin myös missä ovat ne ihanat ruusulusikat, joista saisi kauniita sormuksia ihan vain taivuttelemalla. Tässä kirjassa ideoita on runsaasti, kaikkea ihanaa ja kaunista, vanhalle ja kenties turhalle esineelle annetaan uusi elämä ja sehän on aika tärkeä juttu - kierrätys siis. Osaan kirjan ohjeisiin vaaditaan enemmän taitoa ja välineistöä, osan saa aikaan vähemmälläkin, ja niistä varmasti kannattaisi ainakin aloittelijan aloittaa, jottä vältytään ärräpäiltä ja hermojen menetyksiltä. 

Ja P.S. Kirjan lopusta löytyy myös puulusikkaideoita!
2 kommenttia:

 1. Noi lusikkakorut on kyl upeita, ehkä pitää käydä kirjastossa lainaamassa toi kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Kivoja ideoita on kiva katsella :)
   Miltäs muuten blogini fontti vaikuttaa näin toisten silmin?
   Yrityksenä löytää persoonallinen mutta selkeä fontti.

   Poista