lauantai 5. syyskuuta 2015

Valaisevia ideoita

Valaisinrakentelu kuulostaa kiehtovalta harrastukselta. Minulle ei ole tainnut tulla edes mieleen, että valaisimia voisi tosiaan tehdä ihan alusta alkaen itse. Lähinnähän se on ollut sitä varjostimien tuunailua tai kuupien vaihtelua. Ehkä suurin syy siihen, ettei asiaa ole tullut edes harkinneeksi on se yleinen käsitys, että sähkötyöt kuuluu vain ammattilaiselle. Ja tottahan se on, turvallisuus täytyy ottaa aina huomioon ja se on yksi tärkein seikka valaisinrakentelussa.

Syty valolle on opaskirja valaisinrakenteluun, taitoon, joka nykyihmisiltä on unohtunut. Aiemmin valaisimia tehtiin itse paljonkin lähinnä siitä syystä, että valaisimet olivat kalliita ostaa ja niitä oli vähän tarjolla. Kirjassa lämmitellään uudelleen vanhoja valaisinrakennustekniikoita ja annetaan ohjeita DIY-valaisinklassikoille sekä monille täysin uusille valaisimille. Kirja antaa vinkkejä erikoislamppujen, tekstiilijohtojen ja lampunpitimien monipuoliseen käyttöön. Hyvät vinkit, asianmukaiset ohjeet ja nippelitieto tulevat ensi kertaa kootuksi sähköturvallisesti yksiin kansiin. Kirjan tärkein anti on opettaa rakentamaan valaisimia turvallisesti sekä antaa tietoa valaisinrakenteluun sopivista materiaaleista. 
Kirjassa on koriste- ja tunnelmavalaisimia sekä hyötyvalaisimia.

Luovuuden käyttö valaisimien ilmeen suhteen on enemmän kuin toivottavaa, mutta sähkötyöt täytyy tehdä huolella ja tarkasti ohjeiden mukaan. Valaisimien tulee olla ehdottomasti sähkö- ja paloturvallisuuden kannalta turvallisia ja asianmukaisia.

Kirjan alussa esitellään tarkasti sähkötöihin ja niihin liittyvät turvallisuusseikat sekä perustietoa materiaaleista. Erilaiset valonlähteet, kaapelit, lampunpitimet, pistotulpat ja ripustusosat on selitetty kuvin ja sanallisesti.

Työohjeissa on kuva valmiista valaisimesta sekä tarvittavat tarvikkeet, työkalut, turvallisuus, lamppusuositus ja ’Tee näin’-sanalliset ohjeet. Jokaisen työohjeen kohdalla on symbolein merkitty vaikeusasteet sekä kädentaitojen että sähkötekniikan ja turvallisuuden osalta.

Kirjassa esitellään erilaisia valaisimia, joissa käytetään sekä valmiita valaisinrakenteluun tarkoitettuja osia, että tuunataan käyttöesineistä valaisimia. Materiaaleina on esimerkiksi muovinen popparipurkki, erikokoiset muovi- ja teräskulhot, lasipurkit ja pullot, kupariputket. Aika valloittava valaisin syntyy myös sumpusta, puuhelmistä ja erilaisista lyhdyistä. Kirjasta löytyy myös tuunattuja kuupia. 
Valaisinromuja voi etsiä esimerkiksi kirppareilta tai kysellä purkujätteitä sähköfirmoilta.

Syty valolle on mukava ja raikas kirjauutuus, jollaista ei hetkeen ole tarjolla ollutkaan. Kirjan myötä monen päässä syttyy varmasti lamppu ja ideoita pulpahtelee mieleen. Mitä kaikkia materiaaleja voisikaan käyttää hyödyksi valaisinrakenteluissa. Mielestäni on hyvin houkutteleva ajatus tehdä valaisin ihan alusta alkaen itse, eikä pelkästään kuupaa vaihtamalla.

Kirja on kaunis katsella, se antaa uusia ideoita kädentaidoista pitäville ja se on sisällöltään kattava teos.


Mutta jos sähkötöiden tekeminen pelottaa yhä, valaisimia voi rakennella myös tuunaamalla ja yhdistelemällä eri asioita yhteen. Tässä kuvassa äitini visio pallovalaisimen ja saviruukun yhdistelmästä.

Syty valolle
Anne Korkala, Kari Sirén, Jukka Salminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti