tiistai 17. heinäkuuta 2018

Koreja ja muovipusseja Moreenin uutuuskirjoissa!

Yksinkertaisuus. Vaivattomuus. Näppärät ideat. 
Siinä kolme tärkeintä hyvän diy-idean ominaisuutta. Olen lyhytjäntäinen ihminen, enkä jaksa väkertää saman asian parissa kauaa, enkä ainakaan jaksa päntätä vaikeaselkoisia ohjeita ennen jonkun työn aloittamista. Simppeliä ja yksinkertaista siis. 

Mitä näppärämpi idea sitä enemmän innostun. Näin kävi Moreenin uutuuskirjojen kanssa. Toisessa niissä virkataan muovipusseista ja toisessa tehdään erilaisia koreja ja säilytyspaikkoja erilaisista materiaaleista, ja ideana on juuri se mistä pidän eli helpot ohjeet, nopeat työt. Jes! 

Kummankin kirjan ideat toteutuvat pääsääntöisesti kotoa löytyvistä materiaaleista kuten muovipusseista, langoista, rautalangasta ja kankaista. Lisäksi materiaaleina on huopaa, nahkapaperia, nahkaa, korkkia, tuohta ja ontelokudetta. Näitäkin saattaa monelta askartelijalta varastoistaan löytyä. Ja mikä parasta minusta on se, että ideoita ja materiaaleja voi yhdistellä oman maun mukaan. Eli jos jokin työ ja malli miellyttää eikä tarvittavaa materiaalia löydy itseltä niin voi soveltaa ja käyttää jotakin muuta. 


Susanna Uusitalon Koreja käsin sisältää kaksikymmentä erilaista korimallia. Mallit ja materiaalit ovat monille tuttuja mutta niissä on silti aina jotakin jujua tai vanha tuttu materiaali muotoutuukin joksikin uudenlaiseksi tai pääset tutustumaan ihan uusiin materiaaleihin kuten nahkapaperiiin tai korkkiin. Koreissa käytetään sekatekniikoita ja se tuo moniin malleihin mukavaa särmää. Valkoisesta räsymatosta tehty lankakori saa hienon reunakoristeen makrameetekniikalla, puukiekosta syntyy oiva leipäkori pajun ja punonnan avulla, vanerista luonnistuu pyykkikori ja kori puutarhatarvikkeille ja pahvilaatikosta ja matonkuteista valmistuu kiva lehtikori. Entä mitä syntyy kumimatosta, pyörän sisäkumista tai muoviletkusta? Vastaukset löytyvät tästä kirjasta!

Satu Latvatalon Plastiikkia, plastiikkia! -kirjasta löytyy kesäisiä virkkausideoita, joiden materiaaleina on hyödynnetty muovipusseja. Satu sanoo, että kaikki lähti siitä, että hän tarvitsi leikkimökkiin mattoa ja oivalsi, että muovipusseista voisi tehdä "lankaa", josta virkata haluamansa maton. Siitä lähti ideoiden tulva ja syntyi myös tämä kirja. Kirjasta löytyy hauskoja ideoita, joissa monet purkit ja purnukat ovat saaneet ylleen virkatun suojuksen. Muovilangasta virkatut suojukset käyvät todella hyvin myös ulkokäyttöön esimerkiksi kukkaruukkujen päälle! Muovipusseista voi virkata myös laukkuja, reppuja, aamutossuja, amppeleita, kirjankansia ja pitsikoristeisia kiviä. 

Kirjan malleja kun katsoo ei ensisilmäyksellä edes tajua, mistä materiaalista on kyse. Muovipussit sopivat yllättävän hyvin herkkiinkin virkkausmalleihin. Kirjan alusta löytyy materiaali-infoa eri muovipusseista ja siitä, millaista jälkeä niistä saa aikaan, miltä työstäminen tuntuu ja miten paljon pusseja suurinpiirtein kuhunkin työhön tarvitaan. 

Kirjan malleissa on käytetty ostopusseja, eli esimerkiksi jätesäkkejä ja rullittain myytäviä roskapusseja. Kierrätysvinkkelistä ajateltuna paras vaihtoehto olisi käyttää hyödyksi jo kertaalleen käytetyt kaupan ostoskassit koska yhä enemmän nykyään puhutaan siitä miten muovituotteiden käyttöä tulisi välttää ja monet kaupat ovat jo siirtyneet maksullisiin pusseihin (siis ne kaupat joissa pussit ovat ennen olleet ilmaisia). Mutta käytettäessä sekalaista pussivalikoimaa virkkaustöissä tulee ottaa huomioon, että värityksestä ja ilmeestä ei tule niin seesteinen kuin tämän kirjan malleista. 

Plastiikkia, plastiikkia! & Koreja käsin ovat Moreenin /Otavan uutuuksia.3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoiset kirjat! Yksinkertaiset, helpot materiaalit ja ohjeet ovat minustakin ihan parhaita ja silloin tulee helpommin tartuttua toimeen. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Luin lehdest tuosta plastiikka kirjasta. Aika mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  3. Blogger on tainnut jotenkin muuttua kun ei enää tule ilmoituksia kommenteista.. Mutta niin, mielenkiintoisia kirjoja tosiaan ovat molemmat! Ja aina näistä inspiraatioita ja ideoita saa :)

    VastaaPoista