Joko olet saanut sienisaalista tälle vuotta?
Meitä sieni-ihmisiä on moneen junaan, osa rakastaa sieniä ja sienestystä, osa taas karsii kaiken sieneen viittaavan lautaseltaan sivuun. Itse kuulun ensimmäisiin. Rakastan metsässä kulkemista ja sienestystä. Jos en syksyllä pääse kangassienijahtiin, tuntuu kuin jotain tärkeää jäisi kokematta ja tekemättä. Sieniä en niin kovin hyvin tunne, mutta ne mitkä tunnen, kerään kassini pohjalle. Niitä on muun muassa kangassienet, karva- ja mustarouskut, kantarellit ja herkkutatit. Sienilajejahan oikeasti olisi vaikka miten paljon jos vain tietäisi mitkä kelpaavat ravinnoksi ja mitkä ovat myrkyllisiä.
Kyllähän se hieman pelottaa, että syötävällä ja herkullisella sienellä voi olla tappava ulkonäkokaimansa, ja se pelko lamaannuttaa aina hetkiseksi kun asiaa pohtii.
Mutta sitten taas herää iso mielenkiinto niitä muita syötäviä lajikkeita kohtaan, joita metsä on pullollaan mutta joista ei tiedä, joita ei ole joko tajunnut kerätä tai ei vain ole tiennyt, että niitä voi syödä. Ja sellaisia lajikkeita on vaikka millä mitalla. Sienikirja ei välttämättä auta asiaa, mutta kyllä siitäkin silti hyötyä on metsässä. Silti sellaiset lajikkeet kannattaa jättää keräämättä,
joista ei ole ihan täysin varma.
Luin Sieniä ja ihmisiä -kirjaa ja tutkailin kirjan sivuilla esiteltyjä rouskuja. Koin pienoisen yllätyksen, koska sentään kangasrouskut luulin tuntevani täydellisesti. Mutta mitenkäs kävikään, enää en ole ihan varma olenko sittenkin kerännyt sikurirouskuja, ne kun näyttävät ihan kangasrouskuilta. Ja ehkä kassini pohjalle on joskus eksynyt myös lakritsarouskuja, joita siis olisi parempi välttää, koska ne voivat aiheuttaa vatsanpuruja. Ja juurikin kangasrouskuista minulle on joskus tullut vatsa kipeäksi. Ehkä tässä syy. Muistan kyllä pohtineeni sammaleitten seassa kyykistellessäni, että onkohan tämä nyt samaa lajiketta ollenkaan, mutta saattanut silti heittää ne muiden joukkoon. Kirjassa muuten mainittiin, ettei kannattaisi käyttää muovipussia vaan sankoa tai pärekoria, ja mielellään jokainen lajike omaan osastoonsa.
joista ei ole ihan täysin varma.
Luin Sieniä ja ihmisiä -kirjaa ja tutkailin kirjan sivuilla esiteltyjä rouskuja. Koin pienoisen yllätyksen, koska sentään kangasrouskut luulin tuntevani täydellisesti. Mutta mitenkäs kävikään, enää en ole ihan varma olenko sittenkin kerännyt sikurirouskuja, ne kun näyttävät ihan kangasrouskuilta. Ja ehkä kassini pohjalle on joskus eksynyt myös lakritsarouskuja, joita siis olisi parempi välttää, koska ne voivat aiheuttaa vatsanpuruja. Ja juurikin kangasrouskuista minulle on joskus tullut vatsa kipeäksi. Ehkä tässä syy. Muistan kyllä pohtineeni sammaleitten seassa kyykistellessäni, että onkohan tämä nyt samaa lajiketta ollenkaan, mutta saattanut silti heittää ne muiden joukkoon. Kirjassa muuten mainittiin, ettei kannattaisi käyttää muovipussia vaan sankoa tai pärekoria, ja mielellään jokainen lajike omaan osastoonsa.
Kirjassa on ihania sienireseptejä, joista ainakin sienipiiraat heti herätti mielenkiintoni. Ja olisihan se nyt ihan huippua päästä oikeasti maistelemaan eri lajikkeita oikein kunnolla. Kirjassa mauista ja vivahteista mainitaan mm. pähkinäinen, curry, äyriäiset ja sitruunainen. Ei sitä heti ensiksi tulisi mieleen, että näitä makuja voisi havaita sienissä. Ja se, että pääsisi maistamaan sienien ominaismakuja ilman, että niitä on peitelty kermaan. Monen sienen maustamiseen nimittäin riittää suola ja pippuri. Ja kun oppii tunnistamaan sienten ominaistuoksut ja -maut, oppii myös vahvistamaan niitä eri maustein ja kypsentämistavoin.
Sieniä ja ihmisiä -kirja on kiehtova kokonaisuus laajaa sienitietoutta, erilaisia ihmisiä ja tarinoita, sekä runsaasti herkullisia sienireseptejä, joita et välttämättä ole aiemmin nähnyt.
Sieniä ja ihmisiä oli Glorian ruoka & viini –lehden vuoden keittokirja(2014) sekä Vuoden kaunein kirja –nominaatti.
Mikä on sinun lempisienesi?
Mihin sieneen tahtoisit tutustua paremmin?
Mukana arvonassa
VastaaPoistaKanttarelli on parasta, se on myös lasten mieleen :).
VastaaPoistaMinäkin tykkään ehkä eniten kantarellista, mutta en olekaan kovin paljoa tutustunut muihin sieniin, saattaahan sieltä metsästä löytyä joku vieläkin herkullisempi :)
PoistaKantarelleja vain niin harvoin löytää, enempi tulee kerättyä kangassieniä ja rouskuja.
Saattaa hyvinkin :) mutta ainakin toistaiseksi kanttarellit ovat olleet pientenkin makuun. Tänä vuonna ensimmäisiä on jo päässyt keräämään. Ja onnistuin.. kirjautumaan googlen raatiinkin :)
PoistaMukana arvonnassa :) Syön erittäin mielelläni sieniruokia, mutta itse tunnistan korkeintaan kärpässienen ja kantarellin. Lisäoppi olisi siis tarpeen :)
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Se on hyvä tunnistaa edes yksi myrkkysieni :)
PoistaOi, mukana ihanassa arvonnassa! :)
VastaaPoistaleevilotta(at)luukku.com
Sienet kiinnostavat, mutta jostain syystä en ole koskaan niiden maailman kummemmin tutustunut. Kaipaan kai tielleni sitä viisasta miestä tai naista, joka taluttaisi minut sienten luo. Tai ehkä siihen riittäisi tällainen kirja?
VastaaPoistapostin.tuomaa@gmail.com
WSOY:lta ilmestyy tänäkin vuonna sienikirja: LASSE KOSONEN
PoistaSienenmetsästystä. Tunnista parhaat ruokasienet.
Tietojeni mukaan kirja on oiva opas sienimetsälle :)
Hei! Täällä toinen sienestykseen ja käsitöihin hurahtanut kotiäiti. Nautin kierrellä metsässä ja nyt alkaa kulta-aikaa, kun sieltä saa poimia kaikkia herkkuja. Lempi sieneni taitaisi olla männynherkkutatti, niin kaunis ja herkullinen.
VastaaPoistaLöysin blogiisi vasta hiljan, joten paljon on mielenkiintoista luettavaa.
Mukavaa syksyn jatkoa!
liisa.anni.maria(at)gmail.com
Tervetuloa blogini lukijaksi! :)
PoistaJuuri uutisissakin sanottiin, että tänä kesänä metsä antaa ennätys-ison sadon, ja sato on kerättävissä aikaisemmin kuin normaalisti.
Pitäisi siis itsekin päästä metsään sieniä etsimään.
Mukana arvonnassa. Äitini tykkää sienestää ja hänen mukana on tullut metsiä koluttua. Itse en niinkään ole sieni-ihmisiä, mutta seurassa sienestyskin on mukavaa. Se on se metsä :) Kirjan antaisin lahjaksi äidille.
VastaaPoistaOlen pienestä pitäen kulkenut äidin mukana metsässä marjassa ja sienessä. Metsän kauneus on vetänyt aina puoleensa. Sienistä tunnen kanttarellin. :) jatkossa sieniä voisi osata vähän laajemminkin.;)
VastaaPoistaMukana arvonnassa :) , voisi viimein oppia tuntemaan sieniä..
VastaaPoista- Siis todellakin olen mukana arvonnassa! itse tunnen juurikin vain sen kärpässienen, niin tuosta kirjasta olisi paaaaaaljon hyötyä :D. kaenpesassa@hotmail.com
VastaaPoistaMukana ollaan :D Sienet ovat elämän onni ja ilo, syksyinen metsä ja huoleton mieli, vaikka ois muuten kiire ja vaiva, ei sienikorin alla murhe paina ;)
VastaaPoistaMukana arvonnassa :)
VastaaPoistaToi kirja kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Vielä on sienten tunnistus alkuvaiheessa (eli kirja tulisi hyödyksi), eikä siksi viime metsäreissulta tullut mukaan kuin mustikoita. :)
VastaaPoistaVarmaan mielenkiintoinen kirja. Mukana arvonnassa!
VastaaPoistaMukana! Kanttarellihan se paras on ,montaa muuta en kyllä tunnistakaan,musta torvisieni hyvänä kakkosena.
VastaaPoistatvoitto@gmail.com
Mukana!
VastaaPoistaMyönnän olevani ihan tumpelo sienien kanssa, joten tässä arvonta mihin on melkeinpä pakko osallistua.
Laitoin haasteen sinulle blogiini, käy kurkkaa :)
Aah, rakastan haasteita ;) Täytyy kurkata ja toteuttaa kun ehdin :)
Poistamukana! :)
VastaaPoistaelina_jokitalo(at)luukku.com
Onnea Anonyymi! Voitit juuri kirjan! :)
PoistaTarkistahan sähköpostisi.
jee! aivan mahtavaa! :)
PoistaMukana arvonnassa! Vanhempani ovat intohimoisia sienestäjiä, äiti poimii aina määrällisesti eniten, isä löytää eniten eri lajeja. He kuivattavat ja säilövät, tekevät ruoaksi ja toki myös syövät kaikenlaisia sieniä. Sienihöperyydestä on sen verran tarttunut minuun, että kyllä mieli halajaa syksyllä metsään. Tunnistan muutaman sienilajin, mutta itselleni poimin lähinnä vain kanttarellia ja suppilovahveroa. Niitä meidän lapsetkin syövät mielellään. Kanttarellipiirakkaa tai suppilovahverokeittoa, nam! :)
VastaaPoistamiina.kannisto (at) gmail.com
Heippa, tokihan minäkin haluan arvontaan mukaan!
VastaaPoistaJa liityin lukijaksikin :)
Hei! Mukaan arvontaan. Tämä voisi tuoda lisäintoa metsässä liikkumiseen.
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaMukana arvonnassa. Sienestämisestä olisi paljon opittavaa; tykkään kerätä mutta tietämys on vielä aika pientä. Suosikkisieneni tällä tietämyksellä on suppilovahvero. Se on mukavan monipuolinen käyttöominaisuuksiltaankin.
flight(at)luukku(piste)com
Mukana arvonnassa! Liityin myös lukijaksi, sulla on kiva blogi :)
VastaaPoistaminea.mariella@gmail.com
Kiitos, minea.mariella! <3
PoistaOlen yhtä huono erottamaan sienistä eri makuja kuin vaikkapa viineistä, mutta ..... haluaisin kovasti harjaantua löytämään ja erottamaan makuja ja vivahteita. Ja siihen varmaan auttaisi sienivalikoiman laajentaminen perinteisistä kanttarelli ja suppis - valikoimasta sekä ruoanlaitossa uusien tuulien hakeminen ja pois siitä `paljon vaan suolaa, sipulia ja kermaa niin hyvä tulee...` -linjalta. Mukana toiveikkaasti siis arvonnassa.
VastaaPoistavuosikerta (at) live (piste) fi
Mukana :) dancingcloudsandmore@gmail.com
VastaaPoistaTunnistan yleisimmät. Suosikkini on suppilovahvero, koska sitä löytää sitten aina paljon kun osuu kohdalle. Toimii myös kuivatettuna, ei tarvitse välttämättä pakastaa. Kuivatusta suppiksesta tulee kivasti makua esimerkiksi lihapulliin yms.
VastaaPoistaahlfors(at)suomi24(dot)fi
Mukana arvonnassa, ei ole suosikkisientä, se on vielä etsinnässä :)
VastaaPoistaarhippainen@luukku.com
Suosikkisieniä on tatit, oikein muita en osaa poimia/käyttää
VastaaPoistapauleceb(AT)gmail.com