maanantai 9. heinäkuuta 2018

Sisäkumit kiertoon!

Polkupyörästä hajosi rengas. Jotain hyvää siitäkin silti seurasi. Sain nimittäin sisäkumin jatkojalostusmateriaaliksi. Olen usein katsellut siitä tehtyjä DIY-henkisiä juttuja ja nyt sain vihdoin itsekin kokeilla. Harvemmin ne pyöränrenkaat silti hajoavat, en muista että olisi ikinä vielä tarvinnut tehdä vastaavaa operaatiota vaikka olen aina ajanut paljon pyörällä...

Mutta takaisin siihen pääasiaan eli pyörän sisäkumin hyötykäyttöön. Haeskelin ideoita ja inspiraatioita Pinterestistä. Sisäkumit ovat hyvin monikäyttöistä materiaalia. Niitä voi ommella ja siten valmistaa niistä vaikka laukkuja ja kukkaroita. Sen lisäksi sisäkumit ovat hyvää materiaalia asusteisiin ja koruihin, eikä työvälineiksi tarvita välttämättä kuin saksia. Kumi on kimmoisaa ja kestävää, ja sitä on helppo leikata. 

Minulla oli jemmassa vielä pari Johanpuulta saamaani puista korukiekkoa ja kokeilin yhdistää siihen sisäkumist leikkaamani ohuet suikaleet. Leikkasin ensin 4 noin 1 cm levyistä ja n. 50 cm pituista suikaletta, jotka leikkasin sitten vielä puoliksi, eli sain aikaan yhteensä 8 kpl 50 cm pituisia naruja, jotka kiepsautin puukiekon läpi. Kaulanauhaksi leikkasin alle 5mm levyisen sopivan mittaisin kumisuikaleen, jonka kiinnitin puukiekkoon ja solmin suikaleen päät yhteen. Ja kappas, koru on valmis!


Toisesta kuminpalasesta tein käsikorun, jonka tekoon ei tarvita kuin terävät sakset. Leikkasin ensin tarpeeksi pitkän kappaleen, joka menee siis ranteen ympäri ja lisäksi vielä kymmenisen senttiä ylimääräistä. Tämä ylimääräinen osa kavennetaan siten, että sen voi pujottaa kappaleen toiseen päähän leikattuihin viiltoihin ja tällä menetelmällä kappaleesta tulee ranneke. 

Leikkasin koruun ohuita aukileikkauksia korun suuntaisesti, siten että näyttää kuin koru koostuisi useista kumisuikaleista. Oikeastaan materiaalia voisi helposti luulla myös nahaksi, tai keinonahaksi.

Leikkausmallia vaihtelemalla koruista saa helposti erilaisia. Helpointa on varmasti suunnitella kuvio ensin paperille ja piirtää se sitten kumin pintaan ja leikata piirrettyjä ääriviivoja pitkin muotoonsa. 

Suvikukkasia, DIY, koru

3 kommenttia:

  1. Itse olen käyttänyt jo vuosia sisäkumia letissä.

    VastaaPoista
  2. Nättiä! :) Kaverilla oli joskus pyörän sisäkumeista tehty korsetti. Sitä katsellessa tuli fiilis, että tekisi itsekin mieli joskus askarrella niistä jotain. Koruja voisin onnistua tekemään. :D

    VastaaPoista