maanantai 8. heinäkuuta 2019

Täyden kympin katto?

Kymppikatto, täyden kympin palveluako?

Huomaatko kuvassa jotakin erikoista? Itselle se on niin jokapäiväistä etten enää kiinnitä siihen juurikaan huomiota. Toisinaan ehkä kiroan sitä, että joudun tiirata lämpötiloja nurinniskoin. Voisihan sen korjata, tai vaihtaa uuteen. Mutta en halua. Se muistuttaa siinä niin kauan kunnes asianosainen tulee ja korjaa sen. Mutta toisaalta, en usko että sitä päivää tulee. Siksi on aika sanoa asia ääneen. Olen kohta vuoden tätäkin asiaa kantanut kuin kivirekeä perässäni. Se muistuttaa myös siitä, että ei saa antaa kenenkään kävellä ylitseen. Ja siitä, että pitää puolustaa itseään. Ja myös siitä, että jostakin, kuin ihmeen kaupalla, se voima tulee. Voima, joka saa tekemään asioita joihin ei olisi koskaan uskonut pystyvänsä, tai joita ei uskoisi jaksavansa.

Viime syksynä sain yhteydenoton eräältä kattofirmalta, että tulisivat ilmaiseksi tekemään remppa-arvion. Ajattelin, että eipä siinä mitään menetäkään, että tervetuloa vaan. Siinä keittiönpöydän ääressä nuorehko mies esitteli hurjia alennuksia (omasta ja firmansa mielestä) ja mielipiteitä katon huonosta kunnosta. No, olihan se vanha, luultavasti alkuperäisessä - 60-luvulla tehdyssä - kunnossaan. Ei siinä oikeastaan mitään isompia vikoja silti ollut, ainoat ongelmat olivat välikaton tila joka taas johtui edellisten asukkaiden vähän sinnepäin tekemästä remontista. 

Yleensä en tee mitään päätöksiä tuosta vain. Pelkän salaatin valitsemiseen kaupan valikoimista saattaa kestää kymmenen minuuttia kun vertailen mikä niistä kaikista puskista on se tuuhein, runsain, puhtain ja tervein. Kaikki minut vähänkään tuntevat tietävät, että valintojen tekeminen ei ole vahvuuksiani. Vertailen, arvioin ja pohdin pitkään ennen kuin teen lopullisen päätökseni, ja usein senkin jälkeen oloni on epävarma. Teinkö nyt oikein, oliko päätös järkevä, olisiko kannattanut vielä miettiä, mihin perustin päätökseni, jne. Toisinaan ajattelen, että on vain uskallettava ja luotettava, hypättävä uusien asioiden pariin vaikka vähän jännittääkin. Toisinaan mietin, että onko jännitys tai epävarmuus viesti intuitiolta. Mistä sen tietää?

Viime syksynä tein päätöksen nopeasti, päätöksen jota en ollut aikonut tehdä mutta jäin ns. mainonnan uhriksi. Taustalla vaikutti suuresti myös muutamaa kuukautta sitten kokemani elämäni suurin trauma, shokki ja sen tuoma suru, uupumus, stressi, ahdistus ja masennus. En halunnut tuon kaiken painolastin jarruttaa kenties pakollista asiaa. 

Kun sopimus katon uusimisesta oli tehty, aloin tapani mukaan epäillä päätöstäni lähes heti. Asiaan vaikutti myös naapurien mielipiteet siitä, että olisi pitänyt vertailla ja että heidän kattonsa oli maksanut reippaasti vähemmän. Koska henkinen ja psyykkinen tilani oli häilyvä tein päätöksiä väärässä mielentilassa. Pieni välihuomio, älä tee isoja päätöksiä uupuneena! Päätin kuitenkin kokeilla vielä jos voisin tehdä asian suhteen jotakin. Kyselin paikallisilta yrityksiltä hinta-arvioita ja ne olivat kaikki suurinpiirtein samaa luokkaa, mutta ihan eri luokkaa kuin tuon isomman kattofirman tekemä tarjous. Tarjouksen suuruus herätti keskustelua myös netin rintamamiestalo-ryhmässä, jossa epäiltiin että kattomme tultaisiin tekemään kullasta tuolla hintaa. 

Lopulta päädyimme perumaan kaupat. Naiivisti ajattelimme sen onnistuvan suhteellisen hyvin. Kattofirmassa ei oltu lainkaan samaa mieltä. Saimme uhkauksina suuria sakkoja ja vetoamuksia siitä, että kauppaa ei voi enää perua kun materiaalit ovat lähteneet jo tilaukseen. Mitään ei oikeasti kuitenkaan oltu tilattu, koska meillä oli 7 päivää aikaa tehdä muutoksia kauppaan/tilaukseen. Olisimme siis voineet vaikka vaihtaa värin mustasta punaiseen ja pellit huopaan. Kun vetosin tähän sopparin seikkaan he puolestaan vetosivat myyntiedustajalle maksettavaan korvaukseen, mutta kyseessähän oli maksuton hinta-arvio. Kattofirma teki kaikkensa, jottei peruminen onnistuisi. Lopulta otin yhteyttä kuluttaja-asiamieheen joka vahvisti, että olemme oikeutettuja perumaan kaupan ja lopulta he myös suosittelivat tekemään kyseisestä firmasta ilmoituksen kuluttajariitalautakuntaan ja jättämään ratkaisupyynnön lautakunnan ratkaistavaksi. Oikeastaan lopulta minulle on ihan sama mikä tulos sieltä tulee, tärkein pointti on se, että tiedän tehneeni kaikkeni omien oikeuksieni puolesta. Ja tiedän, että kuluttajavirastossa ollaan puolellani, että en toiminut omavaltaisesti vaan minulla oli oikeus ajaa asiaani. 

Kattofirma ei kuitenkaan suostunut perumiseen eikä välittänyt kuluttaja-asiamiehen kommenteista. Sain kuitenkin tiputettua hintaa alaspäin, sen jälkeen piti vain toivoa, että remontti sujuisi hyvin. 

Kyseinen kattofirma toimi väärin, ja on toisaalta ikävää, että kanssamme asioinut myyntiedustaja jäi kurjaan välikäteen. Eihän se hänen syynsä ole, että edustamansa firma toimii epäasiallisesti ja -eettisesti. Kyseiselle firmalle en kuitenkaan keksi mitään hyvää sanottavaa. Remontin toteuttivat pari nuorta kaveria, joiden työntekoa ei juurikaan ole moittiminen. Tosin rikkoivat he yhden isoista verannan ikkunoista, mutta korjauttivat sen. Ja katolta tipahteli niin porakoneita kuin lankkuja, jotka rikkoivat matkalla maahan pihasisustusesineitä, portaita, lämpömittarin sekä tekivät ikävän jäljen talon takaseinään. Tuosta seinään tulleesta lohkeamasta sekä mittarista ilmoitimme itse firman toimitusjohtajalle, että vaadimme niiden korjausta ja lupasivat hoitaa asian. No, eivät ole hoitaneet. Lupauksesta on kulunut nyt reilu puoli vuotta ja edelleen saamme lukea lämpötilat nurinpäin ja muutoin niin siistissä ja eheässä seinän maalipinnassa on parinkymmenen sentin kokoinen irronut puusäie. Ja juuri kun ehdin ihastella takaseinän siisteyttä. Äidiltä perittyä pihakoristettakaan ei voi rahalla korvata mutta portaat, mittari ja seinä on korjattavissa, ja siihen korvausvelvollisia ovat Kymppikaton tyypit. Toivoa silti saa, että kuluttajalautakunta antaisi meitä puoltavan ratkaisunsa.

kymppi-katto, kattoremontti, lukkosauma

Tehtävää olisi kotona paljon mutta keneen voi enää luottaa? Terassin lattia ja portaat maalattiin 2017 ja seuraavana keväänä maali lähti lumien mukana. Maalinpoisto tehtiin mutta sekään ei toiminut halutulla tavalla. Korvauksena saadut uudet käsittelyaineet pölyyntyvät varastossa kun voimavarat kaiken uudelleenkäsittelyyn ovat vähissä. 

Vintin sisäkattokin täytyisi uusia kun edellinen omistaja oli kevysti sanottuna munannut koko homman tyylillä. Mutta mistä löytää luotettava ja hyvä tekijä tekemään sisäkattoremppa, ja vieläpä edullisesti. Hinta-arvioita on saatu, jotka vaihtelevat 10-30 000e välillä. En voi mitenkään uskoa, että levyjen ja villojen vaihto voi maksaa niin paljon. Itsekin varmasti osaisi tehdä vaikka ja mitä kunhan saisi vähän tukea ja apua oikeaan suuntaan menemisessä.

Kodin ylläpito on toisinaan stressaavaa, ja elämällä kun on tapana heittää kapuloita rattaisiin muillakin osa-alueilla niin mistä sitä voimaa aina saisi lisää?5 kommenttia:

 1. Kuulostaa todella kurjalta. Voimia hyvien raksamiesten löytymiseen. Meille kultaakin kalliimpia ovat olleet raksamiehet, jotka tekevät itse vain vaikeimmat hommat ja opettavat miten me voidaan itse jatkaa töitä eteenpäin. Tsemppiä ja jaksamista vanhan talon sekä surun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥
   Voi se on kyllä arvokasta kun ootte löytäneet tuollaisia raksamiehiä!
   Mistä sellaisia oikein löytää? :)

   Poista
 2. Todella kurjaa ja vaikea ymmärtää ettette saaneet peruttua kattojuttua.
  Noita arvio-henkilöitä on meilläkin harva se päivä soitellut ja yks on käynyt.
  Onneksi omakotitaloon saa vielä tehdä rempan itse, toista tuolla rivitalossa.
  Mut muuten en huomannut tota lämpömittaria, ennenkuin sä sanoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan ärsytykseen asti noita kauppiaita käy, joskus erehtyy vastaamaan jos soittavat. Olen huono sanomaan ei kun en haluaisi pahoittaa kenenkään mieltä, mutta kyllä tässä pikkuhiljaa on tullut asennetta, että kaikkeen ei kannata lähteä. Varsinkin nuo itseään tyrkyttävät firmat kierrän kaukaa.

   Poista
 3. Toivottavasti tämä meni teidän kannalta hyvin, ja saitte korvauksen. Meille on tulossa kattotyön kustannusarvio. Meille ei aiemmin sellaista ole tehty. Kovasti odotan, että se urakka saadaan alkuun, mutta vielä enemmän sitä, että se saadaan loppuun ja kaikki menee odotetusti. https://www.korteniemi.fi/kattojen-korjaus-ja-huolto

  VastaaPoista