keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Punajuurimuffinssit


Terveellinen punajuuri!

Sain viime viikolla testiin maitohappobakteerilla hapatettuja luomu täysmehuja, mm. punajuurimehua. Punajuurimehun sanotaan olevan erityisen terveellistä ja sitä olisikin hyvä juoda päivittäin. Punajuurimehun sanotaan ennaltaehkäisevän ihon ikääntymistä sekä auttavan parantamaan fyysisiä suorituksia. Punajuuressa on runsaasti vitamiinejä, antioksidantteja, mineraaleja ja foolihappoa. Muutoinkin punajuuri on monikäyttöinen juures. 

Punajuurimehua juodessani yllätyin siitä, että se ei sopinutkaan vatsalleni niin hyvin kuin toivoin. Punajuurta suositellaan mm. heille jotka ovat kärsineet sydänvaivoista, ja myös siksi punajuuri olisi suotava lisä omaan ruokavaliooni. Toki syön punajuuria muissa muodoissa mutta mehuna se olisi helpointa nauttia. Punajuurimehu aiheutti kuitenkin närästystä ja poltetta ruokatorvessa. 

Lisään tähän yhden vanhan ohjeeni punajuurimuffinsseihin, mutta olen käyttänyt punajuurta myös korvapuusteihin ja juustokakkuun. Punajuurimehua voi käyttää myös smoothieihin ja vaikka rahkaan.



Käytän taas hyväkseni hyväksi havaittua ohjettani ja kokeilen tällä kertaa lisätä muffinitaikinaan punajuurta!

2 munaa
1 dl sokeria

5 pienehköä punajuurta keitettynä ja soseutettuna
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Keitä/höyrytä ensin punajuuret kypsiksi ja soseuta ne.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon kuivat aineet ja voisula.
Lisää lopuksi punajuurisose taikinan joukkoon ja sekoita kevyesti kaikki sekaisin esimerkiksi lusikalla tai puulastalla. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 175*asteessa n. 10-15 minuuttia. Tarkkaile uunia ja kypsyyttä.
Tästä määrästä tulee n. 12 muffinia.

***

Ajattelin lisätä seuraavaan erään 100 g tummaa suklaata rouheena. Suklaa ja punajuuri ovat kiva makupari. Jaksan aina ihmetellä miten lapseni, jotka eivät yleensä tykkää mistään erikoisesta, tykkäävät silti kovasti näistä muffineista, joihin olen ujuttanut bataattia, kurpitsaa tai punajuurta, ja pyytävät vieläpä jopa tekemään näitä uudestaan. Hyvähän se tietysti on että maistuu. Ja saanpa samalla piilotettua herkkuihin jotakin vähän terveellisempääkin raaka-ainetta. Juurekset, marjat ja hedelmät kun eivät muutoin oikein tee kauppaansa.

Mukavia leipomishetkiä!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti