keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Sinimusta juustokakku Halloweeniksi


Lakritsaa, lakua, lakritsia...eikä saa unohtaa salmiakkia! Mistä jäävätkään paitsi he joilla ei ole näitä mustia herkkuja saatavilla. Onneksi en kuulu heihin. Rakastan salmiakkia ja lakritsia, mieluiten yhdessä. Salmiakkia jauheena, toffeen kera, notkeaa, taipuisaa, sitkeän pehmeää lakritsia..mmm. Nam.


Yllättävän hyvin nämä mustat herkut sopivat yhteen myös suklaan kanssa, varsinkin juustokakuissa. Juustokakku. Outo mielleyhtymä tulee kyllä tuosta sanasta, ikäänkuin kakku tehtäisiin suklaalla kuorrutetusta emmentaalista. No joo mutta kaikki tiedämme kuitenkin mistä juustokakuissa on kyse. Tuorejuustoa, kermaa ja makuja. 

Juustokakuista on tullut bravuurini. Niitä on ihan varmasti tarjolla missä tahansa juhlissa. Valion sivuilta löysin kerran erään suklaajuustokakun ohjeen ja se on jäänyt yhdeksi käytetyimmistä resepteistä. Tosin olen muokannut sitä monella tavalla ja alkuperäisestä ohjeesta ei ole enää käytössä kuin runko. Sokerin poistin heti kättelyssä koska se on ihan turha lisä jos resepti sisältää suklaata. 



Värien ja makujen suhteen suosin aitoutta mahdollisimman paljon. Sinisiä herkkuja kohtaan olen tuntenut vetoa jo pienestä pitäen mutta ajan kuluessa olen oppinut, että siniset elintarvikevärit saattavat olla vaarallisia tai ainakin kyseenalaisia ja siksi olenkin aikuisvuoteni etsinyt tapaa saada sinistä väriä ruokaan ja leivontaan jollakin turvallisemmalla tavalla. Olen keittänyt punakaalista sinisiä liemiä ja etsinyt kissojen ja koirien kanssa kaupoista eksoottisia hedelmiä ja kasviksia, mutta sininen sävy on jäänyt haaveeksi. Kunnes sitten Instagramin ihmeellisessä maailmassa levisi kulovalkean lailla sateenkaarenväriset superfoodit. Annoin itseni ymmärtää, että niiden täytyy olla turvallisia ja terveellisiä käyttää. Esiin nousivat mm. sinihernejauhe ja sininen spirulina. Kumpaakin oli tietysti ihan kamalan vaikea löytää yhtään mistään, ainakaan Suomesta. Huutelin ja kyselin joka paikasta, että onko valikoimissanne saatavissa tällaisia tuotteita mutta vieraita olivat muillekin. Kunnes sitten yllättäen sain tietää, että sinihernettä voi saada Teekauppa Veiströmiltä ja sain kuin sainkin pussillisen tätä ihanaa sinistä jauhetta, joka on muuten todella terveellistä! Olin onnessani ja värjäsin heti lätyt, pirtelöt, jäätelöt ja tuorepuurot kauniin sinisiksi. 

Yhteistyön merkeissä sain Ruohonjuurelta Rawnice-uutuuksia, joiden mukana oli myös aktiivihiilijauhetta. Ajattelin ensin, että mitäs minä nyt tällä teen mutta yllätys yllätys, siitä tulikin yksi minun lemppareista! Mustaakin mustemmat herkut olivatkin huvittavan hurmaavia ja löysin kokoajan uusia kohteita tälle mustalle tomulle (joka käy muuten myös vaikka hampaiden valkaisuun mikä taas luo hyvän tekosyyn herkutteluun).

Halloweenia ajatellen mustat herkut kuuluvat asiaan, ja jos niiden tekeminen on näin helppoa niin sitten on paras toimia. Tämän kaksivärisen kakun makuina ovat valkosuklaa ja aito lakritsijauhe. Pohjasta löytyy perinteisten digestivekeksien lisäksi myös mantelimassaa ja näkkäriä. Jep, näkkäriä.



Mustasininen juustokakku


Pohja
150 g mantelimassaa
4-5 digestivekeksiä
1 näkkäri
20 g voita
ripaus merisuolaa

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Korkeamman kakun saat kun käytät 15 cm vuokaa.
Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkosuklaata sulatettuna
3 liivatelehteä + 1 rkl kuumaa vettä

Valmista täyte vaahdottamalla kerma ja lisäämällä joukkoon tuorejuusto, suklaasula ja liotetut liivatelehdet. Lisää täytteeseen 2 tl sinihernejauhetta ja sekoita tasaiseksi. Kumoa puolet täytteestä kakkuvuokaan ja lisää loppuun täytteeseen 1 tl aktiivihiilijauhetta ja 2 tl aitoa lakritsijauhetta sekä kourallinen Halvan Vanhan ajan lakuja hienonnettuna. Kumoa musta täyte sinisen täytteen päälle ja peitä vuoka muovikelmulla ja laita kakku hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli. 

Koristele kakku lakritsimakeisilla ja strösseleillä. 

Ehkä ihmettelet miksi pohjaan tulee näkkäriä. Se on siinä antamassa makua ja vivahteisuutta pohjaan, mantelimassa on imelähkön makeaa joten se tarvitsee rinnalleen suolaisuutta ja särmää. 


Mitä sinä aiot leipoa Halloweenin kunniaksi?


Makeiset saatu tuotenäytteinä Halvalta.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti