sunnuntai 23. elokuuta 2020

Arkivegeä!


Ihanan raikas kasvisruokakirja! Tämä kirja saa innostumaan ja samalla myös nälkäiseksi.

Ensin puhutaan vihreydestä ja siitä miksi olisi tärkeää lisätä kasviksia ja vähentää lihaa ruokavaliosta, jo ihan ympäristönkin näkökulmasta. Toiseksi tutustutaan hyödyllisiin työvälineisiin ja kolmanneksi kurkataan kasvisruokailijan keittokomeron sisältöön - mitä sieltä kannattaisi aina löytyä.

Kesä on kasvissyöjän luksusaikaa. Silloin maa antaa paljon syötävää ja annokset on helppo koristella tuoreilla yrteillä ja mausteilla. Mutta onneksi vastaavia tuotteita löytyy talvellakin kauppojen hyllyiltä. 

Kun mietin, niin ei se niin vaikeaa olisi vähentää liha ruokavaliosta. En oikeastaan muutenkaan syö niin kauhean paljon lihatuotteita. Arkivegeä! -kirja tarjoaa ideoita vaivattomiin ja monipuolisiin kasvisruokiin, jotka eivät sulje pois juustoja, munia eikä maitotuotteita. Työläimmäksi koen yleensä juuri sen, että asioille täytyy alkaa miettiä korvaavia tuotteita. Mutta koska tässä sellaista vaihetta ei ole niin ruoanlaitto ja syöminen on vaivatonta ja nautinnollista. 

Toinen tärkeä syy miksi halusin yhden kasvisruokakirjan kirjahyllyyni lisää on se, että toinen lapsistani on päättänyt olla syömättä lihaa. Hän on vasta kuusivuotias mutta päätti jo pienempänä, että hän ei halua syödä eläimiä koska eläin on ystävä. Kaunis ajatus, enkä ole yrittänyt taivutella häntä ajattelemaan toisin. Ihminen kyllä pärjää ilman lihatuotteita. Mutta siihen kaipasin apua, että miten monipuolistaa ruokatarjontaa, ja siihen tämä kirja vastaa. 

Erityisplussana tälle kirjalle se, että ruoat valmistetaan oikeista raaka-aineista, ei prosessoiduista "lihannäköisistä" tuotteista. Ohjeissa käytetään kasviksia sellaisina kuin ne ovat. Kasvispihvit tehdään kasviksista eikä seitaneista ja tofuista. Ja se on ollutkin se toinen ongelma meillä lapsen kanssa kun hoidossa hänelle on kyllä tarjottu kasvisruoka mutta se ei ole näyttänyt kasviksilta vaan lihalta ja siksi ruoka on jäänyt syömättä. Kyllähän tässäkin kirjassa tofua käytetään mutta se on enemminkin lisukkeena kuin muokattuna "possuksi".

Niin herkullista!
Suosittelen tutustumaan Arkivegeä! -kirjan sisältöön, ja voin vakuuttaa, että vesi herahtaa kielelle kun näet voissa paahdetun mukulasellerin, savuisan papuchilin, aurinkokuivattutomaatti-carbonaran, kesäkeiton ja bataattihummuksen paahdettujen kikherneiden kera!

Julia Tuvesson
Arkivegeä!
Vaivatonta ja monipuolista kasvisruokaa joka päivään
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti