perjantai 5. syyskuuta 2014

Arvostelu - Tilpehööristä tarpeeksi

Maija Paavilainen – Tilpehööristä tarpeeksi
167 vinkkiä ja ideaa
Moreeni

Kirja on suloinen ja kotikutoisen oloinen. Huomaa, että se on tehty pääosin omin voimin.
Ideoita on runsaasti ja moneen lähtöön. Materiaaleina on käytetty paperia, purkkeja, pusseja, munakennoja ja ompelutarpeita. Myös sahanpuruja, puulastuja, pussinsulkijoita ja hehkulamppuja on käytetty kirjan töissä. Siis laaja skaala erilaisia materiaaleja, jotka helposti voisivat joutua muilla ihmisillä kaatopaikalle, mutta Maija Paavilainen on antanut niille uuden elämän uutena tuotteena.

Kirja olisi hyvä apuväline esimerkiksi kouluihin ideapankiksi, koska tässä teoksessahan ideoita riittää. 167 vinkkiä kaikenlaisiin töihin mitä voi lasten kanssa tehdä: jouluksi koristeita, ideoita äitien- ja isänpäivälahjoihin. Ja tokihan näitä ideoita voisi käyttää toisinkin päin, hyviä lahjoja lasten opettajille ja hoitajille. Teko onnistuu varmasti pienimmiltäkin kädentaitajilta aikuisen avustamana.

Kirjan kuvien laatu vaihtelee, ja se tuntuu visuaaliselta kannalta ehkä hieman heikkoutena. Valotukset ja väritasapainot eivät kaikissa kuvissa ole ihan kohdillaan, ja ainakin itse jäin niitä tuumailemaan kirjaa lukiessani. Tiedän, että valokuvaaminen ei ole helppoa, eikä arvojen saaminen kohdalleen ole yksinkertaista, ja siksi siihen vaaditaankin yleensä ammattilaista, joka osaa katsoa ja sommitella oikeanlaiset, tasapainoiset kuvat, jotka toistavat samaa tyyliä läpi koko kirjan.

Itsellenikin on muutamat ihmiset sanoneet, että tee kirja kun osaat kaikkea, askarrella ja näperrellä, ja valokuvata. Mutta käytännössähän se ei silti ihan niin simppeliä ole. Mutta toki sitä voisi harkita, kyllähän siinä pitkän pennin säästää jos itse kaiken tekee, ja omakustanteena painattaisi esim. BoDilla, missä miehenikin on kirjojaan tehnyt. Mutta sen aika on sitten joskus myöhemmin. Vaikka kaikkea on tehnytkin, silti tuntuu ettei materiaalia kirjaa varten olisi siltikään tarpeeksi.
Toisaalta, jos selailee tarkasti käsityö-/askartelu-/DIY-kirjoja, niin eihän niissäkään se ideoiden määrä tai uniikkius välttämättä ole erityisen laaja, mutta sillä visuaalisella ilmeellä on saatu luotua runsautta ja täytettä kirjaan.

Tämän kirjan ohjeisiin olisin kaivannut enemmän havainnointikuvia, työvaiheista pieniä opastuskuvia, jotta lukija ymmärtäisi helpommin mitä missäkin vaiheessa oikein pitäisi tehdä. Sekin on haaste, saada luotua selkeät ja helpostiymmärrettävät ohjeet, joita myös toisetkin osaavat seurata. Asia, joka on itselle itsestäänselvyys, voi sitä olla vaikea kuvailla toiselle.

Silti, pidän tästä kirjasta ja sen ilmeestä. Osa ohjeteksteistä on vanhahtavan paperin/kartonkikortin päällä, ja pidän sellaisesta ilmeestä. Tulee mieleeni vanha kirja, joka pursuaa kaikenlaisia muistilappusia ja ulokkeita, runsautta ja täytettä.
Löysin kirjasta muutamia juttuja mitä kiinnostaisi kokeilla tehdä, mm. muovipussiväsäilyt kuulostavat mielenkiintoisilta.

Arvostelu tehty arvostelukappaleen pohjalta.

Suvikukka2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti