tiistai 29. toukokuuta 2018

Kukkiva kasvimaa potager


Olen onnellinen tästä kirjasta, Kukkiva kasvimaa potager. Olin tietoinen kirjasta mutta en ollut varma onko se minulle tarpeellinen. Etsin netistä mahdollisia arvosteluja kyseisestä opuksesta ja ihastuin näkemiini kuviin. Kirjan visuaalisuus on se mikä yleensä ensimmäisenä herättää (tai laannuttaa) kiinnostukseni. 

Luontoihmisiä olen ollut aina ja puutarhaintoon on varmasti vaikuttanut äitini kiinnostus puutarhoihin ja kasveihin. Tälle kesää hänellä oli haaveissa laittaa lavapuutarha, mutta se jäi nyt sitten tekemättä. Minä laitoin sen omalle kasvimaalle, aika huonosti vain on siemenet lähteneet itämään kun on ollut niin kuivaa pitkään. Tuntuu ettei kannulla kastelu enää riitä vaan vaatisi kunnon sateen taivaalta. 

Potager on sanana ainakin itselleni vieras mutta sen merkitys on kuitenkin tuttu. Potager on puutarha, jossa yhdistyy syötävä sato ja silmänruoka. Yrtit, porkkanat, kukat ja pensaat kasvavat potagerissa rintarinnan. Vastaavanlainen puutarha löytyy omastakin kaupungista, Jokilaakson matkailupuutarha on hyötypuutarha jossa on lisäksi myös kukkia, puita ja pensaita. Nykyisin se ei enää ole samanlaisessa loistossaan kuin muutama vuosi sitten. Silloin siellä oli pitkät rivit eri lajeja mansikoita, paljon vadelma- ja herukkapensaita, aronioita, herneitä, mustikkaa ja karviaisia. Mitään näistä ei enää ikävä kyllä löydy vaan tilalle on tulossa heinäpuutarha. Epämääräiset säät ovat yksi syy lajikkeiden kuihtumiselle. Kyseinen puutarha on ollut aina kuin toinen kotini. Olen käynyt siellä usein vanhempieni kanssa ja sitten myöhemmin oman puolison ja lasten kanssa. Sieltä on ollut ihana tutkiskella uusia lajeja ja suunnitella sitä kautta omaa puutarhaa. 

Nyt kun meillä vihdoin on oma piha ja puutarha niin on ollut mukava sitä muokata pikkuhiljaa. Omaa pihaani kutsuisin nimellä 'villi potager'. Minä en nimittäin raaski poistaa voikukkia nurmikolta koska ne ovat niin kauniita, ja sitä paitsi ravinnoksikelpaavaa. Monet tässäkin kirjassa mainitut "haittakasvit" tai "rikkakasvit" ovat oikeasti syötäviä villiyrttejä joita itselläni on tapana kerätä ja kuivattaa. Meidän puutarhassa siis kukkivat niin 'rikkakasvit', kukat kuin hyötypuutarhan lajikkeet.

Kukkiva kasvimaa potager opastaa miten kuka tahansa voi luoda pihastaan potagerin, pienessäkin pihassa on potentiaalia. Kirjan ohjeilla ja vinkeillä voit suunnitella oman mallisen kokonaisuuden juuri sinulle sopivilla kasveilla. Kirjasta löytyy myös ohjeet kasvitukien ja muiden puutarhan rakenteiden tekoon. Myös joitakin oman sadon reseptejä ja vinkkejä kukkakimppujen tekoon löytyy tästä oppaasta. Kirja on jaettu näppärästi kuukausien mukaan huhtikuusta seuraavaan talveen ja jokaiselle kuukaudelle on mainittu kyseiseen ajanjaksoon kuuluvat työt ja tehtävät.


Ihania ideoita ja vinkkejä! Todella hurmaava kirja.

Kukkiva kasvimaa potager
TEIJA TUISKU, GUNILLA TÖRNROOS, HEIDI HAAPALAHTI
Tammi 2018
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti