perjantai 8. kesäkuuta 2018

Joka juhlan herkku - voileipäkakku!



Voileipäkakku - tuo suuri mysteeri. Tai siltä se ainakin on tähän saakka tuntunut. Voileipäkakut ovat olleet suurta herkkua aina perheessämme. Niitä on ollut tarjolla suurinpiirtein kaikissa juhlissa ristiäisistä jouluun. Ne ovat olleet äitini bravuuri. Ja hyviä ovat aina olleet vaikka äitini aina hieman epävarma onkin ollut niiden suhteen. Aivan suotta. 

Nyt kun äitini poistui luotamme, koin, että perinteen tulee säilyä perheessä. Luonnollisestihan se siirtyisi sitten minun vastuulleni. Tosin en ole ikinä tehnyt yhtäkään voileipäkakkua koska ajatuskin on pelottanut. Osaanko. Mitä siitäkin tulee. En tiedä mistä tuo pelko on oikein saanut alkunsa. Mutta sitä tuntuu olevan muillakin, epävarmuutta tällä saralla. 

Halusin kuitenkin päästä eroon epävarmuudesta voileipäkakkujen suhteen. Ajattelin ettei tässä nyt mistään rakettitieteestä ole kyse, ettei se niin vaikeaa voi olla. Niinpä kaivoin Voileipäkakkukirjani esiin ja valitsin herkullisimmalta kuulostavan ohjeen. Mitään testikokeiluja en aio ruveta tekemään vaan kylmiltään suoraan suden suuhun. Tein kauppalistan, ostin aineet ja juhlia edeltävänä päivänä ryhdyin työhön. Näin jälkikäteen voin sanoa, että kyllä taas on tullut pelättyä ihan turhaan. Voileipäkakun teko on naurettavan helppoa! Sanoin sen jo silloin kun kakut olivat kuorrutusta vaille, jääkaapissa vetäytymässä. Ja voin sanoa kuorruttamisenkin jälkeen saman asian. Sitäkin nimittäin jännitin. Että helppo sitä on hurrata kun ei ole vielä saanut mokattua kuorrutuksen suhteen. Mutta ei siinäkään ollut ongelmia. Kuorrutusvaihtoehtoja on runsaasti, minä päädyin tuorejuuston ja ranskankerman yhdistelmään. Koristelu se tosin oli jokseenkin jännittävää puuhaa. Onneksi otin avuksi julienneraudan jolla saa leikattua hauskoja "nauhoja" kasviksista. Yksinkertaista ja näyttävää!

Kiinnostaako kuulla mitä kakussa on täytteenä? En nimittäin lähtenyt ihan kaikista perinteisimmistä vaihtoehdoista liikkeelle. Kakussa on kaksi eri täytettä, jotka vuorottelevat kerroksittain. Kerroksissa on mangoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja, sekä grillattua kanaa ja pekonia. Ja voin sanoa, että kakku oli aivan mahtava mauiltaan! Mausteina oli mm. currya ja juustokuminaa. Juustokumina on ihan uusi tuttavuus. Se tuli maustekaappiini äidin varastoista. Maistettuani ja tuoksuteltuani sitä se tuntuikin tutulta, sitä nimittäin löytyy Garam Masala-mausteseoksesta, jota käytetään intialaisissa ruoissa.

Nyt kun voileipäkakku-neitsyys on menetetty teen näitä aivan varmasti toistekin. Kivaa syömistä arjessakin. Eikä tekeminenkään vie kauheasti aikaa, ainoastaan kakun vetäytyminen vie oman aikansa mutta sen voi jättää tekemättäkin. Seuraavalla kerralla kostutan leipiä enemmän. Ohjeessa käskettiin sivellä sudilla neste leipiin, minä lusikoin lusikalla kasvisliemen leipiin mutta reippaamminkin olisi nestettä voinut laittaa. Kokeilemalla oppii.


Kana-pekoni-voileipäkakku

Resepti on muokattu versio kirjasta Voileipäkakkukirja (Teos).

1 iso paketti paahtoleipää

Täyte 1.

1 grillattu kanankoipi
1 pkt pekonia, noin 140 g
25 g voita
2 pientä salottisipulia
2 rkl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa
2 rkl hunajaa
200 g ranskankermaa

Täyte 2.

1 prk mangoviipaleita (sokeriliemessä), n. 250 g mangoa
5 aurinkokuivattua tomaattia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus merisuolaa
mustapippurirouhetta maun mukaan

Kostutukseen kasvislientä

Koristelu

200 g tuorejuustoa (yrtti)
200 g ranskankermaa
Kurkkua ohuina suikaleina
kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä
ohuita kalkkunaleikkeitä

Valmista täyte 1. kuullottamalla pieneksi kuutioitu sipuli voissa. Lisää joukkoon curry ja juustokumina sekä hunaja. Siirrä seos sivuun ja ruskista pekonisuikaleet pannulla. Lisää pekonin joukkoon pieneksi leikattu/riivitty kana ja kaada joukkoon sipuliseos. Anna jäähtyä. Lisää lopuksi ranskankerma ja tarpeen mukaan vähän suolaa. 

Valmista täyte 2. pienimällä mango ja aurinkokuivatut tomaatit kuutioiksi, ja lisää ne tuorejuuston joukkoon. Mausta ja sekoita. Voit käyttää myös tuoretta mangoa.

Kostutukseen käy myös kanaliemi, tai vaihtoehtoisesti maito.
Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja kostuta leivät kerros kerrokselta esimerkiksi lusikan tai sudin avulla. 

Kakun voi tehdä joko vuokaan tai pelkästään leivinpaperin päälle, jonka alla on isompi pala foliota.

Minä laitoin kolme leipäviipaletta per kerros. Leipien menekki riippuu kakun mallista. Käyttämäni leipäviipaleet olivat noin 1 cm paksuisia joten leipäkerroksia tuli noin 6. Lusikoi täytteitä vuorotellen eri kerroksiin siten, että leipäala peittyy. Täytettä ei kannata laittaa liikaa jottei se tursua yli. Tässäkin kokemuksen kautta oppii oikeat suhteet. Kun kakku on valmis kääri se tiiviiseen pakettiin tuorekelmun tai folion avulla ja laita kakku jääkaappiin vetäytymään, voit laittaa painon kakun päälle.

Koristelua varten notkista tuorejuusto-ranskankerma-seos sähkövatkaimella. Levitä kuorrute lastan avulla kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Tällä ohjeella sain aikaan kaksi voileipäkakkua, joissa kummassakin n. 6 leipäkerrosta ja 3 leipää per kerros. Hintaa ilman koristeita kakuille tuli noin 10 euroa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti