lauantai 30. kesäkuuta 2018

Villiintynyt kasvihuone!


Ajatukseni kasvihuoneen ja oleskelutilan yhdistämisestä näyttää kariutuneen. Kasvit ovat ottaneet tilan haltuun ja vallanneet oikeastaan koko kasvihuoneen maasta kattoon asti. Oven avatessa myskikurpitsan lehdet työntyvät ulos oviaukosta, oliko ehkä virhe istuttaa taimet juuri tuohon päätyyn jossa oviaukko on.

Viime kesänä kokeilin kasvattaa myskikurpitsaa ulkona sille tehdyssä penkissä, mutta eihän se kasvanut juuri lainkaan. Kasvihuoneoloissa parin lehden taimesta on kasvanut liki sadan lehden köynnös parissa kuukaudessa. Täytyy selvitellä voiko sitä karsia jotenkin, jotta lehdet eivät vie kaikkea voimaa itse kurpitsoilta. Pari kurpitsan kukkaa on jo kukkinut ja nuppuja on runsaasti. Olisipa hauska jos kurpitsoista kasvaisi oikein sellaisia isoja yksilöitä!

Soma verkkokori kantaa tarvittavat apuvälineet kasvihuoneessa puuhastelua varten.
Alkuyön tunteina kävin vielä kuvailemassa kasvihuoneen elämää. Lisätukia vaativat niin chilit kuin perunatkin. Jälkimmäiset ovat kasvaneet aivan älyttömän korkeiksi, huvittaa ihan ajatella miltä kasvit ja tila näyttävät loppukesästä. Tämä on tällaista kokeilevaa puuhastelua, uuden äärellä ollaan ja kaikki ei varmaankaan ihan sääntöjen mukaan mene.


Tunnelman luominen kasvihuoneessa taisi jäädä näihin valoihin, koska tilanpuute tuli jo kesäkuussa vastaan. Laitoin minä huoneen perälle yhden ritiläjakkaran, istumista varten. Mutta sekin on jo täyttynyt erinäisistä taimista ja kasveista, jotka olen tuonut lämpöön asustamaan. No, kasveillehan nämä on tarkoitettukin joten antaa niiden nauttia olostaan pienessä valokopissaan. Kyllä me ihmiset löydämme itsellemme paikan muualtakin.


Tomaattiviidakosta löytyy jo muutama ihana pieni raakilekin.


Kasvihuonekokeiluni on hieman karannut käsistä, kaikki rehottavat valtoimenaan. Salaatit ovat kasvaneet yhtäkkiä melkein puiksi ja herneet ottavat tukea jättimäisiksi kasvaneista tomaateista. Olen yrittänyt poistella tomaatista niin kutsuttuja 'varkaita', mutta niitä on vaikea hahmottaa kun varkaat ovat kasvaneet yhtä isoiksi kuin itse pääkasvi. Chilit kukkivat ja pari kehäkukkaakin on pilkahtanut esiin kaiken keskeltä. Mahtaako rehotukseen olla syynä ravinteet mitä olen kasveille antanut... Mitään myrkkyjä tai keinotekoisia aineita en käytä vaan ihan luontaisia keittiöstä löytyviä raaka-aineita olen käyttänyt. Kasvini ovat saaneet ravinteita mm. kahvinpuruista, munankuorista ja banaaninkuorista. Jep, kyllä. Luin netistä, että banaaninkuoret ovat todella hyödyllinen ravinne puutarhassa käytettäväksi. Nokkosia olen myös kerännyt varpaita polttelemasta ja laittanut ne kasteluvesitynnyriin muhimaan, siitä saa sitten ajan kanssa hyvää lannoitetta ja "hoitoainetta" jos tuholaiset hyökkävät kasvieni kimppuun.

On se vaan silti ihanaa kun saa nauttia omasta sadosta, kiva hakea aamiaispöytään itse kasvatettuja salaatinlehtiä.

Kengät on syytä jättää ulos, jotta voi varpailla tunnustella mihin on turvallista astua.


Tilattiin tämä kasvihuone Preeco.fi -verkkokaupasta. Hyvin siellä kasvit kasvavat ja plussaa on tietysti tuo säädettävä kattoikkuna. Sen olen jättänyt pikkuisen raolleen silloin kun ollaan oltu yö poissa kotoa. Lämpötila ei vaihtele liian voimaakkaasti ja kasvit saavat happea. Huone hikoilee nimittäin reippaasti heti kun aurinko alkaa vähänkään paistaa pihaan. Kattoikkunassa on suojatarra edelleen paikoillaan, ei saatu sitä nypittyä irti asennuksen jälkeen. Sama juttu noiden asennustarrojen suhteen, nekin ovat niin tiukasti kiinni ettei viitsi alkaa takkuamaan niiden kanssa, hajoaa pian koko mökki. Tässä kasvihuoneessa on liukuovi, joka liukuu suht hyvin auki ja kiinni. Tosin hiekkaa ja multaa menee helposti liuku-uraan ja se vaikeuttaa oven liikkuvuutta. Eräänä tuulisena päivänä  kattolevytkin irtosivat ja lensivät ojaan mutta mies laittoi kirkasta silikonia levyjen saumoihin niin ainakin nyt ovat pysyneet paikoillaan. Kasvihuoneen sivuilla on rännikaukalot ja tuunattiin niihin muoviputket ja putket isoihin saaveihin, jotta saadaan tärkeät sadevedet talteen. Tälle kesää ei tosin kyllä vettä ole sadellut kuin parina päivänä. Onneksi kuitenkin sen verran tuli vettä, että saavit täyttyivät ja luonto sai kaipaamaansa kosteutta.

Preecon verkkokaupassa näyttäisi olevan kesäalet meneillään. Kasvihuonevaihtoehtoja löytyy runsaasti, klikkaa tästä niin pääset tutustumaan valikoimiin!Yhteistyöpostaus Preeco.fi kanssa.
4 kommenttia:

 1. Wautsi, hyvältä näyttää. Itse en uskalla perunaa ja tomaattia kasvattaa lähekkäin perunaruton takia. Toivotaan, että säästyt siltä 😊 Ihanaa heinäkuuta Sinulle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En edes osannut ajatella mitään ruttoja :) mutta toki kävi mielessä, että mitkä ovat yhteensopivia ja mitkä ei. Kokeilun piikkiin tämäkin :) Anopilla oli viime kesänä kasvamassa se perunan ja tomaatin risteytys, mikäs se nyt olikaan nimeltään.. hyvin kuulemma tuotti satoa vaikkakin taimen hinta suhteellisen kallis. Perunat tällä hetkellä parimetrisiä, kuten myös tomaatit! Haha :D

   Poista
 2. Totta on, että kasvarista saattaa helposti tulla viidakko eikä tahdo sisään mahtua. Minulla oli sama ongelma, mutta nyt olen ottanut opikseni. Pitäisi kyllä käyttää luonnollisia lannoitteita. Hyvin näyttää sinullakin kasvavan :) Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy suunnitella miten tilan käyttää hyödyksi ensi kesänä. Ei minullakaan tosin alussa ollut kuin 2 tomaatintainta ja 3 kurpitsaa. Noita chilejä oli enemmän mutta ne eivät kasva samalla teholla kuin tomaatit ja kurpitsat. Kurpitsat voisin kyllä siirtää takaosaan, jos saisi siten enemmän jalkatilaa :) Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista