maanantai 4. kesäkuuta 2018

Keittiötarhurin vuosi



Puuhastelu puutarhassa on monelle henkireikä, sielunhoitoa, kaiken arjen keskellä. On mukavaa ja tyydyttävää seurata omien kättensä jälkiä, hellän huolenpidon tuotoksia. Hyvää mieltä tuo varsinkin jos kasvit ovat saaneet alkunsa aina ihan siemenestä asti itse hoitaen ja kasvattaen. Ja eritoten jos siemenetkin on itse kerätty. 

Meillä on nyt toista kesää oma piha ja puutarha, ja tälle kesää saatiin kasvihuonekin pihaan. Sen sisuksissa taimet ovat kasvaneet hurjaa vauhtia ja kasvihuoneen täyttää kurpitsat, tomaatit ja paprikat. Salaatit ja herneetkin kasvavat iloisesti. Kastelu on tuottanut tälle kesää ongelmia, eilen satoi ensimmäistä kertaa yli kuukauteen ja vihdoin saatiin sadevettä talteen. Tähän asti on pitänyt kantaa vedet hanasta kastelukannulla. Huomasin tätä kirjaa lukiessani, että onneksi sentään joku muukin on sen verran "hullu" sekä säästeliäs, että kierrättää kaikki mahdolliset vedet säästön takia uudelleen. Olen nimittäin kantanut kylpyvesistä lähtien kaikki uusiokäyttöön ja puutarhaan, vesi kun on kallista ja sitä kuluu pieneenkin alaan yhtäkkiä melko paljon. Onneksi meillä on  normaalisti maltilliset vesilaskut joten ei näy niin isoina piikkeinä nämä kastelukaudet laskuissa. Puutarhan hoidossa kannattaa muutoinkin käyttää monessa tilanteessa mielikuvitusta ja vaihtoehtoisia tapoja. Kastelun lisäksi lannoitus ja ravinteet ovat tärkeä asia kasvien kasvatuksessa. Itse yritän välttää kovia myrkkyjä lannoitteissa ja käytän mieluummin luonnollisia ja turvallisia vaihtoehtoja, ravinteiden suhteen olen myös käyttänyt luovuutta. Kasvihuoneeni kasvit ovat saaneet mm. kahvinpuruja, kananmunankuoria sekä banaaninkuoria ravinnokseen. On mielenkiintoista ja mukavaa löytää uusia kotikutoisia tapoja asioiden hoitamiseen.

Keittiötarhurin vuosi -kirja jakaa runsaasti tällaisia tee-se-itse-ohjeita ja vinkkejä, mm. millaiset ötökät ovat puutarhassa hyödyllisiä, miten teet itse lannoitteet ja ravinteet, miten tehostat kastelua luontoa hyödyntäen ja miten luot lisälämpöä kasvupenkkiin. Puutarhanhoidon ei tarvitse olla kallista puuhaa vaan tarvikkeita löytyy valmiina kotoa ja/tai niitä voi luoda itse; kasvituet saa tehtyä oksista ja narusta ja kastelulaitteet saviruukuista. 

Kirjan ohjeilla valitset oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin, 
rakennat kasvilavat joko puusta tai metallista, 
saat vinkkejä kasvitarhan muodon suunnitteluun ja materiaalivalintoihin, 
opit  luomaan kasveille ja alueille tuulensuojat 
sekä mm. hankkimaan oikeat työvälineet. 

Kirjasta löytyy myös reseptejä oman sadon kasveista. Kirja opettaa hyödyntämään luonnon omaa kiertokulkua ja valitsemaan yhteensopivia lajikkeita yhteen. Kirjasta löytyy myös jonkin verran kasvitietoutta ja kasvatusinfoa perinteisistä ja yleisimmistä kasveista. 



Linda Schilén
Kustannus Mäkelä 2018


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti