sunnuntai 9. kesäkuuta 2019

Frantsila ~ Luonnon kotiapteekki


Frantsila ~ Luonnon kotiapteekki

Luonnosta löytyy apua moneen vaivaan. Villiyrtit ja luonnon hyötykasvit ovat kiinnostaneet minua lapsesta saakka, ehkä se tulee verenperintönä juuria pitkin edellisiltä sukupolvilta. Kuitenkin, luonto kiinnostaa ja sen voima. Luontoon pohjautuu luultavasti kaikki nykypäivän lääkkeet ja hoitavat tuotteet, koska luonnosta ne esi-isämmekin rohtonsa ottivat.

Siankärsämö, nokkonen, voikukka... jo näillä kolmella hyötykasvilla pääsee pitkälle. Kannattaa aloittaa villiyrittien kerääminen niistä tutuimmista niin alkuun pääseminen tuntuu helpommalta. Kun lukee tällaisia kirjoja, tulee helposti ähky tiedon paljoudesta ja runsaudesta. Olisi niin paljon kaikkea kiinnostavaa, jota tahtoisi kokeilla! Mutta silloin kun jotakin on liikaa, voi käydä niin ettei pääse alkuun ollenkaan. 

Kirjasta löytyy luonnonkasvien korjuukalenteri, tietoa homeopatiasta, eteerisistä öljyistä, Bach-kukkaterapiasta ja suomalaisesta kukkaterapiasta ja ohjeita sekä reseptejä erilaisiin ulkoisesti ja sisäisesti käytettäviin rohtoihin (yrttitee, haude, uute, erilaiset kylvyt ja kääreet).

Sisäiset ja ulkoiset hoidot - osiossa käydään läpi kehon eri sairauksia ja vaivoja ja kerrotaan niiden hoitoon sopivia kasveja sekä kokonaisvaltaisia hoitotapoja. Hoitavat yrtit -osiossa on lueteltu aakkosjärjestyksessä kaikki hyötykasvit, -puut ja -pensaat. 

Näin alkuun kirja tuntuu hieman sekavalta käyttää, tietoa on ripoteltu eri osioihin ja tiedonjanoisena menen helposti sekaisin, että mistä löydän mitäkin tietoa. Kaipasin myös enemmän kuvia kirjassa esitellyistä kasvista ja kukista. Toki minulla on useita muitakin vastaavia kirjoja joissa samat kasvit on listattu mutta helpottaisihan se, että yksistä kansista löytyisi sekä tieto että kuvat. 
Voi toki olla, että kirjan jäsentely tuntuu siksikin sekavalta, että olen niin kovin innostunut ja tiedonjanoinen, etten malttaisi odottaa hetkeäkään liian kauan löytääkseni kaiken kaipaamani tiedon. Kirja kuitenkin pitää sisällään runsaasti hyödyllistä tietoa ja varsinkin rohtojen valmistusohjeet ovat arvokasta tietoa.

Kesää ajatellen mieleen tulee ainakin punkit ja hyttyset, joita vastaan kaipaisi apua. Punkeilta voi suojautua valkosipulin avulla, hyttysten piston kutinaan voi auttaa piharatamo. 
Kauniin rusketuksen aikaansaamiseksi kannattaa syödä nokkosta ja porkkanoita. Hiusten hyvinvointiin kannattaa kokeilla nokkosista tehtyä haudetta. 

Kasvien keräämisessä pitää kuitenkin ottaa huomioon puhtaus, jokamiehenoikeudet ja kasvien turvallisuus. Kerää vain niitä kasveja jotka oikeasti tunnet.

Mitä sinun pihastasi löytyy? 
Kesäkuussa kannattaa kerätä esimerkiksi koivun, pihlajan ja omenapuiden lehtiä, horsman ja nokkosen lehtiä, piharatamoa, voikukkaa, siankärsämöä ja kukkivaa mesiangervoa.


VIRPI RAIPALA-CORMIER
WSOY 2019

2 kommenttia:

  1. Olipas mukava kirja-arvio. Pääsi heti kyllä toivelistalle tämä kirja. Itseäkin on alkanut kiinnostaa tämän tyyliset kirjat, näin "aikuisena" :)

    VastaaPoista