maanantai 17. kesäkuuta 2019

Mister



Kun kohdalle osuu hyvä kirja on se luettava heti kerralla kokonaan. Tosin pikkulapsiarjessa sellainen ei aina oikein onnistu. Silloin kyllä rehellisesti sanottuna vähän harmittaa kun ei saa istua nenä kiinni kirjassa 24/7. 

En ole nopea lukija, mutta nyt kyllä sain luettua nämä 538 sivua vuorokauden sisään. Koska oli vain pakko saada. Luettua. Kaikki heti  kerralla. Siitä tunnistan hyvän kirjan. Sitä ei voi jättää käsistään ja silmistään kovin pitkäksi aikaa. Perjantai-iltana aloitin ja luin kirjan neljän tunnin erissä. Yöunistakin oli helppo viikonlopun kynnyksellä napsaista pois ja käyttää ne tarinaan uppoutumiselle.

MISTER on E L Jamesin uusin teos. E L James taas tunnetaan Fifty Shades - trilogiasta. En ole varma onko se uuden kirjan/kirjasarjan markkinoinnin kannalta hyvä vai huono asia, että tätä uutta mainostetaan FSOG:n siivellä. Se antaa toisaalta kirjalle suuren painolastin. Jos Fifty Shades oli loistava ja upea rakkaustarina niin voiko tämä uusi olla sitä samaa. Pystyykö Misteriä lukemaan vertaamatta sitä kokoajan Jamesin edelliseen tuotantoon. Oma vastaukseni on, että voi ja ei. 

Aloitin kirjan kuten minkä tahansa uuden kirjan. Yritin olla vertailematta ja keskityin tarinaan. Onneksi James on erittäin taitava kirjoittaja ja hänen tyylinsä on vivahteikas ja kerroksellinen. Hän maalaa kirjoittamalla elävää  kuvaa lukijan verkkokalvoille. Ainakin itse koen lukukokemuksen ikäänkuin elokuvaksi, näen mielessäni tilanteet ja hahmot vielä senkin jälkeen kun kirja on siirtynyt käsistäni hyllyyn. Tarina elää vahvasti monella tasolla. 
Kirja on kirjoitettu kivasti kummankin päähahmon kautta, mutta lukeminen vaatii tarkkuutta huomata milloin tarinan katsantosuunta vaihtuu.

MISTERissä on joitakin yhteneväisyyksiä Fifty Shadesiin, mm. näissä esiintyy joitakin samoja ja samankaltaisia henkilöhahmojen nimiä. Luultavasti tarkoituksella. Sai se ainakin minun kasvoilleni pienen hymynkareen. Ja sitten se tarina. Sehän noudattaa samaa kaavaa kuin oikeastaan jokaisen tämän genren kirjailijan tuotokset. Romantiikkaa ja erotiikkaa tihkuva tarina rikkaasta miehestä ja tavallisesta kaduntallaajatytöstä. Tällä kertaa kirjan päähenkilöparina on mies, joka on saanut elämässään kaiken hopeatarjottimella. Kaiken ja vähän enemmänkin, sellaistakin mitä ei olisi halunnut. Tarinassa seurataan tämän aatelisen, Maximin elämää niin omalla henkilökohtaisella tahollaan kuin sitten parisuhteen kautta. Maxim elää huoletonta ja villiä poikamieselämää, jota ei vastuut ja työnteot paljon kiinnosta. Ikävä kyllä kohtalolla on muut suunnitelmat ja hän perii veljensä kuoltua suuren omaisuuden ja vastuun. Sinkkuelämä vaihtuu kuitenkin yllättäen hieman vakavampaan suuntaan kun Maxim ihastuu puolalaiseen siivoojaansa, Alessiaan. Alessialla on menneisyytensä taakkanaan, ja koko tarinan ajan tuo menneisyyden musta pilvi leijuu kaiken yllä.

Maximin ja Alessian suhde on täynnä epävarmuutta, jännitystä ja lopulta intohimoista rakkautta. Tarina kulkee vauhdilla eteenpäin ja aina kun luulet, että vihdoinkin rakkaus voittaa niin tarina tekeekin täyskäännöksen. Tarinan tunneskaaloihin ja hahmoihin on helppo samaistua. Lukukokemuksena MISTER on päihdyttävä, tunteiden täyteinen, kaunis rakkaustarina, joka pitää sisällään runsaasti kiihkoa ja intohimoa. Alessian ujous, vahvuus, taidokkuus ja vähäeleisyys koskettaa, ja Maximin tapa kohdella Alessiaa saa itsenikin kaipaamaan tuollaisen miehen käsivarsia ympärilleni. Kukapa ei tahtoisi tuntea olevansa toiselle se kaikkein tärkein.

Nyt luettuani kirjan vuorokaudessa koen suurta ahdistusta, että mahdollista jatko-osaa joudun odottamaan luultavasti melko pitkään. Kirja on juuri julkaistu alkuperäisellä kielelläänkin joten kakkososaa  tuskin on heti tulossa.

E L James
Mister


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti