sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Kaalilaatikko ohrasuurimoilla

luomu ohrasuurimot

Tuli kaalinhimo. Ja oli tarve saada käyttöön kuivakaapin ryynit, joita on kertynyt luvattoman paljon. Puuroonhan ne menisivät kivuttomasti mutta kun meillä ei oikein puuroa syödä, paitsi neljävee toisinaan. 

Kaali on hyvää ja terveellistä. Himoitsen myös äidin tekemiä kaalikääryleitä, mutta kun äiti ei ole enää täällä keskuudessamme maan päällä niin niitä on opeteltava tekemään itse. En tiedä koska uskaltaisin kokeilla. Tuskin se mikään vaikea juttu silti on, ainut mikä saattaa tuottaa ongelmaa on kaalin keittäminen.


Kaalilaatikkoakin tulee tehtyä todella harvoin. Sitä pitäytyy niissä perusruokakuvioissa viikosta toiseen vaikka monia muitakin helppoja ohjeita olisi olemassa. Kiirekään ei arkeamme ahdista joten senkään syyksi ei voi asiaa laittaa.

Kaalilaatikon tekoon menee reilu tunti kaikkineen. Ohrasuurimoiden keittoon menee ehkä eniten aikaa mutta siinä samalla voi paistaa sipulin ja jauhelihan sekä kuulottaa kaalin. Kaalilaatikkoon voi helposti ujuttaa myös muita makuja ja raaka-aineita kuten porkkanaa ja muita juureksia. Sekaan sopii myös viherjauheet kuten kuivattu nokkonen ja vuohenputki, niitä laitoin itsekin.

ohrasuurimot, kaali, jauheliha, viherjauhe


Liha-kaalilaatikko


3 dl ohrasuurimoita
1 kasvisliemikuutio
1 1/2 l vettä

Keitä ohrasuurimot ohjeiden mukaan kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä.

400 g jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa raasteena/suikaleina
kourallinen viherjauhetta (sis. nokkosta ja vuohenputkea)
reilusti mustapippuria
merisuolaa
loraus siirappia

n. 500 g valkokaalia
merisuolaa
loraus siirappia
mustapippuria

kasvisliemi
n. 7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio


Ruskista jauheliha ja kuutioitu sipuli ja valkosipulit. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja mausteet. Viherjauheen voi jättää pois jos sellaista ei ole saatavilla. Oman viherjauheeni olen tehnyt itse kesällä keräämistäni nokkosista ja vuohenputken lehdistä.

Kuullota kaali paistinpannulla ja mausta.

Sekoita keskenään keitetyt ohrasuurimot, jauhelihaseos ja kaali sekä kasvisliemi ja laita seos kahteen uunivuokaan. Paista vuokia 175*asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes laatikko on saanut väriä.Tykkään syödä kaalilaatikon sellaisenaan ilman lisukkeita mutta tällä kertaa lisänä oli lapsia varten paistetut yrttipatongit. Kaalilaatikon kanssa sopii hyvin myös puolukkasurvos.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti