maanantai 11. maaliskuuta 2019

Röyhkeyskoulu


Röyhkeyskoulu
Pelkän nimen perusteella ei ehkä ihan avaudu kirjan sisältö. Se voi jopa hieman hämmentää. Itsellänikin taisi olla ennakkokäsityksiä kirjan suhteen mutta mieleni muuttui  heti alkumetreillä. Huumorilla kuorrutettua painavaa sanaa naiseudesta yhteiskunnassa. Heti tulee mieleen ainakin yksi sielunsisko jolle tätä voisin suositella.


Kirjan sisältö kiteytettynä on se, että naisten ei tarvitse jäädä miesten varjoon - tasa-arvo kunniaan! - ja se, että itsensä lyttääminen ja aliarvioiminen on turhaa. Naisten tulee oppia pitämään puolensa, toisia kunnioittaen. Röyhkeyskoulussa puhutaan feminismistä, mitä se on ja mitä se ei ole. Kirjassa puhutaan myös erilaisista syndroomista kuten kiltintytönsyndrooma ja huijarisyndrooma. Ensimmäinen näistä on terminä tuttu mutta en ole osannut ajatella itseäni tuohon lokeroon. Löysin kuitenkin viitteitä sieltä itseeni, vaikka eniten sovin tuohon huijarikoteloon. Termistä kalskahtaa hieman outo fiilis, koska sanasta 'huijari' tulee oikeastaan mieleen vain, no, huijari. Wikipediaa lainatakseni: 

Huijarisyndroomaksi kutsutaan psykologista ilmiötä, jonka vaikutuksesta ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan todisteista huolimatta. Huijarisyndroomasta kärsivä on vakuuttunut olevansa huijari ja että hänen saavutuksensa ovat ainoastaan hyvän onnen tai ajoituksen tulosta, tai että hän on vain harhauttanut muut luulemaan itseään todellista kyvykkäämmäksi. 

Niin totta. Tuon tunnistan kyllä ihan satasella itsestäni. Koskaan en ole tyytyväinen ja aina pelkään tuottavani pettymyksiä tai ainakin ajattelen olevani epäkelpo vaikka osaisin asiani miten hyvin. Tähän saumaan röyhkeyskoulun tehtävät ja harjoitukset ovat kyllä paikallaan. Näistä tuntemuksista on syytä päästä eroon, koska mitään hyötyähän tällaisista virheajatuksista ei itselleen ole.

Röyhkeyskoulussa opitaan tunnistamaan omia vahvuuksiaan, omia halujaan ja vahvistamaan omaa persoonallisuuttaan ilman turhaa nöyristelyä. Kirja suosittelee jokaista naista hankkimaan itselleen vertaistukea eli asennemuijakaverin. Tärkeää on myös työelämää ajatellen oppia verkostoitumaan ja arvottamaan oman osaamisensa sille kuuluvalle tasolle. 

Selkeä argumentointi, itsensä ilmaisu, eleet, olemus ja kehon asento ovat tärkeitä asioita oppia. Ja lopuksi, muista empatian tärkeys niin itseä kuin muita kohtaan. Älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä toisten  suhteen äläkä aliarvioi kanssakulkijoittesi sanomisia, sillä tapa millä vastaat esimerkiksi saamiisi kehuihin voi kuulostaa kurjalta kehun antajan korvissa.

Siis nainen, arvosta itseäsi, älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi, pidä lippu korkealla ja nauti naiseudestasi ilman minkään sortin epäilyksiä saati syyllisyyttä siitä, että sinä olet sinä.

Jenni Janakka
Röyhkeyskoulu

Jenni Janakka on kirjoittaja, kolumnisti ja puhetaiteilija. Hän on aloittanut uransa näyttelijänä ja sitä kautta tutustunut stereotypioihin ja niihin erilaisiin rooleihin, joita kukin voi elämässään kohdata. Kiinnostus tiedettä kohtaan vei Jennin käsikirjoittamaan huippusuosittua Hyvät ja huonot uutiset -tv-ohjelmaa. Röyhkeyskoulu syntyi syksyllä 2017 ja sai heti osakseen suurta kiinnostusta. Janakka on järjestänyt useita Röyhkeyskouluja eri puolella Suomea, ja jokainen niistä on ollut viimeistä penkkiä myöten täynnä. (Tuuma)




1 kommentti:

  1. Pitääpä etsiä jostain käsiin ja tutustua!

    VastaaPoista