sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Kuinka tiikeri kesytetäänKäytännön harjoituksia kypsempään mieleen.

Kirja alkaa ihanan vaatimattomasti, kirjailija itse ei pidä itseään suurena tietäjänä vaan puhuu suurella vaatimattomuudella. Hän on kokenut kuitenkin tarpeelliseksi jakaa tietonsa, jotka kokee tärkeiksi ja tarpeellisiksi kertoa muille. Akong Tulku Rinpoche on saanut myös lukuisia pyyntöjä, joissa vaaditaan häntä jakamaan viisauttaan maailmalle. 

Tiikeri on tässä vertauskuvana ihmisen omalle mielelle. Kuinka hallita omaa mieltä. Kirja tehtävineen opettaa meitä pysähtymään ja huomaamaan mielemme oikut. Tehtävien ja harjoitusten avulla opimme hallitsemaan mieltämme jotta voimme eheytyä ja löytää voimamme, onnemme ja ennen kaikkea rauhan. 

Kirjan opetukset sopivat kaikille, jotka tuntevat kärsivänsä. Kärsimystä on monenlaista mutta ainut tehokas tapa vapauttaa itsemme olemassaolon tuskasta on hyväksyttävä olemassaolo sellaisena kuin se on. Se taas tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että on lopetettava vertailu ja ainainen ajattelu, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Jos pystymme hellittämään haluistamme, tuskan taakka putoaa harteiltamme. 

Toinen tärkeä asia mitä tämä kirja meille opettaa on myötätunnon tärkeys ja merkitys. Kun opimme antamaan itsellemme armoa ja arvoa, myötätuntomme itseämme kohtaan kasvaa. Ja kun pystymme olemaan myötätuntoisia itsellemme, pystymme tuntemaan sitä myös muita ihmisiä, eläimiä ja maailmaa kohtaan. Myötätunnon avulla opimme ottamaan muut huomioon ja olemaan hyödyksi kaikille, pitäen samalla huolta myös itsestämme. 

Kirjan harjoitusosio koostuu käytännön harjoituksista mielen kehittämiseksi. Harjoitusosio koostuu harjoitussarjoista, jotka auttavat meitä muuttumaan viisaammiksi ja myötätuntoisemmiksi. Harjoitusten avulla pyritään luomaan tilaa, joka antaa meille enemmän kykyä ymmärtää vaikeita tilanteita ja opettaa selviytymään niistä. Kirjassa olevat harjoitukset ovat melko laajamittaisia ja kyse on pitkäkestoisesta toiminnasta, silti kirjan kirjoittaja painottaa, että vähempikin aika harjoitusten tekoon riittää koska se on parempi kuin olla tekemättä niitä kokonaan. Mutta toiveena on, että löytäisimme vaaditun ajan ja paikan näille harjoituksille koska se on lopulta pieni hinta siitä mitä tulemme tehtävien kautta saavuttamaan. 

Alussa mainitsemani vaatimattomuus - ja kirjassa lisäksi havaittava maanläheinen lempeys - muuttuu kirjan loppua kohden vaativampaan suuntaan, tehtävien ja harjoitusten arvoa painotetaan voimakkaasti. Sävymuutosta voisi kuvailla vaikkapa luennolla, johon osallistuessasi tunnet selviäväsi siitä kevyesti ilman suurempaa panostusta kunnes tulee ohjaaja joka tiputtaa sinut kovaa ja kolisten olettamuksistasi takaisin maanpinnalle. Egolle ei ole sijaa.

Kuinka tiikeri kesytetään 
- Käytännön harjoituksia kypsempään mieleen
Rinpoche, Akong Tulku
Basam BooksEi kommentteja:

Lähetä kommentti