Kiitos inspiraatiosta, Marita Eriksson! Oma inspiraatio ja into luoviin juttuihin, oli ne sitten ruokaan tai kädentaitoihin liittyviä, ovat olleet hukassa viimeisen vuoden. Kulunut vuosi on mennyt kuin sumussa ja tekemisen ilo on ollut kateissa. Samantyylistä tunnelmaa oli kyllä ilmassa jo aiemmin mutta jos blogin postausten lukumäärää katsoo niin selkeä ero entiseen on havaittavissa. Se on surullista sillä rakastan käsillä tekemistä - askartelua, käsitöitä, nikkarointia ja ruoanlaittoa. Yritän silti olla syyllistämästä itseäni, yritän antaa aikaa ja välttää stressaamista blogin sisällön lukumääristä tai seuraajatilastoista somessa. Ne on kuitenkin vain lukuja virtuaalimaailmassa. Jos netti joku päivä kaatuisi, jokainen sometyyppi tipahtaisi tyhjän päälle samalle viivalle. Siinä onkin ihan ajattelemisen arvoinen asia. Some on ehkä nykyajan pahin masennuksen ja ahdistuksen aiheuttaja, ainakin niille jotka sitä käyttävät.
Mutta nyt ei ollut kyse somesta vaan tästä kirjasta, Ruokaan rakastunut. Kirja täynnä todella kauniita ruokakuvia, niin selkeitä, puhdaslinjaisia ja ruokahalua lisääviä. Millähän kamera(kalusto)lla nämä on otettu. Visuaalisuus kiinnostaa kovasti koska rakastan itsekin valokuvaamista ja ruokakuvien ottamista. Erilaisilla taustoilla ja kuvausrekvisiitoilla saa ihan uusia sfäärejä ruokakuviin. Ruokakuvia voidaan myös somistaa erilaisilla jutuilla, mm. paperikoristeilla ja oikeilla kukilla.
Helppoa ja hyvää, hauskaa ja kaunista, siinä on kirjan reseptien ydinajatus. Kirjan ruokaohjeet ovat pääsääntöisesti vegaanisia ja gluteenittomia. Ohjeita löytyy oikeastaan kaikkeen muuhun kuin varsinaisiin lämpöisiin aterioihin lounasta tai päivällistä ajatellen. Tuorepuuroja, gluteenittomia puuroja, chiavanukasta ja granolaa. Makeannälkään raakakakkuja, suklaadonitseja, vohveleita, piiraita ja cookie dough -tryffeleitä. Välipalaksi erilaisia (ja kauniisti koristeltuja) herkkukulhoja, smoothieita, rusinapirtelöä ja kurpitsalattea. Suolaiseen nälkään vegaanista "tonnikala" toastia, tofuranskiksia, pizzavohveleita, sosekeittoa ja vegaanista Caesar-salaattia. Lisäksi kirjan lopusta löytyy muutamia ruokamuisto-reseptejä kirjan kirjoittajan elämästä.
Kirjan resepteissä iloitellaan värikkyydellä ja makunautinnoilla. Kaunis ruoka-annos nostattaa veden kielelle paljon helpommin kuin sinne tänne lätkäisty ruoka lautasen reunamilla. Itse käytän kirjaa ehkä eniten inspiraationa omiin kokkailuihini ja motivaation lähteenä alkuun pääsemisessä. En noudata mitään tiettyä ruokavaliota enkä halua asettaa itseäni mihinkään tiettyyn tarkkaan lokeroon, mutta tykkään ottaa vaikutteita monista jutuista ja yhdistellä niistä omia versioita. Kokeilen mielelläni uusia tuotteita ja ohjeita. Mutta mitä tulee raakakakkuihin ja kaikettomiin resepteihin niin moni jää kokeilematta ihan sen takia, että raaka-aineet niihin on älyttömän kalliita. Varsinkin raakakakuissa pähkinöitä käytetään todella paljon ja niiden kilohinta on pilvissä. Toisekseen pähkinät eivät oikein sovi vatsalleni vaan hyvänolon sijaan tulee tukala olo. Siitäkin huolimatta olen innokas maistelemaan toisten tekemiä herkkuja koska ei pieni pala vatsaa kaada.
Maitotuotteita suosiva voi käyttää kirjan reseptien makuyhdistelmiä omissa tuotoksissaan. Itsekin olen vielä vannoutunut täysmaidon, kerman ja voin suosija, ihan jo siitä syystä, että ne ovat kasvisvaihtoehtoja prosessoimattomampia vaihtoehtoja, Keijulevitteet eivät vain anna tarpeeksi hyvää makua. Eläinkunnantuotteita käytettäessä toki yksi tärkeä asia ja ainakin toive olisi, että ne on tuotettu eläintä kunnioittaen.
Kirjan ohjeista mieleen jäivät erityisesti maukas sosekeitto, mokkasmoothie, mango-maapähkinävoi-smoothie bowl, porkkanakakkupuuro ja karamellibanaanit, syntisen hyvä suklaagranola ja kostea browniekakku. Näistä täytyy ainakin jotakin kokeilla mahdollisimman pian! Ja kokeilemisen jälkeen jakaa kuva somessa hästäkillä ruokaanrakastunut.
Värikkäitä keittiötarinoita
Marita Eriksson
Fitra 2019
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti