lauantai 2. toukokuuta 2020

Mehevät pikamunkit


Vappu meni mutta munkkeja voi syödä milloin tahansa. Mutta niinhän se kyllä tuppaa käymään, ettei niitä kovin montaa kertaa tule vuoden aikana tehtyä. Ehkä kuitenkin innostun paistelemaan taas jossakin välissä, että tulee paistoöljy käytettyä toistamiseen uudelleen. Ettei vain mene hukkaan. Se on motto ja nuora, jota seurailen kaikessa ja kaikkialla. Koko rahan edestä, mitään hukkaamatta.


Kun teen munkkeja, valitsen pikaisemman vaihtoehdon. Sitä paitsi nämä pikamunkit on hauskaa ajanvietettä lasten kanssa kun voidaan tutkailla mitä muotoja tarjottimelta löytyy. Joku näyttää kissalta, toinen pullealta linnulta.

Pikamunkit siis nimensä mukaisesti lusikoidaan kuumaan öljyyn paistumaan. Taikina itsessäänkin on hyvin simppeli, ensin sekoitellaan kuivat aineet sekaisin ja sitten sekaan sekoitetaan muna-maito-seos. Taikinaan ei tule rasvaa eikä sitä tarvitse kohotella. 


Vaikka mies kielsi sekaantumatta taikinan koostumukseen niin minä kapinallisena lisäsin kuitenkin siihen yhden salaisen ainesosan. Tuo ainesosa tekee munkeista ihanan kosteita ja kuohkeita! Eikä siitä oikeastaan tule poikkeavaa makua, sitähän se mieskin pelkäsi ettei munkit enää maistu munkeilta. Tuon samaisen salaisen ainesosan olen sisällyttänyt aiemminkin leipomuksiini, mm. muffinsseihin ja kakkuun. Uskon, että jokin muukin vastaava tehtävään sopii jos tätä käyttämääni ei ole juuri saatavilla. 


Pitemmittä puheitta, ohje tulee tässä:

4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia

1 kananmuna
1 1/2 dl myskikurpitsasosetta
1/2 dl maitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään, ja sekoita myös muna, maito ja kurpitsasose keskenään, ja yhdistä sitten seokset toisiinsa. 

Kuumenna käyttämäsi öljy/rasva. Lusikoi taikinasta noin ruokalusikan kokoisia nokareita öljyyn ja paista kypsiksi. Itse keitin munkit 2 litran kattilassa, jossa öljyä oli reilu puoli litraa. Kerralla paistoin 5-6 munkkia. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, sitä ei imeydy munkkeihin juuri lainkaan. Öljyn menekin huomaa viimeistään silloin kun jäähtyneen öljyn pullottaa takaisin pulloon.

Paiston jälkeen nostele munkit talouspaperin päälle ja sen jälkeen kierittele munkit sokerissa ja nosta ne sitten tarjoiluastiaan. 

Vinkki! Kurpitsasoseen sijaan voi kokeilla mm. banaania, omena- tai porkkanasosetta, kokeilunhaluinen voi laittaa taikinaan vaikka punajuurisosetta.





2 kommenttia:

  1. Munkit kuuluu NIIN vappuun! Enemmän kuin tippaleivät, koska munkkeja äiti paistoi jo lapsuudessa aina Vapuksi. Munkeista tulee ihania muistoja! :o)

    VastaaPoista