keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Banaanilettuset



Meillä on nykyään aina banaaneja koska niistä tulee tehtyä paljon pirtelöitä lapselle, tai sitten niitä syödään sellaisenaan. Toisinaan banaaneja kuitenkin jää pöydälle tummumaan ja silloin niitä on mukava hyötykäyttää leivonnassa ja ohukaisissa. Tai lätyissä, kuten meilläpäin on tapana sanoa.

Banaanilettusten ohjeita on netti pullollaan ja yksinkertaisimmillaan resepti koostuu munista ja banaaneista. Jotkut laittavat sekaan leivinjauhetta, toiset lisäksi jauhoja. Minä laitan yleensä levinjauhetta mutta kokeilin nyt laittaa sekaan myös perunajauhoja rakennetta vahvistamaan. Lisäksi sekoitin taikinan joukkoon lusikallisen chiansiemeniä. Suolaa ripautan aina myös joukkoon makuja tasapainottamaan.



Banaanilättyjen tekohetkellä meillä oli kylässä sekä ystäväni lapsineen että naapurin lapsia leikkimässä. Kun kysyin halukkuutta lättyjen maistamiseen, istuutui pöytään kolme innokasta muksua. Yksi heistä kyseli onko lettujen päälle jotakin, vaikka hilloa. No hilloa meillä ei oikeastaan ikinä löydy kaapeista mutta sen sijaan annoin lautasen reunaan nokareen pähkinäsuklaalevitettä, joka saikin heti monta hurraahuutoa. Ja onhan se hyvää. 

Tuo pähkinäsuklaalevite on HealthyCo:n uutuuksia, ja saatavilla on myös valkosuklaan makuinen levite joka sekin on hurmaava tuttavuus.  HealthyCo tuotteissa lisätty sokeri on korvattu luonnollisilla makeutusaineilla kuten stevialla, maltitolilla, erytritolilla ja inuliinilla. Valmistuksessa ei käytetä makeille herkuille tyypillistä kovaa rasvaa sisältävää palmuöljyä, mikä sekin on ympäristön kannalta hyvä asia.

Vaikea sanoa kummasta pidän enemmän. Ainakin näiden banaanilettusten kanssa tuo valkosuklaalevite oli taivaallista! Mutta toisaalta, tuo pähkinäsuklaakin on aika herkkua esimerkiksi kakuissa ja keksien kanssa. Näihin levitteisiin on lisätty proteiinia, sadassa grammassa proteiinia on vajaat 13g. Nykyäänhän tuosta proteiinin liikasaannista on ollut puhetta ja proteiinia sisältävistä tuotteista ollaan montaa mieltä. Itsekään en ole vastaavista ravintolisistä niin innostunut varsinkaan niiden oudon jälkimaun takia, mutta nämä levitteet on ihan eri luokkaa - laadukkaita ja aitoja makuja.

Proteiinia pitäisi päivän mittaan saada aika paljon, ja mietin kyllä kun omaa proteiinintarvetta laskeskelin, että mahdanko saada edes tuota määrää päivittäin, tai olenko saanut esimerkiksi viime vuosien aikana. Ja mitä se sitten on aiheuttanut keholleni ja sen hyvinvoinnille.




Banaanilettuset


3 pehmeää banaania
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl chiansiemeniä
1/2 dl perunajauhoja
ripaus merisuolaa

Sekoita taikina esimerkiksi blenderissä tai monitoimikoneessa. Anna taikinan oleentua hetki ja paista pieniä lettusia sitten paistinpannulla. Käytä paistamiseen öljyä tai voita. Lettuset paistuvat parhaiten keskilämmöllä, liian kuumassa pinta palaa eikä taikina pääse kypsymään. Lettupannu on tähän hyvä mutta tavallinen paistinpannukin toimii: lusikoi pannulle muutama n. 10 cm halkaisijaltaan oleva taikinakasa ja anna taikinan hyytyä. Hyytymisen jälkeen käännä lettuset ja paista toiseltakin puolelta.

Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.



Tuotteet saatu Gaia Trade Finland


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti