torstai 29. syyskuuta 2022

Puhuva koira!

Answer Buttons - äänipainikkeet koiralle
Mainos Sonarc & Ellinkauppa


Puhuva koira - niin että mitä. 

No kyllä. Koirat voivat todellakin oppia puhumaan. No eipä nyt muljautella siellä yhtään silmiä, ei eläin tietenkään 'opi puhumaan' kirjaimellisesti, vaan tällaisten hauskojen puhepainikkeiden avulla.

Painikkeisiin siis tallennetaan omalla (ihmisen) äänellä sanoja tai ilmaisuja, jotka ovat koiralle tuttuja ja näitä painikkeita painamalla eläin voi kommunikoida ihmisen kanssa. Eli se ajatus, jonka mukaan koira ei osaisi ajatella tai ei ymmärrä kuin muutaman sanan ihmisen puheesta, on tyystin väärä.

Ja näitä nappeja voi käyttää muidenkin lemmikkien kanssa, kuten kissojen.Luin kesällä kirjan Stella-koirasta, joka ilmiömäisesti oppi käyttämään jopa kymmeniä sanoja, muodostamaan niistä lauseita ja käymään niiden avulla keskusteluja ihmisten kanssa. Stella oppi myös ymmärtämään ja käyttämään erilaisia ajan käsitteitä kuten 'myöhemmin' tai 'nyt'.

Christina Hunger (Stellan omistaja) päätti kokeilla, oppisiko hänen koiransa Stella puhumaan eli kommunikoimaan ääninappien avulla. Ensimmäinen sana, jota Stellalle kokeiltiin oli "ULOS", ja sen jälkeen lisättiin "LEIKITÄÄN" ja "VETTÄ". Mutta eipä aikaakaan kun alkoi jo tuntua siltä, että Stellalla oli enemmän sanottavaa kuin mitä näillä painikkeilla pystyi ilmaisemaan. Christina tilasi lisää painikkeita ja äänitti sanat TULE, EI, APUA, RUOKAA, HEI HEI ja OLET RAKAS. Lopulta Stellan käytössä oli liki 40 erilaista sanaa, ja sen myötä sanayhdistelmiä entistä enemmän.

"Kun alkaa opettaa eläintä puhumaan, tulee valita käytettävät sanat tarkoin. Mitä enemmän sanoja on käytössä, sitä paremmin ja helpommin käyttäjä voi sanoja käyttää. Sanoja on kahdenlaisia: ydinsanoja ja sisältösanoja. Ydinsanat ovat mm. verbejä, adjektiivejä, pronomineja ja sisältösanat taas ovat pääosin substantiiveja, jotka viittaavat vain yhteen asiaan. Ydinsanat ovat alkuun ne tärkeimmät opetettavat ja opittavat, ja kun ne on hallussa, voi mukaan lisätä sisältösanoja."


Kirjan luettuani innostuin toden teolla opettamaan omalle koiralleni, jolla tuntui olevan paljon sanottavaa, äänipainikkeiden käyttöä. Aluksi tietysti alkoi nappien metsästys, että mistä niitä Suomesta saa tilattua. Löytyipä Facebookista myös ryhmä, jossa keskusteltiin puhuvista eläimistä ja sitä kautta löytyi vinkkejä näiden nappien ostopaikoista. Instagramissa lisäksi etsin hakusanoilla matskua aiheeseen liittyen ja löysinkin Väätäisen, tuon mainion rescuekoiran, joka niin pätevästi jo keskustelua ihmisten kanssa virittelee. 

Ei se meidän Sulå kyllä oikein Väätäiselle tässä puhepainikkeiden käytössä pärjää. Ehkäpä Väätäinen voisi tulla opastamaan meidän karvakamun alkuun. 

Niin. Ei se meidän juttelu nyt kuitenkaan lähtenytkään niin hyvin käyntiin kuin odotin. Sulå-koiramme ei nappuloista ole välittänyt tuon taivaallista, lähinnä kiertelee kaukaa. Nami-nappia on painanut pyynnöstä mutta muuten on huonosti alkanut tämä kokeilu. Harmillista.

Väätäisen omistajan kanssa aiheesta juteltiin, ja hän sanoi kuulleensa meidän lisäksi parista muusta koirasta, jotka eivät nekään ole napeista piitanneet. Muutoin kyllä tuntuu olevan eritasoisia menestystarinoita muiden äänipainikkeita käyttävien koirakoiden ympärillä. Hienoa!
Se että Sulå ei innostunut, ei silti poista iloani ja tietoa siitä, että on paljon muita koiria, jotka varmasti palavasti odottavat äänensä kuuluville saamista. Suosittelenkin siis jokaista koiranomistajaa kokeilemaan, miten teillä lähtee käyntiin äänipainikkeiden käyttö. Innostuuko lemmikkisi, miten nopeasti hän oppii ja paljonko sanoja olette saaneet otettua käyttöön - kaikkiin näihin kysymyksiin tahdon suurella mielenkiinnolla kuulla vastauksen! 


Sain testiin Answer Buzzers -tallentavat painonapit / kommunikaatiopainikkeet. Paketti sisältää 4 eriväristä painonappia. Napit toimivat kahdella AAA-paristolla (ei kuulu pakkaukseen). Napit nollaantuvat toisinaan kun niitä vahingossa tönitään esimerkiksi seinää päin mutta onneksi niihin voidaan äänittää sanat uudelleen. Äänitysnappi sijaitsee painikkeen sivulla, joten tyhjäysvahinkoja pääsee aina välillä sattumaan. Toisinaan napit ovat myös käytössä jumiutuneet, mutta tietyillä kikoilla ne voidaan useimmisten "pelastaa". Tämän paketin hinta liikkuu siinä 30-40e välimaastossa. 

Nämä siis löytyvät esimerkiksi täältä ja täältä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti