sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Diy lumiukko puusta


Syksyn vaihtuessa talveksi on meillä miehen kanssa ollut puhetta, että mitäs tälle vuotta tehtäisiin puusta pihalle. Viime vuonna pihamme täyttyi oksista tehdyistä poroista jotka kyllä tänäkin vuonna ovat edelleen käytössä. Mutta jotakin muutakin olisi kiva tehdä. Ideoidessa syntyi rimoista tehty iso tähti, joka koristaa talon seinää.

Puukiekot ovat kiva materiaali ja usein niitä käytänkin projekteissani, monessa koossa.Isoja olen käyttänyt mm. tauluina ja liitutauluina, ja sopivat ne myös pihan somisteeksi. Pienempiä kiekkoja olen käyttänyt koristeina kuusessa ja kransseissa.Nyt puukiekoista syntyi kuitenkin tämä iso lumiukko, tai oikeastaan kaksi. Lunta täällä ei kyllä ole, ei ainakaan lumiukoksi asti mutta lumiukon voi tehdä muullakin tavalla. Näin jossakin mallin halloweeniksi jossa yhdistyi kurpitsat ja lumiukko, ja halusin heti päästä tekemään vastaavan itse, paitsi ilman kurpitsa-teemaa. Anoppilassa appiukko sahasi meille kolmeen lumiukkoon materiaalit, yksi heille, kaksi meille. Aluksi valittiin sopivat puut joista palaset leikattiin, projektiin tarvittiin kolme erikokoista runkoa (puut oli jo kaadettu polttopuiksi joten ihan tätä varten ei puita kaatunut).


Kun palaset oli sahattu noin 5 cm paksuiksi kiekoiksi, porattiin niihin reiät, jotta kiekot saatiin kiinnitetyksi toisiinsa kiinni. Kiinnitys tapahtui pyöreän puuriman avulla. Pääkappaleeseen porattiin yksi reikä alas ja yksi ylös hattua varten, keskikappaleeseen tarvittiin myöskin kaksi reikää, jotta pää ja ala"pallo" saadaan kiinnitetyksi, alimmaiseen ja isoimpaan kiekkoon porattiin ylös yksi ja alas kaksi reikää, joihin työnnettiin puurimat: näiden jalkojen avulla lumiukon voi työntää kiinni maahan. 


Hattu tehtiin sekin puusta, kahdesta erikokoisesta kappaleesta. Hatun osat ovat kiinni nekin pyöreällä puurimalla, yhdellä riman pätkällä yhdistettiin siis hatun palat toisiinsa että hattu lumiukon päähän.

Porkkanana toimii veistetty oksa joka on maalattu pronssinvärisellä spraymaalilla. Kasvoja ei ukoille sen tarkemmin tehty, minusta ne ovat tällaisenaan paljon puhuttelevamman näköisiä kuin mustin hiilihampain koristeltuina. Nappeina on käytetty huonekalujen jalkoihin tarkoitettuja muovisia pehmusteita.

Lumiukkojen lisäksi valmistui myös pupu, mutta se on vielä viimeistelyä vaille. 
Luonnonmateriaalit ovat ihania! Miten sinä olet keksinyt hyödyntää luonnonantimia?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti