torstai 1. joulukuuta 2016

Myskikurpitsakakku & piparkakkukinuski!Täyskymppi! Tästä tulee ehdottomasti bravuurini, tämä on kakkupohjien kuningas! Tällä reseptillä syntyy myös muffinit ja täytteetön kakku kuten tämä tässä esillä oleva. Mutta tulevaisuudessa aion käyttää tätä ohjetta kaikkien kakkujeni teossa. 
Yleensä kaikki kakkupohjani lässähtävät vaikka tekisin ne miten, joskus kokeilen perunajauhoa, toisinaan vehnäjauhoa, joskus kumpaakin, ja leivinjauholla ja ilman. Aina silti koen sen saman ilmiön, että kuohkeannäköinen kakku lässähtää lätyskäksi, josta vaivoin saa leikattua kolme erillistä kerrosta. Nyt sitten kokeilin aiemmin ideoimaani myskikurpitsamuffini-taikinaani kakun tekemiseen. Jääkaapissa makoillut myskikurpitsa alkoi kyllästyä oloonsa kylmässä kaapissa ja päätin helpottaa sen oloa höyryttämällä ja soseuttamalla sen. Tein kaksinkertaisen muffinitaikinan ja lisäsin kaiken soseen, jonka kokonaisesta kurpitsasta sain, taikinan joukkoon. Hieman kyllä jännitti, että mitenköhän raskas taikina jaksaa kypsyä uunissa, mutta hyvin kävi. Tarkkaa aikaa en ottanut, seurasin vain kakun kypsymistä ja kokeilin pari kertaa tikulla onko kakku kypsä, kyllä siihen silti reilu puolisen tuntia meni. Ja niin uunista tuli täydellisen korkea, tiivis mutta kuohkea kakku! Ihanaa! Jännä miten kakku onnistui kurpitsasoseen kanssa näin paljon paremmin kuin perinteisellä sokerikakkuohjeella. Nyt voin sitten syödä hyvällä omallatunnolla ison palan kakkua kun sehän on terveellistä, siinähän on kilon verran myskikurpitsaa (joo joo). Ja lapsetkin tykkäsivät hurjasti vaikka muutoin eivät kakkuja syökään. Kurpitsan sijaan voisi laittaa myös bataattia, porkkanaa tai vaikka punajuurisosetta.

Kakun päälle halusin kinuskia, täytettä en tällä kertaa laittanut lainkaan. Kurpitsa tekee kakusta herkullisen kuohkean ja kostean ja minusta se ei kaipaa mitään muuta kuin kuorrutteen, ei välttämättä sitäkään. Mutta olen alkanut tykätä kinuskista yhä enemmän ja se on niin helppo tehdäkin. Käytin 2 dl kuohukermaa ja 2 dl muscovadosokeria, ja lopuksi lisäsin kinuskin joukkoon nokareen voita, hippusellisen merisuolaa ja 1 tl piparkakkumaustetta. Ja ai että! Miten ihanan hurmaava maku tuosta piparkakkumausteesta tulikaan! Rakastuin siihen oitis. On se kiva, että tähän päähän aina silloin tällöin pälkähtää hyviäkin ideoita.  Makumaailmaltaan kakku kuorrutteineen muistuttaa yhtäkkiseltään arabialaista maustekakkua, joka sekin on yksi lemppareistani. Tähän kakkuun vain tulee huomattavasti vähemmän sokeria.


Elämässä pitää olla herkkuhetkiä, edes kerran päivässä!

Niin ja P.S. kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen, maustaa ja paahtaa ne uunissa. Ovat erihyviä! Minä maustoin omani kanelilla, merisuolalla ja cayennepippurilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti