keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Ideoita itsetehtyihin lahjoihin - kirjavinkkejä!

Kävin tänään tai siis eilen ostamassa ensimmäiset joululahjat. Osa jäi silti vielä uupumaan ja takaraivossani pyörii sekin vaihtoehto, että tekisin nuo uupuvat lahjat itse. Vielä en kylläkään tiedä mitä ne mahdollisesti olisivat. Mutta jos pähkäilet samojen ajatusten kanssa niin vinkkaampas sinulle kahdesta kivasta kirjasta, jotka ovat Kustannus Mäkelän kuluvan kauden uutuuksia. Näistä nimittäin inspiroituu helposti ja ideat alkavat väkisinkin täyttää tilaa aivokapasiteetista. Lahjan ei tarvitse olla iso tai kallis, mielestäni tärkeintä on se, että sen antaa tunteella, että sen antamisesta tulee hyvä mieli. Ja jos nyt aloittaa työn tekemisen niin tässähän on vielä hyvästi aikaa tehdä isoja ja pieniä itsetehtyjä lahjoja. Suosittelen säästämään kaikki säilyketölkit, koska niistä saa aikaan vaikka mitä kivaa! Tuunatut TÖLKIT on toinen näistä mainitsemistani kirjoista, ja se pitää sisällään 16 luovaa ideaa kodin kaunistukseksi. Työvälineitäkään näihin töihin ei kamalasti tarvita, vasaralla, porakoneella ja maalilla pääsee jo pitkälle. Näin joulun alla säilyketölkkejä saattaa tulla normaalia enemmän jätteeksi koska joulupöytä koostuu muun muassa punajuurista ja suolakurkuista, joita ihanaan rosolliinkin laitetaan. Isoista säilyketölkeistä syntyy persoonalliset kattovalaisimet! Tuo oli kyllä hauska idea, ja toimii hyvin kodissa, jossa suositaan DIY-henkeä ja uniikkia ilmettä. Kannellisista keksipurkeista syntyy upea monikerroksinen kakkuvati, tässä keksipurkit voi jättää ihan sellaisiksi, ilman että maalaisi hienot kuvioidut pinnat piiloon. Sardiinipurkista nuppineulatyyny, matalareunaisesta peltirasiasta - esimerkiksi puuvärikotelosta - ja pullonkorkeista matkapeli tai juomatölkeistä kukkakranssi. Ideoita on vaikka miten paljon ja jokaista voi muokata ja jalostaa haluamallaan tavalla! Jokainen idea pitää sisällään selkeät kuvalliset ohjeet ja erityistaitoa vaativista työvaiheistakin löytyy toimivat ohjeet. Kirjan lopusta löytyi mielestäni todella hyvät virkkausohjeet, voisinpa sanoa, että melkeinpä selkeimmät kuin aikoihin olen nähnytkään!Toinen kirja on Kirjottu kissa ja muita kodin kirjontatöitä. Tämän kirjan malleja ja ohjeita voisi hyvin yhdistää myös tuon tölkkikirjan ohjeisiin. Esimerkiksi sardiinipurkista tehtyyn neulatyynyyn voisi yhdistää tästä kirjasta löytyviä kirjontamalleja, tai purkkeihin voisi yhdistää kirjottuja päällisiä, ja luoda siten kivoja sisustuselementtejä vaikka työpöydälle. Kirjan kirjontamallit ovat aika perinteisiä kuvioiltaan mutta kyllä mukaan mahtuu monia modernejakin malleja, minä kyllä tykkäsin noista vintagehenkisistäkin kuvioista. Kirjan kannessa oleva ovistoppari - kirjottu kissa - on todella soma! Ihanan herkkiä kukkia kiipeilee pitkin kisun selkää. Oi. 
Jokaisesta työstä on selkeät kuvat sekä ohjeet. Materiaalit kankaineen ja lankoineen on myös selkeästi kerrottuna. Kuviomalli jokaisesta työstä on esitettynä kuvan lisäksi kaavakuvana josta ilmenee tarkasti millä pistolla mikäkin osa mallista tehdään. Kirjan alkupäästä löytyy pistohakemisto jossa on esiteltynä 55 erilaista pintakirjontapistoa.
Olin nuorempana innokas tekemään kirjontatöitä. Kirjailin mm. terassin penkille alustan, jossa oli kaisloja, lintuja ja muita merellisiä aiheita. Kirjailin myös vauvanpeittoihin päivämääriä, painoja ja nimiä, sekä yhteen äitini täyskelloiseen viittaan koko helman pituudelta ketjupistoja. Huh. En tiedä miten jaksoin, koska jälkeenpäin katsellessa työ näyttää hurjan työläältä. Pitäisi siis taas löytää tuo kirjontainnostukseni. Kirjontaahan voisi verrata piirtämiseen tai kirjoittamiseen. Kirjomalla saa luotua melkeinpä mitä vain mitä kynälläkin aikaan saisi. Työ vain on hieman aikaavievempää.  Mutta jätän teidät innostumaan ja inspiroitumaan, ja itsekin jään makustelemaan näitä ideoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti