torstai 8. joulukuuta 2016

Mehevä bataattikakku!



Koska olen nyt niin ihastunut piparkakunmakuiseen kinuskiin ja kurpitsa- ja bataattisoseeseen niin niistä on pakko ideoida kokoajan jotakin uutta. Bataattisosetta käytin ensimmäisen kerran pari kuukautta sitten ideoimissani bataattimuffineissa ja viime viikolla taas kokeilin tehdä kakkupohjan kurpitsasoseella niin nyt halusin testata bataattisosetta kakkupohjassa. Kakkupohjasta tuli kuohkea ja mehevä kuten ajattelinkin. Täytteeksi laitoin syksyllä itse tekemääni omenahilloa, tai oikeastaanhan se on ihan perus omenasosetta, jonka tein saamistani omenoista. Kypsensin omenalohkot uunissa, soseutin kypsyneet omenat enkä lisännyt yhtään sokeria soseeseen. Omenasoseen lisäksi kakun täytteenä oli vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja tekemääni piparikinuskia. Jätin kakun koristelun 'alastomaksi' eli loput kermavaahdosta levitin kakun päälle, siihen jäisiä puolukoita ja lopuksi lusikoin kinuskin kakun päälle. Viimeistelyksi hentoinen tomusokerihuntu.

Kakusta tuli ihanan mehevä ja kaikki maut sopivat hyvin keskenään. Puolukasta tuli kivaa raikkautta ja hapokkuutta ja kinuski sopii yhteen niin omenan, kerman kuin puolukoidenkin kanssa. Ainoa miinus oli vahingossa ostamani laktoositon kuohukerma. Ostan kermani yleensä Lidlistä koska siellä on ehdottomasti edullisimmat maitotuotteet ja Lidlin kermaan ei ole lisätty karrageenia, jota välttelen. Mutta vaikka miten tarkasti tuotteeni hyllystä valikoin niin ikävä kyllä kotona huomasin silti napanneeni väärät purkit. Kyllä harmitti. Kaupassa oli nähtävästi vaihdettu tuotteiden tai hintalappujen paikkaa koska hintojatarkkailijana otin ihan varmasti siitä edullisemman hintalapun luota kermat. No, ei voi mitään. Maut olivat silti kohdillaan, mutta kermaa olisi saanut olla hieman enemmän näyttävyyden takia.


Kakkupohja, n. 175*asteessa n. 20-30min.

3 munaa
1,5 dl sokeria

1 bataatti kuutioituna ja keitettynä/höyrytettynä (raakapaino n. 500g)
75 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa

Täyte:
Puolet kermavaahdosta, purkin koko 2 dl
kinuskia maun mukaan
n. 2,5 dl omenahilloa

Kakun päälle:
Puolet kermavaahdosta
2 dl jäisiä puolukoita
kinuskia maun mukaan

Piparkakunmakuinen kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl muscovadosokeria
1,5 tl piparkakkumaustetta
ripaus merisuolaa
nokare voita



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti