keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Lakritsaiset raakamakeiset valkosuklaakuorrutuksella

Mies sanoi nähneensä joku aika sitten kaupassa salmiakki-valkosuklaapalloja, sellaisia kakkutikkarin ja tryffelin välimuotoisia miniherkkuja, mutta epäili etten tykkäisi ja jätti kauppaan. Sittemmin kävi uudelleen, osti ja toi näytille. Minähän repäisin rasian heti auki ja nautiskelin ja ihastelin vahvaa salmiakin makua ja taustalta jännästi tulevaa mustaherukan aromia. Aattelin, jotta näitä pitää saada lisää! Kunnes katsoin tuotesisältöä...ihan hirveästi E-koodeja, nyyyh. Tästä makunautinnosta inspiroituneena kokeilin ideoida vastaavanlaisen reseptin itse, koska pakkohan näitä on saada tehtyä  ilman ylimääräisiä turhuuksia.


Aloin pohtia reseptin sisältöä, päivin öin. Kekseistä ja tuorejuustosta sen saisi ehkä nopeiten mutta sitten ajattelin etten halua käyttää valmiita keksejä. Jatkoajatus oli leipoa keksit itse kunnes sitten päädyin ns. raakataikinaan eli raakana syötävään keksitaikinaan mitä ainakin amerikkalaisissa blogeissa näkee nimellä "cookie dough". Monissa niissä käytetään todella paljon sokeria ja voita, tai sitten taikinat ovat maapähkinäpohjaisia ja sellainen ei sovi tähän yhteyteen.

Minulla on tapana pohtia kaikkea ihan liikaa ja toisinaan taas ryhdyn hommiin tietämättäni alussa mitä lopputuloksesta tulee. Kokeilen ja maistelen. Vähän kuin pianonsoiton suhteenkin, en ymmärrä juurikaan nuoteista vaan soittoni perustuu paljon korvakuulolta soittamiseen.

Tästä lakritsaisesta kakkutaikinasta tuli kaikenlisäksi gluteeniton, maidoton ja munaton eikä sokeriakaan juurikaan tähän tule. Ja mitenkö tätä kuuluisi syödä? No vaikka lusikoimalla sitä suoraan purkista.




Lakritsainen "keksitaikina"


1/4 dl pellavarouhetta
2 dl Virtasalmen viljatuotteen gluteenittomia kaurahiutaleita
1/2 dl Virtasalmen viljatuotteen tattarijauhoja
1 tl vaniljasokeria
1-2 tl luomu lakritsijauhetta
1 tl aktiivihiilijauhetta, Rawnice
1 rkl kookoshiutaleita
1 mm merisuolaa
1/2 dl mustaherukkahilloa 
1/2 dl kookosöljyä
1 banaani
1/2 dl kylmää vettä

Laita kaikki aineet monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa jos haluat lakritsin tulevan enemmän esiin. Vesi kannattaa lisätä massaan viimeiseksi ja pienissä erissä jotta koostumuksesta ei tulisi liian löysä. Pellavarouhe sitoo ja antaa sitkoa taikinalle mutta se ei ole välttämätön.

Taikinasta voi tehdä myös pallosia tai silikonimuotin avulla esimerkiksi sydämiä ja kuorruttaa ne valkosuklaalla. Salmiakin maun rakastajille reseptiin voi lisätä elintarvikekäyttöön tarkoitettua ammuniumkloridia, jota  esim. Haganol Apteekin Salmiakkijauhe sisältää.


Käyttämäni mustaherukkahillo on itsetekemääni. Keitin isossa kattilassa n. 5 litraa mustaherukoita pienessä vesitilkassa, soseutin marjat ja lisäsin survokseen n. 4 dl hillosokeria ja keitin paketin ohjeen mukaan hilloksi. Hillosokeripaketin kyljessä olevassa ohjeessa sokerin määrä oli isompi mutta pienempikin määrä riittää, ainakin oman makuni mukaan. 

Ohjeessa käyttämäni gluteenittomat tuotteet sekä kookosöljyn tilasin Ruokavaliot.fi -verkkokaupasta. Ruokavaliot.fi on kivan monimuolinen nettipuoti, josta löytyy runsaasti tuotteita vaihtoehtoruokavalioita noudattaville kuluttajille.

| Kaupallinen yhteistyö |



2 kommenttia:

  1. Ei hitsi! Ompa mukava blogi! :) Siistiä että jotakuta muutakin kiinnostaa luonnonmukainen värjääminen ja muut, sekä turhien E-koodien välttäminen :D Itsekkin yrittänyt viimeaikoina lytää keinoja leivonnaisten luonnonmukaisiin värjäämisiin ja koristeluihhin ja nyt sitten eksyin tälle sivustolle (Y) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihanaa, kiitos viestistäsi ja, mukavaa, että löysit blogiini 😊 Superfoodjauheilla saa ihania sävyjä mutta ne vain on tosi kalliita ja huonosti saatavilla Suomesta. Mutta on se tosi mieltä ylentävää kun löytää luontaisen tavan värjätä 🥰

      Poista