torstai 7. helmikuuta 2019

Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja


Nyt meitä salmiakin ja lakritsin ystäviä hellitään. Minervan julkaisema uutuuskirja sisältää suolaisia ja makeita reseptejä joissa salmiakki ja lakritsi ovat joko pääosassa tai mausteena. Kirjan alkupuolella avataan historiaa näiden kahden takaa ja kerrotaan mielenkiintoisia yksityiskohtia mm. lakritsin kasvatuksesta, keruusta ja jatkojalostuksesta. Kuvat vanhoista tuotteista ja koulutaulumaiset kuvat tekisi mieli irrottaa kirjasta ja siirtää kehyksiin keittiön seinälle, ovat niin upeita. 

Kirjassa avataan runsaasti lakritsin historiaa mm. Italiassa, Ranskassa, Hollannissa ja Englannissa mutta pieni pettymys onkin, ettei Suomea mainita oikeastaan ollenkaan. Tosin Suomessa ei lakritsia ole taidettu kasvattaa mutta silti ainakin salmiakin osalta tuntisin Suomen olevan yhtenä tärkeimpänä valmistusmaana. 

Rakastan salmiakkia ja lakritsia, ja olenkin oppinut käyttämään niitä enemmän myös leivonnassa ja ruoanlaitossa. Varsinkin aito lakritsijauhe on todella mahtava ja monikäyttöinen tuote, se sopii niin lohen graavaamiseen kuin korvapuustien täytteeksi. Myös salmiakin ja suklaan yhdistelmä tuntuu nykyään yhä paremmalta, tuon makupari kun tuntui pitkään tuntuvan epäsopivalta omassa mielessä. 

Kirjan resepteissä tarjoillaan mm. sitrushedelmäsalaattia salmiakkikastikkeen kera, maustetaan risotto, kanankoivet ja kinkku lakritsilla. Lakritsi sopii monen muunkin lihan kaveriksi. Makeissa herkuissa lakritsi maustaa juustokakut, creme bruleen, marengit ja erilaiset paistokset ja piiraat. Maistuisikos myös lakritsibrowniet, suklaa-lakritsikakku, mansikka-lakritsihillo, lakritsitoffee ja muut lakrisimakeiset itsetehden?

Kirjan reseptit ovat melko maltillisesti suunniteltu, tarkoitan siis, että sokerin ja muiden "pahisten" määrät pysyvät maltillisissa rajoissa. Muutoinkin ohjeet vaikuttavat helpoilta ja selkeiltä. Suolaiset ja ruokaisat ohjeet ovat nekin erilaisempia kuin mitä muissa ruokakirjoissa olen tottunut näkemään.


Carol Wilson
Lakritsi- ja salmiakkikeittokirja 
2 kommenttia:

 1. Oijoi, nyt on kirja joka on PAKKO saada! Kiitos, että esittelit tällaisen helmen. Olen myös suuri lakritsin ja erityisesti salmiakin ystävä (voisi kutsua jopa rakastajaksi jos se kuulostaisi niin hmmm.. oudolta). Tuo kirja kuulostaa vastaukselta toiveeseeni saada "tekosyy" käyttää vielä lisää lakritsia ja salmiakkia :)
  Herkullisia hetkiä odotellen ja kaimalleenkin toivotellen Suvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos ihanasta viestistäsi! Mukavaa, että innostuit kirjasta! :) Tekosyyn voit vaihtaa terveydelliseksi syyksi, onhan lakritsilla historiansa myös lääkeaineena ja terveystuotteena :)

   Poista