lauantai 9. tammikuuta 2016

Koko perheen kattaus


Koko perheen kattaus on monen allergiaperheen apu ja helpotus! Kirja esittelee helppoja ja vaivattomia reseptejä munattomaan, gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Nämä ovat  ne eniten lapsille allergioita aiheuttavat ruoka-aineryhmät. Kirjan ajatusmaailma on mutkaton, rento ja salliva. Reseptejä voimme noudattaa myös me, joilla ei allergioita ole. Ja jos ongelmia tuottaa vain  jokin näistä kolmesta voit vapaasti korvata muut ruoka-aineet itsellesi sopivilla raaka-aineilla. Mielestäni tämä ajatusmalli on kiva, se ei pakota lukijaa orjallisesti noudattamaan painettua ohjetta, eikä se syyllistä jos haluat syödä aamiaiseksi munakasta tai ruisleipää. Kirja antaa vain mahdollisuuden kokeilla jotakin erilaista. Se tuo ruokavalioomme vaihtelua ja uusia tuulia, koska varmasti aika monelle kokkaajalle käy niin, että toistamme samoja reseptejä vuodesta toiseen. Ja ainakin meillä tehdään niitä perusjuttuja joka viikko, koska lapset ovat niin valikoivia ruokien suhteen, vaikkei allergioita olekaan. Minä nostan käteni pystyyn: kaipaan uusia ideoita ja maistuvia ruokia, jotka oikeasti kelpaavat niin lapsille kuin aikuisillekin. Ja arvostan todella sitä, että reseptien raaka-aineet on suunniteltu siten, että niitä löytyy lähikaupasta. Minulla ei ole mahdollisuutta käydä isommissa marketeissa kovinkaan usein joten ostokset tehdään paikallisissa pienemmissä kaupoissa, ja on tärkeää, että raaka-aineet on helposti saatavissa. Usein myös vaikeaselkoiset ja oudot raaka-aineet saavat varuilleen eikä niitä tule niin helposti ostettua, ja monesti ne vieläpä ovat suhteellisen kalliita ostaa.

Lähde: http://www.atenakustannus.fi/component/ateena/kirja/801


Kirjan punaisena lankana on 31 x 3, eli ideoita kuukauden jokaiselle päivälle ja jokaisesta ruokalajista on kolme eri versiota, joita yhdistelemällä saat aikaan uusia, jännittäviä, maukkaita ja toimivia kokonaisuuksia, ja jotka sopivat myös erikoisruokavalioon.
Resepteistä löydät ideoita niin aamupalalle, lounaalle ja päivälliselle, unohtamatta kakkuja, makeisia ja muita herkkuja. Kirjan ohjeilla loihdit maistuvat lätyt, pannarit, puurot ja leivät. Keitot, risotot, pizzat ja pastat. Jäätelöt, muffinsit, keksit ja juomat.
Huomaa kuitenkin, että kirja ei ole karppikirja eikä vegaanikirja, mutta reseptejä voi tarvittaessa muokata omaan ruokavalioon sopivaksi.

Kirja on visuaalisesti kaunis, selkeät sivut ja kuvat. Ainoa harmitus on mielestäni epäselvä fontti, varsinkin kuvien päällä olevat tekstit uppoavat kuvan sekaan. Ruokaohjeet on kirjoitettu selkeällä ja helposti luettavalla fontilla mutta reseptien ohjeistukset on kirjotettu aavistuksen verran liian pienellä kirjasinkoolla, sama juttu esittelytekstin suhteen. Kannen väritys on melko tumma, onko suunniteltua vai ei. 

Kirjan on kirjoittanut Viljaton kattaus -kirjan kirjoittaja Emmi-Liia Sjöholm. Hän on helsinkiläinen toimittaja ja ruokakirjailija, ja suositun Torkkuja ja nokkosia -blogin kirjoittaja.

Lehdistötiedote 15.12.2015
Kekseliäitä reseptejä lapsiperheille ruoka-aineallergioista liikaa stressaamatta.

Moni ruoka-aineallergioista kärsivä perhe tuskailee päivittäin, mitä hyvää, vähän erilaista ja terveellistä ruokaa laittaisi. Samat ruoat on tehty tuhat kertaa, ideoista alkaa olla huutava pula. Olisi myös mukavaa, jos lapset oppisivat syömään monipuolisesti ja kokeilisivat uusia makuja.

Emmi-Liia Sjöholmin Koko perheen kattaus tarjoaa kaivatun vastauksen suomalaisperheiden keittiöihin aamupaloista iltaherkkuihin. Monipuolinen reseptivalikoima onnistuu täysin ilman lehmänmaitoa, gluteeniviljoja ja kananmunaa. Vaikka koko perhe ruokailisi perheen allergisimman mukaan, kaikki saavat vatsansa täyteen maukasta ja mutkatonta ruokaa.

Smoothiekulhot mantelimaidolla, itse tehdyt kananugetit tai banaanidippi – Koko perheen kattauksen resepteistä jokainen on iloinen yllätys, joka syntyy vähällä vaivalla ja usein vain muutamista raaka-aineista. Osan resepteistä voi muokata aikuisempaan makuun, ja osasta ohjeita on helppo korvata esimerkiksi kana tofulla tai peruna kukkakaalilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti